Geške solo do trijumfa na 17. etapi 102. Tur d'Fransa

Simon Geške prvi do cilja 17. etape. Pad Kontadora na spustu. Frum odbranio prednost u generalnom plasmanu.
Sreda, 22. jul 2015
Geške solo do trijumfa na 17. etapi 102. Tur d'Fransa

Napori bivanja u begu Simona Geškea (Džajant) na 102. Tur d'Fransu isplatili su se u velikom stilu. Na prvoj etapi u Alpima, 17. ukupno, voženoj 161 kilometar od Dinj – le – Bena do uspona druge kategorije Pra Lu, Nemac je ostvario solo pobedu. 

Geške je iskoristio neorganizovanost velike grupe begunaca da im uskrati društvo i sam se uputio ka cilju. Endrju Talanski (Kenondejl Garmin) dao se u ozbiljnu poteru, ali zaostatak za Nemcem nije uspeo da smanji više od 32 sekunde. Rigoberto Uran (Etiks –Kvikstep) treći je prešao liniju cilja 1,01 minuta iza slavodobitnika. 

Borba ubedljivo vodećeg u generalnom plasmanu Kristofera Fruma (Skaj) protiv najbližih rivala izgledala je kao ona sa kojom se nosi čovek koji pokušava da se odbrani od najezde dosadnih komaraca. Uz nekoliko nasrtaja bespomoćnih rivala, Britanac je finiš overio uz Naira Kintanu (Movistar) 7,16 minuta iza Geškea. Alehandro Valverde (Movistar) bio je sedam, a Vinćenco Nibali (Astana) 15 sekundi sporiji od Fruma i Kolumbijca. 

Katastrofalan dan bio je za Alberta Kontadora (Tinkof – Sakso). Iako je bio aktivan pokušavajući da izvede napade na prvim usponima etape, El Pistolero je doživeo peh na spustu sa pretposlednjeg vrha Kol d'Alos. Bio je u grupi žute majice kad je doživeo pad, a uz to je, očigledno i oštetio bicikl. Izgubio je dosta vremena dok je uz pomoć kolega iz ekipe Majkla Rodžersa i Petera Sagana pokušavao da osposobi dvotočkaša. Konačno je za vodećima u generalnom poretku zakasnio preko dva minuta. 

Na petom mestu (+6,40) Kontador je ostao najviše najviše zbog još većeg malera koji je zadesio Tidžeja van Garderena. Uoči 17. etape treći u plasmanu Tura, Amerikanac je već na prvom usponu počeo da zaostaje za pelotonom. Ubrzo je i odustao od trke, po svemu sudeći zbog lošeg zdravstvenog stanja i slabosti. Tako je Kintana ostao drugi u generalnom poretku (+3,10), dok je Valverde uskočio na provizorno postolje kao treći (+4,09).

Slavodobitnik dana Geške prvi je Nemac koji je pobedio na planinskoj etapi od Jana Urliha još devedesetih godina.

- Beg je bio sastavljen od dobrih vozača tako da je mogla da se napravi značajna prednost u odnosu na glavnu grupu. Trebalo je smisliti način odvojiti se i od njih. Iskoristio sam dugo brdo za napad i izborio se za šansu da pobedim. Ovo je moja tek treća profesionalna pobeda, a s obzirom da je izborena na Turu zaista je izvanredna. Čekao sam 15 godina da doživim tako nešto – komentarisao je Geške.

Rezultati 17. etape: 1. Geške (Nemačka, DŽajant) 4:12,17, 2. Talanski (SAD, Kenondejl – Garmin) +0,32, 3. Uran (Kolumbija, Etiks – Kvikstep) +1,01, 4. Pino (Francuska, FDŽ) +1,36, 5. Frank (Švajcarska, IAM Sajkling) +1,40, 6. Kruijsvijk (Holandija, LotoNL – DŽambo) +2,27, 7. Rouč (Irska, Skaj) +3,02, 8. Kastrovjeho (Španija, Movistar) +3,04, 9. Pauels (Belgija, MTN – Kubeka) +3,05, 10. Jejts (V. Britanije, Orika) +3,21...

Generalni plasman: 1. Frum (V. Britanija, Skaj) 69:06,49, 2. Kintana (Španija, Movistar) +3,10, 3. Valverde (Španija, Movistar) +4,09, 4. Tomas (V. Britanija, Skaj) +6,34, 5. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso) +6,40, 6. Hesink (Holandija, LotoNL – DŽambo) +7,39, 7. Nibali (Italija, Astana) +8,04, 8. Frank (Švajcarska, IAM Sajkling) +8,47, 9. Molema (Holandija, Trek Faktori) +11,47, 10. Bargij (Francuska, DŽajant) +13,08.

Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem