Grajpel u 15. etapi do treće pobede ba 102. Tur d'Fransu

Grajpel brži od Degenkolba i Kristofa. Frum neraspoložen zbog incidenata sa gledaocima.
Nedelja, 19. jul 2015
Grajpel u 15. etapi do treće pobede ba 102. Tur d'Fransu

Andre Grajpel (Loto Sudal) kralj je završnih sprinteva na 102. Tur d'Fransu. Nemac je u Valansu, na kraju 15. etape vožene 183 kilometara od Manda, upisao treći trijumf na aktuelnom izdanju najznačajnije trke na planeti. Savladao je sunarodnika DŽona Degenkolba (DŽajant) i Aleksandra Kristofa (Kaćuša). 

Peter Sagan (Tinkof – Sakso) bio je četvrti tome što je veći deo dana proveo u begu. Slovak je bio u grupi devetorice vozača zahvaljujući čemu je na prolaznom cilju uzeo maksimalan broj bodova za odbranu, treći put u nizu, zelene majice. Poslednji Mohikanci iz bega Mateo Trentin (Etiks – Kvikstep) i Rajder Hesjedal (Kenondejl – Garmin) bili su dostignuti tridesetak kilometara do cilja. Iako je prvi deo etape išao valovitim terenom, između ostalog valjalo je preći i uspon druge kategorije Eskrine, predviđanja su bila da će se pobeda morati izboriti u masovnom sprintu. Grajpel je još jednom pokazao neverovatnu snagu.

Nosioci generalnog plasmana iskoristili su 15. etapu za predah. Kristofer Frum (Skaj) nije bio izazivan od najbližih rivala i njegova prednost i dalje je ubedljivih 3,10 minuta u odnosu na Naira Kintanu (Movistar). Tidžej Van Garderen (BMC) treći je pri zaostatku od 3,32 minuta spram Britanca.

Dan, međutim, nije prošao u idealnom raspoloženju za Fruma. U prethodnoj etapi Britanac je bio meta jednog od gledalaca pored puta koji je nezadovoljstvo i nesimpatije prema nosiocu žute majice izrazio tako što ga je polio urinom uzvikujuću uvrede dopingašu, varalice. 

- Incident se dogodio između 50. i 60. kilometara od starta. Primetio sam već tog tipa iz daljine. Bio sam okružen kolegama iz ekipe, malo sateran u desnu stranu puta. Čovek je imao šolju u rukama i učinilo mi se da je neka čudna tečnost u njoj. Kad sam prošao pored njega, bacio je sadržaj na mene uz povik: dopingovani! Više nije bilo sumnje, u šolji je bio urin – objasnio je Frum.

Žrtva huliganskog postupka posmatrača trke bio je i Krisov kolega iz ekipe Riči Port. Australijanac je za britanske medije otkrio da ga je jedan od gledalaca udario na desetoj etapi u kojoj je bio drugi, a njegov lider ubedljivi pobednik. 

- Odgovornost je najviše na medijima koji objavljuju neistinite pretpostavke da moj tim i ja koristimo nedozvoljena stimulativna sredstva. Jedna manjina ludaka pored puta im veruje i onda nalaze načina da iskale bed na nama – istakao je Frum.

Ekipa Skaja bila je izložena netrpeljivostima i uvredama na drumovima Tura i pre dve godine kad je Kris takođe uništavao konkurenciju i na kraju osvojio trku. Usled poslednjih događaja, međutim, članovi britanke formacije dobili su i obezbeđenje. 

- Svašta su tokom etapa bacali na naše vozilo. Francuz sam i ne preživljavam lako sve ovo što nam se dešava. Prozivaju nas da imamo previše para, da se dopingujemo, da imamo ugrađene motore u biciklama...Kris je nosilac žute majice, zaslužio je više poštovanja – komentarisao je sportski direktor Nikola Portal.

Podršku Frumu i Skaju iskazali su mnogi biciklisti, između ostalih Mark Kevendiš (Etiks – Kvikstep) koji je pre dve godine takođe dobio porciju urina, i Alberto Kontador (Tinkof – Sakso), koga su strašno izviždali na predstavljanju ekipa uoči početka Tura 2011, a posle afere sa klenbuterolom 2010. 

Mnogi su šampioni Trke oko Francuske doživeli neprijatnosti od strane gledalaca. Čuveni Edi Merks dobio je pesnicu u stomak 1975, pa iako je nosio žutu majicu morao je usled povrede da odustane od nadmetanja. Iako domaći vozač, Žak Anketil bio je veoma nepopularan među Francuzima. Nisu ga voleli zbog proračunatosti sa kojom je kontrolisao i osvajao Tur, a smatrali su ga i suviše prepotentnim. Fiorenca Manjija naterali su pritisci navijača da se povuče sa megdana iako je bio lider generalnog plasmana 1950. Italijan je trpeo uvrede i pljuvanja zato što je bio policajac fašističkog režima.

Rezultati 15. etape: 1. Grajpel (Nemačka, Loto Sudal) 3:56,35, 2. Degenkolb (Nemačka, DŽajant), 3. Kristof (Norveška, Kaćuša), 4. Sagan (Slovačka, Tinkof – Sakso), 5. Boson Hagen (Norveška, MTN – Kubeka), 6. Navardauskas (Litvanija, Kenondejl – Garmin), 7. Laport (Francuska, Kofidis), 8. Metjuz (Australija, Orika), 9. Ćimolai (Italija, Lampre), 10. Vašon (Francuska, Bretanj – Seše) svi u vremenu pobednika...

Generalni plasman: 1. Frum (V. Britanija, Skaj) 59:58,54, 2. Kintana (Kolumbija, Movistar) +3,10, 3. Van Garderen (SAD, BMC) +3,32, 4. Valverde (Španija, Movistar) +4,02, 5. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso) +4,23, 6. Tomas (V. Britanija, Skaj) +4,54, 7. Hesink (Holandija, LotoNL – DŽambo) +6,23, 8. Nibali (Italija, Astana) +8,17, 9. Galopen (Francuska, Loto Sudal) +8,23, 10. Molema (Holandija, Trek Faktori) +8,53.

Bidonom na snimatelja

Napeta je situacija na putevima 102. Tur d'Fransa naročito posle polivanja lidera Krisa Fruma (Skaj) urinom od strane gledaoca. Na 15. etapi mehaničar ekipe Tinkof – Sakso gađao je bidonom motor i kamermana francuske televizije koji se parkirao i snimao u momentu kad je Peter Sagan zastao kod timskog auta da promeni bicikl.

Gledajući incident preko televizije Tejlor Fini (BMC) zaključio je da je reakcija mehaničara bila opravdana. Motor je umalo srušio Sagana kad je ovaj usporavao da se zaustavi kod ekipnog vozila. 

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem