Barde sam do cilja 18. etape 102. Tur d'Fransa

Barde sam do cilja 18. etape 102. Tur d'Fransa.
Četvrtak, 23. jul 2015
Barde sam do cilja 18. etape 102. Tur d'Fransa

Iako je prethodna etapa bila identična onoj na minulom Kriterijumu Dofinea na kojoj je trijumfovao Romen Barde (La Mondijal), Francuz nije bio u prilici da se istakne. Zato je, međutim, primenio istu taktiku sa trke u junu kako bi slavio 18. dana 102. Tur d'Fransa. 

Barde je iz grupe begunaca sa kojom je proveo veći deo etape vožene 186,5 kilometara od Gapa do Sen – Žan – d' – Morijena iskočio nadomak vrha pretposlednjeg uspona Glandon, inače ekstra kategorije, i na spustu ostvario prednost koju je uspeo da sačuva do cilja. Najuporniji iz potere bio je Romenov zemljak Pjer Rolan (Juropkar), ali je ostao udaljen 33 sekunde od slavodobiti. Kolumbijac Viner Anakona (Movistar) upotpunio je etapno postolje (+0,59). 

Najduži dan u Alpima, preko čak sedam vrhova, ni u kom slučaju nije potresao lidera u generalnom poretku Kristofera Fruma (Skaj). Alberto Kontador (Tinkof – Sakso), posle očajne završnice 17. etape, pokušao je da trku izvadi napadom na Glandonu. Uspeo je od grupe žute majice da odmakne četrdesetak sekundi, ali kad su usledili „skokovi” Vinćenca Nibalija (Astana) i Naira Kintane (Movistar), i Frum ubrzao za njima, bilo je jasno da od El Pitolerovog poteza neće biti mnogo vajde. Od strane nosilaca generalnog plasmana bio je dostignut već na spustu. Krisova grupa stigla je na cilj oko tri minuta iza Bardea. 

Frum, jednostavno, ima trku u džepu još od desete etape, prve vožene u Pirinejima kad su svi rivali žestoko poraženi. Kintana kao najbliži, tri dana pre okončanja 102. Tura kasni 3,10 minuta, dok se njegov kolega iz ekipe Alehandro Valverde drži najnižeg stepenika virtuelnog postolja 4,09 minuta distanciran od Britanca.  

Pobednik dana Barde bio je jedan od 29 biciklista koji su prvobitno krenuli u beg. Napor se 24 godine starom Francuzu isplatio utoliko i što je sad deseti u generalnom plasmanu trke (+13,02).

- Bilo je baš teško oformiti beg. Čini se da su svi bili prilično umorni od prethodne etape u Alpima. Želeo sam pobedu i morao sam da budem deo grupe koja se odvaja. Znao sam odlično trasu u poslednjim kilometrima, a iskoristio sam odlične spustaške sposobnosti  da krenem solo do cilja. Mogao sam da čujem kako me svi podržavaju pored puta, a atmosfera u finišu je ličila na pravu stadionsku. Išao sam preko praga bola i izdržljivosti. Drago mi je da sam mogao da obradujem  navijače – ushićen je bio Barde.

Na aktuelnom Turu Romen je drugi Francuz koji je slavio. Prethodno je na osmoj etapi trijumfovao njegov kolega iz tima Aleksis Vijermo.

Rezultati 18. etape: 1. Barde (Francuska, La Mondijal) 5:03,40, 2. Rolan (Francuska, Juropkar) +0,33, 3. Anakona (Kolumbija, Movistar) +0,59, 4. Jungels (Luksemburg, Trek Faktori), 5. Fuglsang (Danska, Astana) isto vreme, 6. Pauels (Belgija, MTN – Kubeka) +1,01, 7. Gotje (Francuska, Juropkar) +1,50, 8. Karuzo (Italija, BMC) isto vreme, 9. Talanski (SAD, Kenondejl) +1,55, 10. Bargij (Francuska, DŽajant) +3,02...

Generalni plasman: 1. Frum (V. Britanija, Skaj) 74:13,31, 2. Kintana (Španija, Movistar) +3,10, 3. Valverde (Španija, Movistar) +4,09, 4. Tomas (V. Britanija, Skaj) +6,34, 5. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso) +6,40, 6. Hesink (Holandija, LotoNL – DŽambo) +7,39, 7. Nibali (Italija, Astana) +8,04, 8. Frank (Švajcarska, IAM Sajkling) +8,47, 9. Molema (Holandija, Trek Faktori) +12,06, 10. Barde (Francuska, La Mondijal) +13,02.

Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem