Staze koje obasjavaju i navode noćnu vožnju

Svetleće biciklističke staze niču po Evropi, do sada ih imaju Engleska, Poljska i naravno Holandija koja je sinonim za sjajno uređenu biciklističku državu.
Utorak, 6. decembar 2016
Staze koje obasjavaju i navode noćnu vožnju

Ekološki uređeni državni sistemi sa divnim predelima za vožnju doprineli su da biciklističke vožnje budu još magičnije. Čini se da ove države na sve nacine pokušavaju da motivišu svoje građane da budu fizički aktivni, a pri tom i ekološki osvešćeni.

Staza u Britaniji puni se UV svetlošću kako bi po zalasku sunca sijala i pokazivala put pešacima i biciklistima. “Pro Teq” kompanija koja je napravila ovu stazu, postavila je test deo od 140 metara za samo četiri sata, oni naglašavaju da presvlačenje slojem koji apsorbuje energiju iz UV svetla i potom ga emituje, ne samo da štedi energiju već i vreme. Ove staze zahtevaju manje rasvete oko njih, a sam proces postavljanja je veoma brz i jednostavan.

Solarna biciklistička staza u Holandiji delo je umetnika i dizajnera Dana Ruzgarda (Daan Roosegaarde). Svojim dizajnom sačinjenim od svetlećeg šljunka i led svetala ona podseća na Van Gogovo delo “Zvezdano nebo”. Kilometar duga staza napravljena sa glow-in-dark tehnologijom, ima u sebi mnoštvo malih led sijalica koje se napajaju solarnom energijom.


staza u Holandiji, izvor: www.boredpanda.com

Svetleću stazu napravljenu na severu Poljske kreirao je tehnički TPA Institut. Napravljena od sintetičkih materijala koji daju svetlost i do 10 sati nakon sto se preko dana pune sunčevom svetlosću. Iako je ceo projekat napravljen po uzoru na onaj iz Holandije (Zvezdana staza, Studio  Roosegaarde), tehnologija je dosta drugačija s obzirom da su za holandski korišćene led sijalice dok poljski u potpunosti zavisi od solarne energije. Iako je još uvek u fazi testiranja, postoje šanse da se ovaj projekat usvoji i u drugim državama. 


Staza u Poljskoj, izvor: www.boredpanda.com

 

 

Izabela Horvat 

KOMENTARI
  • biklovlada

    Vlada V. (biklovlada)

    28. sep 2017 12:59h

    tamo nisu na vlasti gledaoci 'farme, parova, zadruga' , kao ni fudbalski navijaci ! ovde u srbistanu je fudbalski navijac - profesija !

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem