Armstrong izbegao suđenje / Nagodio se za 5 miliona dolara

Lens Armstrong je zajedno sa svojim advokatima postigao nagodbu sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država i Flojdom Lendisom i time izbegao suđenje koje je bilo zakazano za 7. maj ove godine.
Ponedeljak, 30. april 2018
Armstrong izbegao suđenje / Nagodio se za 5 miliona dolara

U okviru nagodbe Armstrong je pristao da plati 5 miliona američkih dolara Vladi Sjedinjenih Država kao i 1.65 miliona Flojdu Lendisu kako bi pokrio njegove sudske takse i troškove, ipak sudeći po dogovoru, nagodba ne znači Armstrongovo prihvatanje odgovornosti niti koncesiju Sjedinjenih Država da njihovi zahtevi nisu osnovani.

“Drago mi je da je ovaj slučaj zatvoren i da mogu da nastavim sa svojim životom,” rekao je Armstrong na konferenciji za novinare. “Unapred se radujem posvećivanju mnogim sjajnim stvarima u mom životu, mojoj deci, supruzi, podkastu koji držim, nekolicini filmskih i pisanih projekata, mom angažmanu kao osobe koja je pobedila kancer, i naravno mojoj najvećoj strasti – sportu i takmičenjima.“

Flojd Lendis je podneo “uzbunjivačku” tužbu ('whistleblower' suit) povezanu sa Zakonom o lažnim tvrdnjama, koja omogućava građanima da tuže pojedince za prevaru Vlade. Njegova tužba ukazala je na doping aktivnosti u okviru Armstrongovog tima u vreme kada je Američki Poštanski Servis bio njihov glavni sponzor.

Armstrong je prvobitno osporio optužbe za doping kada ih je Lendis izneo u javnost 2010. godine, ali kasnijom istragom pokazalo se da su optužbe osnovane te je stoga i okrivljen za višestruke anti-doping prekršaje. Nakon Armstrongovog priznanja u januaru 2013. godine američka Vlada se priključila uzbunjivačkoj tužbi koja je nakon petogodišnje borbe svoj epilog konačno dobila pre nekoliko dana. 

Nagodba koja je postignuta samo je deo onoga što je američka Vlada mogla da dobije od Armstronga zbog povrede Zakona o lažnim tvrdnjama, Američki Poštanski Servis je tri puta kompletno finansirao Armstrongov tim u ukupnom iznosu od 100 miliona američkih dolara. Ovakav ishod tužbe poštedeo je Armstronga javnog suđenja na kome je američka Vlada planirala da pozove 50 svedoka koji bi podržali njihov slučaj. Slavni biciklista je dobio rok od godinu dana da isplati naznačenu sumu Vladi Sjedinjenih Američkih Država i Flojdu Lendisu i složio se da priloži svoju imovinu u Teksasu kao kolateral.

Ovo je treći put da se Armstrong nagodio u vezi sa optužbom za doping. Britanski novinski gigant “The Times” ga je tužio 2013. godine zbog štete od 300.000 funti, kazne koju su platili pošto su 2004. objavili doping optužbe protiv njega. Kontra tužbom, The Times je dobio 1.2 miliona funti. Neotkriveni iznos platio je i 2013. godine kompaniji “SCA Promotions” koja je isplaćivala bonuse za njegove pobede na  Tour de France, kompanija je tužbom potraživala 3 miliona USD.

KOMENTARI
  • IgorN

    Igorns (IgorN)

    30. apr 2018 13:45h

    komentar prijatelja ne-bicikliste: eto, kad imas novca....

  • pjesak1972

    Goran R. (pjesak1972)

    30. apr 2018 21:21h

    Bravo Lens.Kada dodje Kosac nagodi se i sa njim.

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem