Put oko sveta za 78 dana / Boumont oborio Ginisov rekord

Britanski endjurans biciklista Mark Boumont (Mark Beaumont) obišao je planetu na biciklu za samo 78 dana i time oborio Ginisov rekord.
Petak, 3. novembar 2017
Put oko sveta za 78 dana / Boumont oborio Ginisov rekord

Boumont je oborio Ginisov rekord za najbrži oblizak oko sveta, prešavši 29 hiljada kilometara za manje od 80 dana.Ovaj britanski dugoprugaš i avanturista vozio je dnevno i po 18 sati i sagorevao više od 9000 kalorija svaka 24 časa na svom putu preko Poljske, Rusije, Mongolije, Kine, Australije i Sjedinjenih Američkih Država.

Svoju avanturu Boumont je završio pod lukom Trijumfalne kapije u Parizu 18. septembra ove godine. “Jedva da sam hodao za ova dva i po meseca,” rekao je prilikom obraćanja novinarima.

Nezgoda koja mu se desila u Rusiji tokom devetog dana vožnje zamalo je završila poduhvat koji tek da je i počeo. Tom prilikom on je povredio lakat i polomio jedan zub, pomišljao je da odustane od izazova koji su mnogi pre njega pokušali po uzoru na roman Žila Verna, "Put oko sveta za 80 dana", ali je ipak istrajao. Ne samo da je uspešno završio rutu, već je na cilj stigao i pre 80. dana. Njegovo putovanje trajalo je ukupno 78 dana, 14 sati i 40 minuta. Prethodni rekord držao je Endrju Nikolson (Andrew Nicholson) sa Novog Zelenda. On je 2015. godine isti poduhvat završio za 123 dana.

Sudija iz tima Ginisove knjige rekorda dodelio je Britancu dva sertifikata – za oboren rekord u obilasku oko sveta i za najveću distancu pređenu u roku jednog meseca.

Put oko sveta biciklom

KOMENTARI
 • guerini

  Nenad (guerini)

  3. nov 2017 21:38h

  Svaka čast na upornosti!

 • SanelR

  Sanel R. (SanelR)

  7. nov 2017 21:42h

  primer za coveka sto zna da uziva u zivotu !!!

 • vase

  Vasko B. (vase)

  8. nov 2017 08:21h

  Bravo, hrabro bogami!

 • srkiborg

  Srki S. (srkiborg)

  11. jan 2018 21:06h

  Veci je podvig to sto ga povreda nije pokolebala i naterala da odustane.Sta sve moze covek kad zeli?

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem