Serbian Epic u Požarevcu uz brojne prateće sadržaje

Trkom oko Čačalice do olimpijskih bodova.
Petak, 21. april 2023
Serbian Epic u Požarevcu uz brojne prateće sadržaje

Nakon veoma atraktivnih, međunarodnih biciklističkih trka održanih na Andrevlju i Petrovaradinskoj tvrđavi, Serbia Epic nastavlja se u Požarevcu 21. i 22. aprila, gde će ekskluzivno, prvi put biti održana UCI međunarodna MTB trka. Ceo događaj počinje u centru Požarevca gde će uživati porodice, ljubitelji sporta, umetnosti ali i najmlađi. Pored uzbudljive trke, Požarevčani će biti u prilici da uživaju uz muzički program koji donosi Renato Henc, a najmlađi će u revijalnom delu programa imati priliku da se zabave i takmiče na GurGur trci.

Koncept Serbia Epic trka zvanično je predstavljen 15. marta upravo u Požarevcu, u prelepom zdanju Gradske kuće koja datira još iz 1889. godine. Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, tom prilikom je izjavio: “Imam veliko zadovoljstvo da najavim značajan sportski događaj koji će biti održan u našem gradu. U pitanju je biciklizam i to planinski, jedna od atraktivnih varijanti ovog sporta. Biće to prilika i da požarevački ljubitelji sporta vide prvi put na delu vrhunske takmičare u ovom sportu na stazi koja će biti posebno uređena za tu svrhu. Sama staza biće smeštena pored Čačalice, odnosno okolo nje. Organizator ovog jedinstvenog sportskog događaja koji se nalazi u zvaničnom kalendaru Svetske biciklističke unije poklonio je poverenje Požarevcu da, uz još dva grada u Srbiji, budemo domaćini ovog takmičenja. Biće to još jedna prilika da se kao grad predstavimo u najboljem svetlu i prikažemo gostima iz drugih zemalja lepote i znamenitosti Požarevca i okoline.”

Atrakcija međunarodnog planinskog biciklizma prvi put stiže u Požarevac, a s obzirom na to da su u pitanju UCI trke koje su kvalifikacione za Olimpijske igre, očekuje se veliki broj stranih biciklista. Pored trka za profesionalne bicikliste, organizuju se i one za Kup Srbije a posebna pažnja poklonjena je najmlađima koji će imati priliku da se oprobaju u GurGur trci sa animatorima. Serbia Epic obeležiće i dodatni sadržaji, te će kvalifikacione trke biti začinjene muzičkim koncertom Renata Henca, ali i specijalnim takmičenjima za decu koje je osmislila Maša Kuprešanin, osnivačica sportskog udruženja Survajzveri.

Završnica Serbia Epic-a zakazana je za 23. april uz Salcano Tursko-Srpski kup prijateljstva na Košutnjaku u Beogradu. Ove godine, pored izvrsne trke u kojoj će učestvovati više od 250 biciklista, organizatori Kupa imaju za cilj da pomognu žrtvama zemljotresa koji je pogodio Tursku 6. februara ove godine. Članovi Biciklističkog kluba iz Mardina, grada koji je pretrpeo veliku štetu od zemljotresa biće gosti Kupa u Srbiji uz obezbeđen smeštaj, prevoz i hranu.

Biciklistički klub Novi Sad ističe da je Serbia EPIC nov sportsko turistički proizvod koji za cilj ima razvoj novih destinacija pogodnih za sportski turizam i slanje afirmativne slike o Srbiji zemljama širom sveta. Imali smo priliku da ugostimo i pratimo sportiste iz mnogih evropskih i zemalja iz regiona kao što su Irska, Austrija, Ukrajina, Mađarska, Kazahstan, Grčka, Hrvatska i Slovenija, Bosna i Hercegovica, Crna Gora…

Deo čitave Serbia EPIC serije na koji je Biciklistički klub Novi Sad veoma ponosan je održivost koji se ogleda u očuvanju životne sredine. Za svakog sportistu koji bude učestvovao na trkama klub će zasaditi po jedno drvo u novembru 2023. godine, sa željom da u narednih 10 godina bude zasađeno više od 100.000 stabala i da se napravi SERBIA EPIC šuma koja će ostati budućim generacijama.

Serbia Epic seriju podržali su Grad Novi Sad i Grad Požarevac, Opština Knjaževac, Gradska uprava za sport i omladinu, Gradska uprava za kulturu, Gradska uprava za privredu Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Pošta Srbije, Halkbank ad Beograd, ŠKODA, Heineken, Capriolo, Yason, Salcano, Đak sportska oprema, Basak traktor, MediPol univerzitetska bolnica, SIM Novi Sad, Akov, Turska Ambasada u Beogradu, Zepter, Dasigo, Esensa, Color media communications, radio AS FM.

Foto: Zlatan Prečanica

SATNICA DOGAĐAJA:

11:00 Start trke za Kup Srbije

12:00 Svečano otvaranje na bini u centru Požarevca

13.20 UCI trka oko parka Čačalica

14:00 Trka guralica - Gradski park

15.30 Proglašenje pobednika

15:45 Izvlačenje tombole 2 Capriolo bicikla

16:00 Muzički program – Renato Henc

 

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem