Kristofer Frum razneo 102. Tur d'Frans u desetoj etapi

Frum otresao rivale.
Sreda, 15. jul 2015
Kristofer Frum razneo 102. Tur d'Frans u desetoj etapi

Kristofer Frum (Skaj) nemilosrdno je ubio sve nade rivala i gledalaca za neizvesniji 102. Tur d'Frans. Sve se odigralo na usponu ekstra kategorije La Pijer – Sen – Marten kojim je završena deseta etapa vožena 167 kilometara od Tarba.

Ekipa nosioca žute majice najpre je paklenim tempom raznela grupu u kojoj su bili favoriti. Branilac titule Vinćenco Nibali (Astana) prvi je potpisao kapitulaciju. Pakt sa đavolom nije mogao da ispoštuje ni osvajač poslednjeg Đira Alberto Kontador (Tinkof – Sakso). Dušu je izgubio Tidžej van Garderen (BMC)...Frum je završio posao napadom u poslednjih sedam kilometara u kom je kao poslednji Mohikanac stradao Nairo Kintana (Movistar). Izgledalo je, međutim, da bi Kolumbijac imao snage za duel sa Krisom, s obzirom da je njegov suvozač Alehandro Valverde izveo nekoliko provokativnih ubrzanja pre pokretanja Krisovog propelera. 

Britanac je dobio krila, lansirao se kao na pisti, a ne usponu čije su pojedine sekcije dostizale i 10,8 procenata nagiba. Toliko je bio moćan i da se obračunava sa suviše vatrenim gledaocima koji su mu smetali na putu. Liniju cilja zasekao je pri prednosti od 59 sekundi u odnosu na najbližeg sledećeg takmičara koji je bio njegov kolega iz ekipe Riči Port. Da poniženje po konkurenciju bude veće, Frumov pomoćnik je u završnici pretekao i Kintanu. Zaostatak Naira bio je 1,04 minuta.

Van Garderen je ostao drugi u generalnom plasmanu. Samo, zaostatak koji je bio 12 sekundi uoči desete etape, pretvorio se u astronomskih 2,52 minuta. Kintana je napredovao u generalnom plasmanu skočivši za devetog na treće mesto. Apsurd je, međutim, da Kolumbijac kasni više nego ranije. Mađioničar Frum oduvao ga je na 3,09 minuta. Kontador je šesti pri bolnom zaostatku od 4,04 minuta. Nibali se stidi desetog mesta 6,57 minuta lošijem od vodećeg.

- Nemam reči da objasnim šta sam danas uradio. Nisam mogao da verujem šta čujem kad sam pitao momke iz ekipe da još malo ubrzaju, a usput smo dobijali informacije kako se grupa osipa i koja sve imena ne mogu da prate. Bio je ovo primer iz udžbenika timskog rada. Suvozači su mi najviše pomogli da se oslobodim rivala, sačuvavši mi snagu da mogu da se sam, nesmetano, probijem do cilja – komentarisao je Frum.

Zanimljivo je da su uoči etape izašle u javnost informacije da se ekipa  Skaj sprema za sudski proces zbog hakerske krađe trenažnih analiza biciklista. Direktor Dejv Brejlsford objasnio je da je tim skupljao te podatke kako bi mogli da odgovore na optužbe ukoliko neko kaže da se Frum dopinguje, ali da je kradljivac verovatno želeo da ih iskoristi upravo u svrhu rušenja kredibiliteta Krisovog uspeha

 Rezultati 10. etape: 1. Frum (V. Britanija, Skaj) 4:22,07, 2. Port (Australija, Skaj) +0,59, 3. Kintana (Kolumbija, Movistar) +1,04, 4. Hesink (Holandija, LotoNL – DŽambo) +1,33, 5. Valverde (Španija, Movistar) +2,01, 6. Tomas (V. Britanija, Skaj) isto vreme, 7. Jejts (V. Britanija, Orika) +2,04, 8. Rolan (Francuska, Juropkar) isto vreme, 9. Galopen (Francuska, Loto Sudal) +2,22, 10. Van Garderen (SAD, BMC) +2,28...

Generalni plasman: 1. Frum (V. Britanija, Skaj) 35:56,09, 2. Van Garderen (SAD, BMC) +2,52, 3. Kintana (Kolumbija, Movistar) +3,09, 4. Valverde (Španija, Movistar) +4,01, 5. Tomas (V. Britanija, Skaj) +4,03, 6. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso) +4,04, 7. Galopen (Francuska, Loto Sudal) +4,33, 8. Hesink (Holandija, LotoNL – DŽambo) +4,35, 9. Bargi (Francuska, DŽajant) +6,12, 10. Nibali (Italija, Astana) +6,57...

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem