Van Avarmet ispred Sagana u 13. etapi 102. Tur d'Fransa

Van Avermet za pola točka ispred Petera Sagana.
Petak, 17. jul 2015
Van Avarmet ispred Sagana u 13. etapi 102. Tur d'Fransa

Peter Sagan (Tinkof – Sakso) definitivno je zaboravio kako se pobeđuje na Tur d'Fransu. Izgledalo je da je Slovak u idealnoj situaciji da posle godinu dana posta na konačno oseti ukus šampanjca na najznačajnijoj trci planete. Odabrao je da prati pravog vozača Grega van Avermeta (BMC) u završnici na mišićavom usponu u Rodeu gde je bio ucrtan cilj 13. etape  vožene 198 kilometara od Mirea. Na žalost Slovaka, Belgijanac je toliko bio spretniji i motivisaniji da bi za pola točka prešao liniju finiša pre.

Van Avermet, čija su specijalnost klasici, ostvario je prvi trijumf na Turu. Sagan je, međutim, samo na aktuelnoj trci bio čak četiri puta drugi! Slovak je bio još dva puta treći i jednom četvrti. U takvoj situaciji jalova je, ali ipak, kakva – takva uteha, činjenica da je za 24 poena uvećao prednost u poretku za zelenu majicu koju brani treću godinu u nizu. Sagan nije nijednom pobedio na Turu ni 2014. 

Na usponu u Rodeu koji je onemogućio sprinterski finiš, Jan Bakelants (La Mondijal) izborio se za treće mesto tri sekunde iza pobednika i drugoplasiranog. Glavna grupa je cilj prešla sedam sekundi kasnije. Ukoliko se uopšte i umorio u Pirinejima prethodnih dana, lider trke Kristofer Frum (Skaj) mogao je prilično da se opusti na putu od Mirea i igra sporednu ulogu.

- Bilo je jako blizu između Sagana i mene. Krenuo sam nešto ranije, jer sam na sličnoj etapi u Avru suviše dugo oklevao. Iako je uspon bio dug svega sto metara, meni se činilo kao da je kilometarski. Nisam znao da je baš Sagan odmah iza mene. Odlučio sam da izvučem svu snagu iz sebe da toj osobi ne dozvolim da me pređe – komentarisao je Van Avermet.

Završnicu je učinilo zanimljivom to što su preostala trojica vozača iz celodnevnog bega Tomas de Gent (Loto Sudal), Siril Gotje (Juropkar) i Viko Kelderman (LotoNL – DŽambo) dostignuti bukvalno u poslednjih dvesta metara etape. Tinkof – Sako tim, razumljivo, radio je dosta kako na hvatanju grupe ispred pelotona tako na trijaži konkurenata Sagana. Peter im se nije, međutim, odužio na pravi način. Zanimljivo je da je Slovak na liniji cilja izgledao kao da nije uopšte potrošio svu snagu, niti da se do kraja borio sa Van Avermetom. Možda Saganu i nije namera da osvaja etape na Turu...

Rezultati 13. etape: 1. Van Avermet (Belgija, BMC) 4:43,42, 2. Sagan (Slovačka, Tinkof – Sakso) u vremenu pobednika, 3. Bakelants (Belgija, La Mondijal) +0,03, 4. Degenkolb (Nemačka, DŽajant) +0,07, 5. Martens (Nemačka, LotoNL – DŽambo), 6. Frum (V. Britanija, Skaj), 7. Nibali (Italija, Astana), 8. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso), 9. Valverde (Španija, Movistar), 10. Van Garderen (SAD, BMC) isto vreme...

Generalni plasman: 1. Frum (V.Britanija, Skaj) 51:34,21, 2. Van Garderen (SAD, BMC) +2,52, 3. Kintana (Kolumbija, Movistar) +3,09, 4. Valverde (Španija, Movistar) +3,58, 5. Tomas (V. Britanija, Skaj) +4,03, 6. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso) +5,32, 7. Hesink (Holandija, LotoNL – DŽambo) +5,32, 8. Galopen (Francuska, Loto Sudal) +7,32, 9. Nibali (Italija, Astana) +7,47, 10. Molema (Holandija, Trek) +8,01.

Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem