U Parizu predstavljena trasa za 103. Tur d'Frans

Pred brdašima prilike i izazovi.
Petak, 23. oktobar 2015
U Parizu predstavljena trasa za 103. Tur d'Frans

Bez prologa, timskog hornometra, kaldrmisanih sekcija, 103. izdanje Trke oko Francuske trebalo bi da bude za muku i zadovoljstvo istinskih brdaša. Trasa nadmetanja za narednu godinu predstavljena je pompezno u Parizu uz najistaknutije predstavnike biciklističkog sporta, najavljujući ozbiljne obračune između branioca titule Krisa Fruma (Skaj) i mogućih izazivača Alberta Kontadora (Tinkof – Sakso), Naira Kintane (Movistar) ili čak Ričija Porta koji više neće voziti za Britanca.

Tur će startovati 2. jula 2016. u senci poznatog i slikovitog dvorca Mon – Sen – Mišela u regiji Manša na severozapadu Francuske. Karavan će nadgledati Engleski kanal i boriti se sa izraženim priobalnim vetrom prva tri dana trke, da bi se zaputio južno ka jugu u dve veoma duge etape na radost sprintera. Odmah zatim kreću obračuni u planinama. Pirineji će ponuditi dobru dozu vrtoglavice čuvenim usponima Kol d’Turmale i Kol d’ Pejresurd. Tur će preći granicu za kratku, ali visoku posetu Španiji i Andori. 

Na radaru francuskih brdaša svakako je etapa koja se na Dan Republike 14. jula završava na zastrašujućem Mon Vantu. Provansalskog diva, međutim, poslednji je 2013. pokorio Frum čime je poprilično zapečatio prvu titulu na Tur d’Fransu. Sledeće godine teško će, čak i ukoliko opet pobedi na Mon Vantuu, Frum, međutim, moći da posao osvajanja eventualne treće žute majice proglasi završenim. Pred vozačima biće dva važna individualna hronometra. Vež dan posle Mon Vantua sledi borba protiv štoperice duga 37 kilometara kroz vinograde Burg – Sen – Andeola do Ardeša uz 900 metara penjanja. Ovaj hronometar biće značajan pretendentima na medalje na Olimpijskim igrama u avgustu, pošto staza u mnogome podseća na onu u Rio de Žaneiru. 

Alpi su standardne „džombe“ na putu karavana Tura u trećoj nedelji. Vrteće se biciklisti oko Mon Blana penjući se na Gran Kolombije, Sen – Žerve Mon Blan, Emoson, Gela, uz prelaske u Švajcarsku do Berna i prolazeći pored Egla gde se nalazi sedište Međunarodne biciklističke federacije (UCI). Mnogi od uspona u Alpima nisu do sad bili na meniju Tura, što obećava neizvesnost u načinu na koji će se favoriti trkati. Poseban sastojak je i drugi hronometar dug svega 17 kilometara, ali brdski, od Salanša do Meževa u okviru 18. etape. 

- Predstojeći Tur staviće na probu svaki aspekt profesionalnog biciklizma. Morate da pokažete da umete da vozite hronometar, da imate snagu da se popenjete na teške uspone i tehniku za izazovan spust. Verujem da će u prvoj nedelji vetar da ima važnu ulogu kao otežavajuća okolnost. Trebaće vam odličan tim da vas sačuva – komentarisao je Frum.

 Kontador je takođe istakao zahtevnost narednog Tura od samog starta. 

- Forma mora da bude prava od početka. Već peta etapa ima nezgodnu završnicu i praktično počinju planine. Individualni hronometri će verovatno napraviti odlučujuću razliku. Važno će biti dobro rasporediti snagu u planinskim etapama. Biće to težak Tur iako je možda delovalo da je bilo više brda ove godine. Sveukupno, trasa mi se dopada, ali lako može da se okrene protiv mene. Sve ću ambicije i pripreme sledeće sezone usmeriti na Francusku – istakao je Kontador.

Pregled etapa 103. Tura

1 etapa 2. jul  Mont-Saint-Michel - Utah Beach / Sainte-Marie-Du-Mont 188 km

2. etapa 3. jul  Saint-Lô - Cherbourg-Octeville 182 km

3. etapa 4. jul Granville – Angers 222 km

4. etapa 5. jul Saumer - Limoges 232 km

5. etapa 6. jul Limoges - Le Lioran 216 km

6. etapa 7. jul Arpajon-sur-Cère – Montauban 187 km

7. etapa 8. jul L'Isle-Jourdain - Lac de Payolle 162 km

8. etapa 9. jul Pau - Bagnères-de-Luchon 183 km

9. etapa 10. jul Vielha Val d'Aran - Andorre Arcalis 184 km

Dan odmora, 11 jul Andorra

10. etapa 12. jul Escaldes-Engordany – Revel 198 km

11. etapa 13. jul Carcassonne – Montpellier 264 km

12. etapa 14. jul Montpellier - Mont Ventoux 185 km

13. etapa 15. jul Bourg-Saint-Andéol - La Caverne du Pont-d'Arc 37 km

14. etapa 16. jul Montélimar - Villars-les-Dombes Parc des Oiseaux 208 km

15. etapa 17. jul Bourg-en-Bresse – Culoz 159 km

16. etapa 18. jul Moirans-en-Montagne - Berne 206 km

Dan odmora 19. jul Berne

17. etapa 20. jul Berne - Finhaut-Emosson 184 km

18. etapa 21. jul Sallanches – Megève 17 km

19. etapa 22. jul Albertville - Saint-Gervais Mont Blanc 146 km

20. etapa 23. jul Megève – Morzine 146 km

21. etapa 24. jul Chantilly - Paris Champs-Élysées 113 km

Tour de france 2016

Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
  • Strajo00

    Strahinja O. (Strajo00)

    8. jan 2016 16:26h

    Da li ce biti prenos na nekim nasim kanalima?

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem