Horor pad obeležio treću etapu 102. Tour d'Fransa

Rodrigez kao Valonska strela, Frum u žutom.
Ponedeljak, 6. jul 2015
Horor pad obeležio treću etapu 102. Tour d'Fransa

Nije se skoro desilo da već u trećoj etapi Tur d'Fransa dođe do ozbiljne trijaže među favoritima. Nema spavanja u sedlu do prvih planina, 102. izdanje najprestižnije trke na svetu tera ambiciozne da svakog dana lome pedale u naporu da barem ograniče zaostatak ukoliko još nisu u elementu da naprave prednost.

Kris Frum (Skaj) iskoristio je prvi završetak na kratkom, ali izuzetno strmom usponu čuvenom Mir (Zid) d'Ij (9,8 % prosečan nagib, sekcije i do 19 %) da se već domogne žute majice. Slavodobitnik Tura iz 2013. liniju cilja prešao je kao drugi iza nedostižnog Hoakima Rodrigeza (Kaćuša). Omaleni Purito stavio je ponovo u praksu iskustvo iz 2012. osvajanja legendarnog belgijskog klasika Valonska strela, koji je u mnogome, a potpuno u finišu, bio iskopiran u trećoj etapi voženoj 159 kilometara od Anversa. Postolje dana upotpunio je Aleksis Vijermo (La Mondijal) četiri sekunde kasnije.  

Tidžej Van Garderen (BMC), Vinćenco Nibali (Astana) i Nairo Kintana (Movistar) bili su u grupi koja je prošla kroz cilj 11 sekundi za pobednikom. Albeto Kontador (Tinkof – Sakso) bio je gubitnik dana od favorita, popustivši u finišu 18 sekundi u odnosu na Rodrigeza i Fruma. Kris je drugom pozicijom na etapi zaradio i bonifikacije.

U generalnom poretku Toni Martin (Etiks – Kvikstep) je drugi (+0,01), dok je Van Garderen treći (+0,13). Kontador, međutim, najmanje od najvećih pretendenata na konačnu pobedu zaostaje za Frumom kao osmi (+0,36). Branilac titule Nibali je 13, skoro minut i po udaljen. Kintana je 17 (+1,56).

Nosilac žute majice uoči treće etape Fabijan Kanćelara (Trek) bio je jedan od mnogih koji su bili uvučeni u horor masovni pad nekih 55 kilometara do cilja. Kad se karavan nalazio na ravnom putu,  Vilijam Bone (FDŽ) po svemu sudeći zakačio je točak vozača ispred sebe što je bio okidač za karambol. U domino efektu, za Francuzom je popadalo još dvadesetak vozača. Bicikle su se umrsile u gomilu, a mnogi učesnici završili su u kanalu pored puta. Zbog težine povreda od trke su odmah odustali, pored Bonea, Tom Dumulin (DŽajant), Sajmon Gerans (Orika) i Dmitri Kozontčuk (Kaćuša). Kanćelara je nastavio nadmetanje, ali nije bio u stanju da se bori za eventualnu odbranu žute majice.

Na Turu se zatim desio presedan. Iz razloga bezbednosti trka je neutralisana, a zatim potpuno zaustavljena desetak minuta, dok se sva ambulantna vozila nisu sa mesta incidenta vratila u karavan.

Rezultati 3. etape: 1. Rodrigez (Španija, Kaćuša) 3:26,54, 2. Frum (V. Britanija, Skaj) isto vreme, 3. Vijermo (Francuska, La Mondijal) +0,04, 4. D. Martin (Irska, Kenondejl – Garmin) +0,05, 5. Galopen (Francuska, Loto Sudal) +0,08, 6. Van Garderen (SAD, BMC) +0,11, 7. Nibali (Italija, Astana), 8. Jejts (V. Britanija, Orika), 9. Kintana (Kolumbija, Movistar), 10. Molema (Holandija, Trek) isto vreme...

Generalni plasman: 1. Frum (V. Britanija, Skaj) 7:11,37, 2. T. Martin (Nemačka, Etiks – Kvikstep) +0,01, 3. Van Garderen (SAD, BMC) +0,26, 5. Van Avermet (Belgija, BMC) +0,28, 6. Sagan (Slovačka, Tinkof – Sakso) +0,31, 7. Uran (Kolumbija, Etiks – Kvikstep) +0,34, 8. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso) +0,36, 9. Tomas (V. Britanija, Skaj) +1,03, 10. Stibar (Češka, Etiks – Kvikstep) +1,04..

Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem