eRacing se polako zahuktava a sa njim i velika promena u svetu biciklizma

Dva nova nacionalna biciklistička takmičenja biće uskoro i zvanično uvrštena u listu takmičenja iako se na njima nijedan bicikl neće pomeriti ni za centimetar.
Četvrtak, 11. april 2019
eRacing se polako zahuktava a sa njim i velika promena u svetu biciklizma

Virtuelna trening platforma Zwift napravila je pravi bum u svetu biciklizma. Veoma aktivna zajednica, sa nekoliko hiljada biciklista u svakom trenutku na nekoj od ponuđenih staza i lokacija, ova platforma učinila je treniranje na stacionarnim trenažerima deleko zanimljivijim i otvorila nove mogućnosti za treniranje, uobičajene vožnje a i za takmičenja. Na ovoj platformi se svakodnevno, na svakih 15 do 20 minuta organizuju kako trening i grupne vožnje tako i trke koje ponekad okupe i nekoliko hiljada biciklista. Naravno moguće je voziti i van ovih događaja, solo ili u grupi.

Na virtuelnim stazama vladaju simulirani uslovi prave vožnje pa je tako moguće voziti u zavetrini grupe, simulirati uspone i spustove, podlogu i sl. Takođe kvalitet i odabir opreme koji vaš "avatar" poseduje će takođe uticati na brzinu kretanja u virtuelnom svetu.

Vratimo se na početnu temu ovog članka, finalna trka prvog ikada nacionalnog takmičenja u eRacingu u Britaniji održana je 28. marta u Londonu. U ovoj trci učestvovalo je po desetoro takmičara  iz muške i ženske kategorije koji su sa najboljim rezultatima završili kvalifikacije održane krajem februara. Takmičenje je organizovao nacionalni biciklistički savez British Cycling u saradnji sa virtualnom trening platformom Zwift. Organizatori optimistično najavljuju moguće uključivanje na Olimpijskim igrama.

Skoro 400 osoba prijavilo se za učestvovanje na kvalifikacionoj trci u februaru, nakon čega je u završnu trku prošlo 10 muškaraca i 10 žena. Svi koji su imali na raspolaganju bicikl, pristup Zwift-u i "pametni" trenažer (trenažer koji meri snagu i simulira teren) mogli su da učestvuju iz svog doma ili obližnje teretane.

Velški profesionalni biciklista Jon Mould (27) izjavio je da bi e-racing mogao biti prekretnica za njegov sport. Mould je koristio aplikaciju za vožnju tokom prethodne dve zime kako bi ostao u formi, a  čak je i pohvalio tim što su mu pojačali trening tokom priprema za prošlogodišnju trku Commonwealth Games.

eRacing otvara nove mogućnosti i ohrabruje da se još više ljudi odluči za biciklizam. Događaj ove veličine i obima koji je podržan od strane jednog zvaničnog organa predstavlja značajan napredak za svet e-sporta.

Pobednici prošlonedeljnog takmičenja su u ženskoj kategoriji bivša profesionalna veslačica Rosamund Bradbury, a u muškoj Cameron Jeffers. Oni su dobili bele pobedničke dresove, kako realne tako i virtualne.

 

Da se vratimo na Zwift platformu, i dalje ovu platformu treba posmatrati samo kao jedan kvalitetan dodatak treningu koji će vam omogućiti da sa više uživanja i zabave odvozate planiranu vožnju na trenažeru. Ukoliko preozbiljno shvatimo takmičenja i odmeravanje snaga na ovoj platformi, ubrzo se može destiti da se razočaramo, jer kao i u većini sfera života i ovde su moguće malverzacije zarad boljih rezultata, počevši od netačno unesene težine i visine vozača, pa do lažiranja očitavanja snage i sl. Postoje razni projekati koji pokušavaju da preduprede "virtuelni doping" i prevaru, što im u većini slučajeva i polazi za rukom, međutim ni oni nisu svemogući.

Međutim što je najbitnije zabava neće izostati a i propratni efekti u vidu bolje utreniranosti nisu na odmet ;)

 

 

KOMENTARI
  • skylab

    Nemanja N. (skylab)

    11. apr 2019 21:58h

    Citat: "Ukoliko preozbiljno shvatimo takmičenja i odmeravanje snaga na ovoj platformi, ubrzo se može destiti da se razočaramo, jer kao i u većini sfera života i ovde su moguće malverzacije zarad boljih rezultata, počevši od netačno unesene težine i visine vozača, pa do lažiranja očitavanja snage i sl. Postoje razni projekati koji pokušavaju da preduprede "virtuelni doping" i prevaru, što im u većini slučajeva i polazi za rukom, međutim ni oni nisu svemogući."

    Pa koji je onda smisao takmičenja ako ne postoji mehanizam da se spreči varanje?

    Problem sa ovim je taj što praktično ne postoji mogućnost da se spreči varanje. Na većini powermetara je moguće preko parametara naštelovati snagu. Takođe ko će da proverava koliko su učesnici trke teški. Što u prevodu znači dodje brdo i ovi "lagani" se lansiraju gore. Osim toga ne pokazuju ni svi power metri isto. Iznenadili bi ste se kolike su razlike medju različitim proizvodjačima, čak i medju istim istim modelima od istog proizvodjča.

  • Ciklo

    Nikola J. (Ciklo)

    11. apr 2019 22:12h

    Malverzacije će verovatno uvek biti moguće na takmičenjima u "nekontrolisanim" uslovima.

    Jedino tip takmičenja, kao što je gorepomenuto prvenstvo Britanije, koja su organizovana tako da okupe sve takmičare na jednom mestu, uz korišćenje istih trenažera u jednakim uslovima i obavezno merenje visine i vaganje pred samo takmičenje, jedino taj tip organizije potpuno* isključuju mogućnost "e-varanja". (pretpostavljam da odstupanja merenja snage od trenažera do trenažera top klase nisu značajna)

    zvezdica (*) je tu da se ogradim ukoliko neko uhakuje softver ;)

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem