Plaza Molina do solo trijumfa na kraju 16. etape 102. Tura

Plaza Molina ispred Sagana.
Utorak, 21. jul 2015
Plaza Molina do solo trijumfa na kraju 16. etape 102. Tura

Savršeno odmeren napad na usponu Kol d'Mans (druga kategorija) bio je najbolja taktika Rubena Plaze Moline (Lampre) da se domogne trijumfa na 16. etapi 102. Tur d'Fransa voženoj 201 kilometar od Burg d'Peaža do Gapa. Španac je u odnosu na grupu od dvadesetak vozača koju je predvodio Peter Sagan (Tinkof – Sakso) prešao vrh sa prednošću od oko minuta. To se pokazalo više nego dovoljnim da se sjuri deset kilometara do cilja 30 sekundi ispred Slovaka.

Uprkos neverovatnoj poteri, fantastičnoj vožnji niz opasne serpentine strmog Mansa, činjenici da je treći dan zaredom bio u begu, a drugi put u 24 časa zaradio zvanje najborbenijeg vozača na etapi, Sagan je ponovo bio uskraćen za pobedu. Čak pet puta na aktuelnom Turu Slovak je bio drugi. Pored toga ima po dva treća i četvrta mesta i jedno peto. Prešavši liniju cilja Sagan se udarao u grudi, pokazujući da uprkos mnogim porazima nastavlja da se bori za taj trijumf koji mu na najznačajnijoj trci planete izmiče već drugu godinu.. Na 16. etapi, međutim, ispunio je cilj uzimanja velikog broja bodova za zelenu majicu, namenjenu najboljem i najuniverzalnijem sprinteru, koju će po svemu sudeći osvojiti četvrti put u nizu. Trenutno ima 89 poena prednosti u odnosu na Andrea Grajpela (Loto – Belisol) 

Najniži stepenik podijuma upotpunio je Harlinson Pantano (IAM Sajkling) 36 sekundi iza pobednika. Veteranu biciklizma Plazi ovo je bilo prvo slavlje na Turu. 

- Bio sam zainteresovan baš za ovu etapu. Beg je veći deo dana odlično sarađivao i sačuvao sam snagu da napadnem na Mansu. Nije, međutim, uopšte bilo lako izboriti se za pobedu. Spust je bio veoma opasan, a napetost je podsticalo što me je Sagan jurio – komentarisao je Plaza.  

Glavna grupa valjda je navikla da ponedeljkom bude slobodan dan na Trci oko Francuske, pa su se u skladu sa takvim osećajem ponašali. Liniju cilja prešli su oko 18 minuta iza Plaze. Vinćenco Nibali (Astana) bio je prvi od njih. Kao što se i očekivalo, Italijan je napao na poslednjem spustu, ali uprkos tome, branilac titule zaključio je etapu svega 28 sekundi ispred grupe žute majice koju je preko finiša preveo Alberto Kontador (Tinkof – Sakso). Nibali je ostao zakovan za osmo mesto u generalnom plasmanu pri 7,49 minuta zaostatka u odnosu na lidera Kristofera Fruma (Skaj). Nairo Kintana (Movistar) je drugi (+3,10), a Tidžej van Garderen (BMC) treći (+3,32). 

Rezultati 16. etape: 1. Plaza Molina (Španija, Lampre) 4:30,10, 2. Sagan (Slovačka, Tinkof – Sakso) +0,30, 3. Pantano (Kolumbija, IAM Sajkling) +0,36, 4. Greške (Nemačka, DŽajant) +0,40, 5. Jungels (Luksemburg, Trek Faktori), 6. Riblon (Francuska, La Mondijal) isto vreme, 7. Teklehaimanot (Eritreja, MTN Kubeka) +0,53, 8. De Gent (Belgija, Loto Sudal) +1,00, 9. Mate (Španija, Kofidis) +1,22, 10. Vokler (Francuska, Juropkar) isto vreme...

Generalni plasman: 1. Frum (V. Britanija, Skaj) 64:47,16, 2. Kintana (Kolumbija, Movistar) +3,10, 3. Van Garderen (SAD, BMC) +3,32, 4. Valverde (Španija, Movistar) +4,02, 5. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso) +4,23, 6. Tomas (V. Britanija, Skaj) +5,32, 7. Hesink (Holandija, LotoNL – DŽambo) +6,23, 8. Nibali (Italija, Astana) +7,49, 9. Molema (Holandija, Trek Faktori) +8,53, 10. Bargij (Francuska, DŽajant) +11,03.

Tomas udario u stub

Kontakt između Vorena Bargija (DŽajant) i Geranta Tomasa (Skaj) u jednoj od krivina na spustu sa Mansa mogao je da ima dramatičan epilog po Britanca. Srećom, pomoćnik nosioca žute majice Krisa Fruma prošao je više nego dobro iako je pri izletanju žestoko udario glavom od stub i prevrnuo se pored puta. 

Na cilju, Bargij koji je praktično naleteo na Tomasa objasnio je da nije mogao da iskontroliše kretanje zato što mu je zasmetao Tidžej van Garderen (BMC). 

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem