Frum na visini zadatka

Britanac najbolje prevazišao izazove prve nedelje i kao vodeći spreman da borbu nastavi u planinama 102. Tur d'Fransa.
Ponedeljak, 13. jul 2015
Frum na visini zadatka

Karavan 102. izdanja Tur d’Fransa napada planine, Pirinejske, ali daleko od toga da je prva nedelja najvažnijeg biciklističkog megdana bila ravna linija. Uzbuđenja su pljuštala, duvala, padala i „kockala” se na sve strane. Profil generalnog plasmana već je poprilično izdefinisan, a na njegovom čelu uzvišeno stoji Kristofer Frum (Skaj).

S obzirom na iskustva od prethodne godine, kad je zbog više padova, i konačno ozbiljnijih povreda, morao da odustane od nadmetanja, osvajač Tura iz 2013. nije se nadao da će zamke izuzetno zahtevne, nervozne i lomne prve sedmice ovog puta  izbeći toliko dobro. Svi najveći favoriti - rivali uoči trke ili su na komotnoj razdaljini – Alberto Kontador (Tinkof – Sakso), peti na 1,03 minuta, Nairo Kintana (Movistar), deveti na 1,59 minuta – ili poprilično oduvani – Vinćenco Nibali (Astana), 13. sa zaostatkom od 2,22 minuta.

- Zaista mi je mnogo toga bilo na pameti pre početka Tura. Imao sam određene strahove zbog malera prošle godine. Najvažniji zadatak bio je da ne izgubim previše vremena. Ni sanjao nisam da ću, u stvari, izgraditi prednost. Situacija je idealna i za to mogu samo da zahvalim timu. Sačuvali su me na svim onim etapama koje su po težini više ličile na prolećne klasike, nego što su odgovarale standardima Gran Turova – komentarisao je Frum.

 Najbliži konkurent Krisu trenutno je Tidžej van Garderen (drugi, +0,12). Amerikanac je sa Britancem već ozbiljno ukrštao pedale na Kriterijumu Dofinea u prvoj polovini juna, nadmetanju viđenom kao generalna proba Tura. Frum je iz duela izašao kao pobednik, ali mu je Van Garderen pružio ozbiljan otpor.

- Uopšte nisam iznenađen Tidžejevom formom. Vozio je odlično protiv mene i na Dofineu, tako da sam ga očekivao da se bori za visoki plasman i na Turu. I stvarno, kako stvari sad stoje, mogao bi da mi bude i najveća pretnja – istakao je Frum.

Sastav ekipe Skaja određen je bio da odoli uraganu prve nedelje Tura. Planine bi trebalo da su Frumova teritorija. Kris se isticao već i na manjim, strmim usponima poput Mir d'Ija i Mir d' Bretanj na kojima su se završavale neke od prethodnih etapa. Snage mu po svemu sudeći ne manjka, ali, ipak, ni opreza. Svestan je da u visokim planinama, zaostaci eventualnih loših dana mere se u minutima, ne sekundama.

- Očekujem da će se Kintana najbolje osećati u brdima. Ne otpisujem Nibalija, ali smatram da mu samopouzdanje nije na odgovarajućem nivou kad je gotovo svakog prethodnog dana gubio vreme. Verovalo se da će, kao 2014, Vinćenco najbolje proći prvu nedelju, a dogodilo se upravo suprotno – objasnio je Frum.

Iako zaostatak nije dramatičan, jasno je da se Kontador još muči da nađe pravu formu posle napornog osvajanja Đira minulog maja. Frum je oprezan u ocenama El Pistolerovih mogućnosti zbog prebogatog iskustva velikih trka i lukavstva.

- Kontador je vozač koji najbolje ume da iskoristi slabosti drugih. Na tome gradi pobede. Vreba trenutak kad ste ranjivi i maksimalno iskorišćava situaciju. Izgubio je nešto vremena u prvoj sedmici, ali je biciklista sa takvim pedigreom da, ako ništa drugo, iz poštovanja ne smete da ga otpišete – istakao je Britanac.

Frum zna da prava bitka za žutu majicu počinje od desete etape. 

- Važno mi je da se osećam dobro i sveže. Pre dve godine, u mesecima koji su prethodili Turu osvojio sam, praktično, svaku trku na kojoj sam bio. Već u drugoj polovini megdana počeo je da me hvata umor. Sad sam definitivno mnogo spremniji i jači – zaključio je Frum.

     Ukoliko je 2013. „umoran” ubedljivo trijumfovao na Turu, šta tek očekivati kad je Kris u punoj formi...Pred rivalima je, čini se, težak zadatak da spreči javnost da sazna.

Port ne ostaje u Skaju

Po isteku ugovora sa ekipom Skaj na kraju ove godine, Riči Port ne namerava da ostane u redovima britanske formacije. Australijanac u 30. godini ne želi da deli liderstvo.

Na Điru je bio vođa Skaja, ali je zbog padova morao da odustane od trke. Na Turu je preuzeo ulogu prvog pomoćnika Krisa Fruma.

- Nameravam da sto posto ispoštujem obaveze prema timu. Podržaću Fruma maksimalno do kraja Tura, kao što sam bio na usluzi i Bredliju Viginsu 2012 – istakao je Port.

Riči je najbliži dogovoru sa BMC timom. Tamo bi, međutim, morao da koegzistira sa Tidžejom van Garderenom.

 

MAJICE POSLE PRVE NEDELJE

ŽUTA MAJICA: Kris Frum (Skaj)

ZELENA MAJICA: Peter Sagan (Tinkof – Sakso)

TAČKASTA MAJICA: Danijel Teklehaimanot (MTN – Kubeka)

BELA MAJICA: Peter Sagan (Tinkof – Sakso)

Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem