Landi 16. pakleno uzbudljiva kraljevska etapa 98. Đira

Mikelov napad za etapnu pobedu niko nije mogao da isprati. Kontador maestralno odbranio majicu na 16. etapi 98. Điro d'Italija.
Utorak, 26. maj 2015
Landi 16. pakleno uzbudljiva kraljevska etapa 98. Đira

Dugo će se prepričavati, a zasigurno će ispunjavati i stupce najuzbudljivije istorije biciklizma 16. etapa 98. Đira d’Italije. Označena kao kraljevska i odlučujuća deonica tronedeljnog megdana, 174 kilometara od Pincola do Aprike opravdala su sva očekivanja i donela potrebna iznenađenja za istinski spektakl na dva točka.

Trijumf je drugu etapu zaredom pripao presnažnom Mikelu Landi (Astana), dok su Steven Krujsvik (LotoNL – DŽambo) i nosilac roze majice Alberto Kontador (Tinkof – Sakso) morali da se zadovolje izborenim nižim stepenicima postolja 38 sekundi kasnije. Slavodobitnik dana, međutim, napredovao je do drugog mesta u generalnom poretku premašivši kolegu iz tima Fabija Arua. Italijan je finiš prešao skoro tri minuta iza Lande.

Ključni momenti uzbuđenja etape koja je prelazila preko čak pet brda desili su se na spustu sa trećeg uspona, odnosno prvog prelaženja Aprike (treća kategorija), sedamdesetak kilometara do cilja, kad je Kontador dobio defekt. Situaciju su iskoristile ekipe Kaćuša i Astana da maksimalno ubrzaju ritam i ostave nosioca roze majice na mukama. Grupicu u kojoj se Kontador nalazio, vukao je samo jedan njegov suvozač i zaostatak se razvukao na čak 50 sekundi. Videći da je đavo odneo šalu i da ne može da se oslanja ni na čiju pomoć, El Pistolero je sam krenuo u lov na vodeće. Pod paklenim ritmom pre svega Lande koji je radio za lidera ekipe Arua, prednja grupa se potpuno osula na serpentinama čuvenog Paso del Mortirola (1. kat, 10 % nagib). Kontador je prolazio jednog po jednog vozača, a kad je zaostatak spao na 30 sekundi, Španac je, čini se, dobio u odlučujućem momentu pomoć od sunarodnika Igora Antona (Movistar). Ipak, nosilac roze majice suvereno se domogao Lande i Arua posle dve trećine prevaljenog uspona.

Osveta je bila ubitačno ružičasta. Kontador je napao zadavši katastrofalan udarac Fabiju koji je već počeo da puca pod tempom timskog kolege. Alberto se domogao Krujsvika koji je bio malo napred, a uz odobrenje Arua i ekipe, ispratio ih je Landa.

U poslednjih pet kilometara počelo je taktiziranje vodeće trojke, međutim, Mikelov napad za etapnu pobedu ni Alberto ni Steven nisu mogli da isprate. Da scenario bude još gori po usamljenog Fabija, do cilja su ga prestigla još trojica vozača, a na spustu sa Mortirola je imao defekt, izgubivši još snage i vremena na zameni bicikla.

Konatodrova prednost je 4,02 minuta spram Lande i 4,52 minuta u odnosu na Arua.   

Rezultati 16. etape: 1. Landa (Španija, Astana) 5:02,53, 2. Krujsvik (Holandija, LotoNL – DŽambo) +0,38, 3. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso) isto vreme, 4. Trofimov (Rusija, Kaćuša) +2,03, 5. Amador (Kostarika, Movistar) isto vreme, 6. Hesjedal (Kanada, Kenondejl) +2,10, 7. Aru (Italija, Astana) +2,51, 8. Karuzo (Italija, BMC) +3,18, 9. Konig (Češka, Skaj) +3,19, 10. Betankur (Kolumbija, La Mondijal) isto vreme...

Generalni plasman: 1. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso) 65:04,59, 2. Landa (Španija, Astana) +4,02, 3. Aru (Italija, Astana) +4,52, 4. Amador (Kostarika, Movistar) +5,48, 5. Trofimov (Rusija, Kaćuša) +8,27, 6. Konig (Češka, Skaj) +9,21, 7. Karuzo (Italija, BMC) +9,52, 8. Krujsvik (Holandija, LotoNL – DŽambo) +11,40, 9. Ženie (Francuska, FDŽ) +12,48, 10. Hesjedal (Kanada, Kenondejl – Garmin) +12,49..

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem