Grajpel slavio na Šanzelizeu, Frum konačni pobednik 102. Tur d'Fransa

Grajpel slavio na Šanzelizeu, Frum konačni pobednik 102. Tur d'Fransa
Nedelja, 26. jul 2015
Grajpel slavio na Šanzelizeu, Frum konačni pobednik 102. Tur d'Fransa

Nemci su se prepisali na bukete na Jelisejskim poljima. U odsustvu pobednika prethodne dve godine Marsela Kitela, zemljak Andre Grajpel (Loto Sudal) slavio je na prestižnoj etapi za sprintere kojom se već četiri decenije u Parizu spektakularno zaključuje Tur d'Frans.

Aleksandar Kristof (Kaćuša) prvi je krenuo u finalnu borbu, ali ga je do cilja, pored popularnog Gorile pretekao i Brajan Kokar (Juropkar). Grajpel je na 102. izdanju najvažnijeg biciklističkog nadmetanja planete obeležio sprinterske završnice još tri puta.

Andre je, međutim, ostao drugi u bici za zelenu majicu. Peter Sagan (Tinkof – Sakso), sedmi na Šanzelizeu, bio je univerzalniji sprinter uspevši da ugrabi ključne poene i u etapama koje ostalim njegovim konkurentima nisu bile naklonjene. Iako nije ostvario nijednu pobedu već drugu godinu zaredom na Turu, Slovaku je uteha što je zelenu majicu osvojio četvrti put u nizu. Sagan se po broju odličja izjednačio sa Ircem Šonom Kelijem. Ispred njega je ostao još samo Nemac Erik Cabel sa šest zelenih majica.

Poslednja etapa, vožena 109,5 kilometara od Sevra, tradicionalno je simbolična za nosioca žute majice. Kristofer Frum (Skaj) nije još dodatno morao da brine o tituli, drugoj posle 2013, s obzirom da su zbog lošijih vremenskih uslova organizatori odlučili da štopericu trke zaustave već pri prvom od deset prelazaka preko linije cilja na Jelisejskim poljima. Pored žute, Britanac je osvojio i tačkastu majicu, što je za pedalom poslednjem pošlo Ediju Merksu.

U paradi kroz Pariz uživali su i iz ekipe Movistar koji su niže stepenike postolja Tura obezbedili dvojici vozača. Kao i 2013. Nairo Kintana je drugi u generalnom poretku (+1,12), ujedno i najbolji mladi vozač. Veteran Alehandro Valverde prvi put je uspeo da se popne na podijum Trke oko Francuske (+5,25).

Frum je rasturio trku u desetoj etapi, prvoj u Pirinejima. Iako je Kintana pretio u poslednja dva dana u Alpima, prednost Krisa bila je suviše velika da bi došlo do preokreta. Postoji mišljenje da je Nairo izgubio trku već u drugoj ravničarskoj etapi u Holandiji kad je zaradio zaostatak od minut i po usled cepanja glavne grupe na vetru.

Čini se da Frumu rivali uopšte nisu toliko zadavali problema koliko netrpeljivosti gledalaca pored puta. Bio je poliven urinom, pivom, pljuvan, trpeo salve uvreda od strane onih kojima se, najblaže rečeno, nije dopadala njegova dominacija. Kristofer je treći Britanac koji je osvojio Tur. Ser Bredli Vigins je to prvi učinio 2012.  

- Biciklizam na najvišem nivou jeste biciklizam kakav volim. Spreman sam na žrtve, na neumorno treniranje i rad. Zato ustajem iz kreveta ujutru. Ne mislim na titule i uspehe, već me motivišu ljubav prema sportu i pomeranje sopstvenih granica. Nadam se da ću moći da vozim na vrhunskom nivou barem do 38 godine – komentarisao je Frum.

 Rezultati 21. etape: 1. Grajpel (Nemačka, Loto Sudal) 2:49,41, 2. Kokar (Francuska, Juropkar), 3. Kristof (Norveška, Kaćuša), 4. Boson Hagen (Norveška, MTN – Kubek), 5. Demar (Francuska, FDŽ), 6. Kevendiš (V. Britanija, Etiks – Kvikstep), 7. Sagan (Slovačka, Tinkof – Sakso), 8. Degenkolb (Nemačka, DŽajant), 9. Metjuz (Australija, Orika), 10. Navardauskas (Litvanija, Kenondejl – Garmin) svi u vremenu pobednika...

Generalni plasman: 1. Frum (V. Britanija, Skaj) 83:19,15, 2. Kintana (Kolumbija, Movistar) +1,12, 3. Valverde (Španija, Movistar) +5,25, 4. Nibali (Italija, Astana) +8,36, 5. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso) +9,48, 6. Hesink (Holandija, LotoNL – DŽambo) +15,14, 7. Molema (Holandija, Trek Faktori) +15,14, 8. Frank (Švajcarska, IAM Sajkling) +15,39, 9. Barde (Francuska, La Mondijal) +16,00, 10. Rolan (Francuska, Juropkar) +17,30...

Zelena majica: Peter Sagan (Slovačka, Tinkof – Sakso)

Tačkasta majica: Kristofer Frum (V. Britanija, Skaj)

Bela majica: Nairo Kintana (Kolumbija, Movistar)

Najborbeniji vozač: Romen Barde (Francuska, La Mondijal)

Najbolji tim: Movistar

Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem