Robin Vilijams / Glumac, komičar i kolekcionar bicikala

Robin Vilijams je poznat širom planete i verovatno ne postoji nijedna osoba koja nije pogledala barem jedan od mnogih njegovih filmova. Znamo da je bio humanitarac, neprevaziđeno kvalitetan glumac ali da li ste znali da je Vilijams bio pasionarani biciklista i kolekcionar bicikala?
Sreda, 5. april 2017
Robin Vilijams / Glumac, komičar i kolekcionar bicikala

Američki glumac Robin Vilijams biciklizmu se posvetio početkom 80tih godina kada je izgubio bliskog prijatelja, dobio prvog sina i konačno prestao sa konzumacijom kokaina. U to vreme on se posvetio zdravom načinu života, vežbanju i vožnji bicikla kao načinu da ublaži depresiju od koje je tada počeo da oboljeva. Zabeležen je citat vlasnika jedne biciklističke prodavnice, Tonija Toma, koji je ponovio Vilijamsove reči: “Biciklizam mi je spasao život”.

Na aukciji koju je organizovala njegova porodica nakon Vilijamsove smrti prodato je 87 bicikala svih vrsta. Među njima je bilo posebno izrađenih modela baš za njega ali i nasumično kupljenih bicikala na koje je tokom života nailazio. Sav novac je predat dvema humanitarnim organizacijama koje je Vilijams i sam podržavao -  Challenged Athletes Foundation (CAF) i Christopher & Dana Reeve Foundation. Glumčeva ćerka Zelda je tokom jednog svog govora rekla kako je Vilijams na biciklu bio “poput pingvina koji raširi svoja krila i poleti”, bio je srećan svaki put kada bi seo na bicikl jer je to značilo da ima vreme za sebe, ne mora da ima nikakav kontakt koji ne želi da ima, kreće se brzinom koju on želi, a vozio je brzo pa je retko imao društvo. 

Neposredno pre početka jedne trke od 90 kilometara, novinarka ga je pitala kako misli da će se osećati po završetku trke. Vilijams joj je odgovorio u svom maniru: “Kako ću se osećati? Hvala što to pitate! Jednu stvar znam za sigurno, biće reka znoja koja će se slivati između mojih guzova poput Nijagarnih vodopada.. čekajte, je l ovo uključenje uživo?” 

Vilijams se divio svojim biciklima kao dizajniranim objektima i čudima inžinjerstva. Voleo je da diskutuje o detaljima stepena prenosa sa svojim istomišljenicima, zaljubljenicima u dvotočkaše, a najviše od svega je voleo da obuče svoju šarenu biciklističku opremu i vozi svoje biciklove čak i po nekoliko sati odjednom.

 

 

Izabela Horvat
Foto: https://www.pinterest.com/espokes/robin-williams-the-cyclist | http://www.s2ssbikeride.org/ | http://www.bicycling.com | http://www.bikeradar.com

KOMENTARI
  • mirek200

    Miroslav U. (mirek200)

    18. maj 2017 21:50h

    87 bicikala,megalomanija?

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem