Serbia Epic posle Andrevlja donosi međunarodnu MTB C1 trku u Požarevac

Serbia Epic posle Andrevlja donosi međunarodnu biciklističku trku prve kategorije u Požarevac. Trkom “Čačalica” do olimpijskih bodova.
Nedelja, 31. mart 2024
Serbia Epic posle Andrevlja donosi međunarodnu MTB C1 trku u Požarevac
Na olimpijskoj stazi na Andrevlju počela je Serbia Epic serija kada se više od 150 biciklista trkalo za bodove za predstojeće Olimpijske igre. Učesnici iz 22 zemlje sveta – Australije, Nemačke, Belgije, Norveške, Danske, Rusije, Italije, Francuske, Irske, Mađarske, Rumunije, Velike Britanije, Švajcarske, Austrije, Češke, Ukrajine, Kazahstana i dr. učinili su epske trke proteklog vikenda spektakularnim. Najbrže na ženskoj elitnoj trci bile su Ila Šort iz Velike Britanije, Antonija Veger iz Nemačke kao drugoplasirana i Žuli Lilelund iz Danske koja je zauzela treće mesto. U muškoj elitnoj trci pobedu je odneo Fabijan Eder iz Nemačke, na drugom mestu našao se Bendžamin Kruger iz Nemačke, a na trećem Emanuele Huez iz Italije. 
 
Nakon veoma uspešnog prvog izdanja Serbia Epic serije prošle godine, kada se Požarevac upisao na svetsku mapu planinskog biciklizma, ove godine organizacija odlazi korak dalje, kada će realizovati UCI trku prve kategorije 31. marta. Atrakcija međunarodnog planinskog biciklizma vraća se u Požarevac, a s obzirom na to da su u pitanju UCI trke C1 kategorije koje su kvalifikacione za Olimpijske igre, očekuje se veliki broj stranih biciklista i ove godine. Specijalna poslastica za ljubitelje sporta biće Bambi staza zdravlja koja će biti obeležena i trasirana u parku prirode Bukovik. Ova prirodna staza krasiće predivan krajolik kod Požarevca, prolazeći kroz šumarke i pored Beranjskog jezera, dužinom od 5 kilometara. 
 
U godini kada srpski biciklisti slave 140 godina biciklizma u Srbiji, Serbia Epic proslavlja ovaj veliki jubilej uz trke najvišeg ranga i afirmaciju našeg sporta u svetu.
 
Trku organizuju Srbija Epik, BK Novi Sad i Sportski savez Požarevca uz veliku podršku Grada Požarevca i gradonačelnika Saše Pavlovića.
 
Nakon što je Srbija do sada imala priliku da ugosti i prati sportiste iz mnogih svetskih i zemalja regiona kao što su Irska, Južnoafrička Republika, Austrija, Italija, Ukrajina, Mađarska, Kazahstan, Grčka, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Serbia Epic serija trka donela je našoj zemlji status jedne od najtraženijih država za takmičenje ovog tipa. Serbia Epic će u 2024. predstaviti novine u vidu uvođenja trail trka, te izaći iz okvira biciklizma i promovisati svojevrsni festival zdravlja i sporta, orijentisan ka porodicama i svim generacijama. Specijalnu podršku za ljubitelje sporta omogućenu od strane Serbia Epic-a i kompanije Bambi predstavlja Bambi staza zdravlja koja će biti obeležena i trasirana u parku prirode Bukovik. Ova prirodna staza krasiće predivan krajolik kod Požarevca, prolazeći kroz šumarke i pored Beranjskog jezera. 
 
Pored velike trke u Požarevcu, Serbia Epic serija uspešno je utabala biciklističke staze koje će biti centar dešavanja planinskog biciklizma ponovo na Petrovaradinskoj tvrđavi, Petrovaradin Fortress bike festivalu 27. i 28. aprila, posle koje se seli u Vrnjačku Banju, na Staru planinu i Zlatibor. 
 
Biciklistički klub Novi Sad ističe da je Serbia EPIC nov sportsko turistički proizvod koji za cilj ima razvoj novih destinacija pogodnih za sportski turizam i slanje afirmativne slike o Srbiji zemljama širom sveta. Imali smo priliku da ugostimo i pratimo sportiste iz mnogih evropskih i zemalja iz regiona kao što su Irska, Austrija, Ukrajina, Mađarska, Kazahstan, Grčka, Hrvatska i Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora…
 
Značajne trke visokog ranga u Požarevcu realizovane su zahvaljujući gradonačelniku, Saši Pavloviću koji je prepoznao kvalitet ove manifestacije i mogućnost da se Požarevac upiše na svetsku mapu biciklizma, kao i da poboljša turističko-sportske kapacitete grada. 
Serbia Epic seriju podržali su Grad Novi Sad, uprava za sport i omladinu, uprava za kulturu i uprava za privredu, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Grad Požarevac, Opština Vrnjačka Banja, Opština Knjaževac, Pošta Srbije, Bambi, Hormann, Yason, Minaqua, Capriolo i Proteo.
 
 
 
Izvor: Serbia Epic / Foto: A. Miškov, Z. Prečanica
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem