Kontador uz muku odbranio Điro na 20. etapi

Slavljenička repriza Arua.
Subota, 30. maj 2015
Kontador uz muku odbranio Điro na 20. etapi

Teško da je završnica 98. Đira d'Italije mogla da bude dramatičnija. Pošto se s uspehom nosio sa povredom i mehaničkim pehovima koji ga nikako nisu zaobišli, pretposlednjeg dana trke koji je završio na usponu treće kategorije Sestrijere posle 199 kilometara od Sen Vensana, Alberto Kontador (Tinkof – Sakso) našao se u krizi iz koje ga je spasila samo ogromna prednost koju je izgradio u prethodne tri nedelje. Roze majica ostala je na njegovim leđima kao znak da je, praktično, zvanično osvojio svoj drugi Điro i sedmi Gran Tur.

Na pretposlednjem usponu ka paklenom Kole dele Finistre (prva kategorija, 9,2 % nagiba) Kontador se našao na udaru žestokog napada Mikela Lande (Astana), trećeg u generalnom plasmanu, u tom trenutku na 6,05 minuta zaostatka. Videvši da se lider trke muči po zemljanoj sekciji ka vrhu planine za čije se prvenstvo na prolazu dobila nagrada Kopi po čuvenom biciklisti Faustu Kopiju, El Pistolera su još ostavili i Fabio Aru (Astana), Rajder Hesjedal (Kenondejl Garmin), Rigoberto Uran (Etiks Kvikstep) i Steven Kruijsvijk (LotoNL – DŽambo). Landa je dostigao Ilnura Zakarina (Kaćuša) napred, i do početka Sestrijerea sa Rusom uspeo da napravi prednost od oko minut i po u odnosu na Kontadora.

U Astani se, međutim, zna „ko kosi ko vodu nosi”, i, po sreću Alberta, Mikel je dobio naređenje da uspori kako ne bi ugrozio drugo mesto u generalnom poretku Fabija. Landa je sačekao grupicu u kojoj se nalazio njegov lider tima, i tempo je usporen desetak kilometara do cilja. U poslednjih tri hiljade metara Aru je napao i domogao se etapnog trijumfa, drugi dan zaredom. Hesjedal je 18 sekundi kasnije prošao drugi. Uran je upotpunio postolje okasnivši za Fabijom 24 sekunde savladavši u sprintu Landu. Kontador se bukvalno dovukao šesti 2,25 minuta za Aruom.

El Pistolero nije bio u stanju ni da proslavi trijumf na trci uz prepoznatljiv „pucanj”. Stegao je samo pesnicu, svestan da su ružičasti snovi dan uoči završetka Đira i tradiconalne etapne poslastice za sprintere, ušao u crvenu alarmantnu zonu. Konačno, Kontadorova prednost u plasmanu trke iznosi 2,02 minuta spram Arua i 3,14 minuta u odnosu na Landu. Španac se za prestižan trijumf izborio sam protiv svih, jer njegova ekipa nikako nije bila na nivou zadatka odbrane roze majice u odsudnim momentima. Pobedilo je Kontadorovo iskustvo, borba za svaku sekundu i napadi da bi se napravile zalihe prednosti u kriznim danima kakav je bio pretposlednji na trci ove godine. 

Rezultati 20. etape: 1. Aru (Italija, Astana) 5:12,25, 2. Hesjedal (Kanada) +0,18, 3. Uran (Kolumbija, Etiks – Kvikstep) +0,24, 4. Landa (Španija, Astana) isto vreme, 5. Kruijsvijk (Holandija, LotoNL – DŽambo) +0,34, 6. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso) +2,25, 7. Kangert (Estonija, Astana) +2,28, 8. Pelicoti (Italija, Androni Đokatoli), 9. Konig (Češka, Skaj), 10. Roza (Italija, Astana) isto vreme...

Generalni plasman: 1. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso) 84:03,30, 2. Aru (Italija, Astana) +2,02, 3. Landa (Španija, Astana) +3,14, 4. Amador (Kostarika, Movistar) +6,19, 5. Hesjedal (Kanada, Kenondejl – Garmin) +9,52, 6. Konig (Češka, Skaj) +10,50, 7. Kuijsvijk (Holandija, LotoNL – DŽambo) +11,02, 8. Karuzo (Italija, BMC) +12,17, 9. Ženie (Francuska, FDŽ) +16,00, 10. Trofimov (Rusija, Kaćuša) +16,23.

Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem