Jačanje Imuniteta
"
Pročitajte članak o jačanju imuniteta koji sam napisao za Pansport bilten, i koji je nastao kao rezultat dugogodišnjeg iskustva i eksperimentisanja…
Imunitet ili imuni sistem predstavlja odbrambeni mehanizam našeg organizma, koji ima ulogu da zaštiti organizam od bilo kakvih stranih tela kao što su virusi, bakterije, gljivice, paraziti i svi ostali mikroorganizmi koji predstavljaju pretnju po naše zdravlje, zatim od toksina pa i od tumora koji je telo samo razvilo.
Postoje urođeni i stečeni imuni sistem. Jasno, urođeni već ima “predznanje” o mnogim bolestima, i on predstavlja “prvi red” odbrane od infekcija, dok je stečeni iskustveni, tačnije onaj koji je razvijen u kontaktu sa uzročnicima bolesti. Postoji prirodni i veštački stečeni imunitet. Npr vakcinacija spade u veštački stečeni imuni sistem. Da bi se on razvio u potpunosti potrebni su dani, ili čak i nedelje,meseci, dok god se potpuno ne izbori sa stranim telom. Urođeni i stečeni imuni sistem deluju zajedno radi bolje i efikasnije zaštite organizma.
U današnje vreme imuni sistem je izazvan više nego ikad. Pogotovo u ovom periodu kada nadolazi zima i kada prete mnogi virusi i prehlade. Moderan (čitaj nezdrav način života) svakidašnjica je ogromne većine populacije. Ljudi se nikada u istoriji nisu lošije, tj. nezdravije hranili. Stres je sveopšte i svakodnevno prisutan. To sve naravno utiče na smanjenje otpornosti organizma kod ljudi, stoga oni postaju sve više “ranjivi” i slabiji. Sve je više virusa koji vladaju na globalnom nivou, bolesti, broj alergija se povećava, osetljivost ljudi je izraženija, hronični umor se javlja kod većine. Jedini izlaz je podizanje sopstvene svesti o tome šta svako za sebe može da uradi kako bi ojačao svoj odbrambeni mehanizam.
Glavni “zagađivači” našeg tela koji direktno utiču na slabljenje odbrambenih sposobnosti organizma su duvan, alkohol, sve vrste droga, veštački dodaci namirnicama – aditivi, zaslađivači, arome, sredstva za bojenje i promenu ukusa, konzervansi, prskano voće i povrće takođe u velikoj meri povećavaju toksičnost organizma zbog pesticida kojima su prskani, obojeni i previše zaslađeni sokovi, sva gazirana pića, hronični stres, depresija, fizička neaktivnost, zagađena životna sredina, manjak noćnog sna.
A sada šta čovek mora da promeni u svakodnevnim navikama da bi živeo i fizički i psihički zdravije? Odgovor je vrlo jednostavan, i uz malo volje + svesnošću o važnosti navedenog, za kratko vreme ćete biti iznenađeni napretkom i boljim sveopštim osećajem i psihofizičkim stanjem.
Izbalansirana i pravilna ishrana i fizička aktivnost
● Pod pojmom izbalansirana treba obratiti pažnju na smanjenje jednolične “jake” hrane, bogate zasićenim mastima ili šećerima jer je upravo ona glavni uzročnik većine oboljenja krvih sudova i srca. Statistika pogotovo ne ide u prilog stanovništvu Srbije zbog učestalosti baš bolesti srca i krvnih sudova.
● Stoga jesti što raznovrsniju hranu, što prirodnijeg porekla, uz više od tri orboka dnevno raspoređenih ravnomerno i u manjim količinama uz dosta povrća i voća zbog njihovog bogatog sastava antioksidanata koji deluju protiv toksičnih materija u našem telu tj. slobodnih radikala, ujedno i zbog visokog sadržaja vlakana. Unositi i probiotike (mlečni proizvodi), ali se ograničiti na normalne dnevne količine zbog mlečne masti i laktoze.
● Integralne testenine i paste. Belo brašno, uz velike količine soli, jedan je od najvećih neprijatelja. Tako da se u potpunosti treba preorijentisati na testenine, pecivo, hleb koji su dobijeni mlevenjem celog zrna (integralne) jer je tako očuvana nutritivna vrednost. Konzumirati ih u jutarnjim i popodnevnim časovima, a izbegavati uveče zbog smanjene insulinske osetljivosti, jer je to hrana koja treba da vam obezbedi dnevne energetske potrebe. Obratiti pažnju pri kupovini istih jer je izraz “integlano” zloupotrebljen na našem tržištu, tako da uvek obratite pažnju na egzaktan sastav na poleđini proizvoda!
● Sve vrste riba zbog bogatsva ribljim uljem i nezasićenim masnim kiselinama. Tuna, skuša, haringa, losos, oslić, sardine i td. Nekoliko puta nedeljno! Ribe su i bogate fosforom – jednim od glavnog sastojka za pamćenje t.j. funkcionisanje mozga.
● Laneno i hladno ceđeno maslinovo ulje koristit sa svežim namirnicama, dok za prženje treba koristiti isključivo ulje od semena grožđa i palmino ulje jer se prženjem na masti ili drugim uljima stvaraju trans masti, ekstremni neprijatelji srca i krvnih sudova.
● Zeleni i crni čaj (i beli takođe) su takođe vrlo, vrlo bogati antioksidantima (flavonoidima) stoga su od esencijalnog značaja u početnom procesu oslobađanja toksina i slobodnih radikala, takođe zbog sadržaja teina (kofeina) povoljno će delovati na vaš centralni nervni sistem i dnevno raspoloženje.
● Crna čokolada sa visokim procentom čistog kakaa. Kakao je takođe veoma moćan antioksidant!
● Pčelinji proizvodi! Verovatno i najstariji čovekovi saveznici u borbi protiv slobodnih radikala i bolesti. Obavezno ih uključiti u “dnevni meni”! Obavezno ih uključiti u “dnevni meni”! Med – bogat antioksidantima i mineralima. Uzimati kašikicu ujutru Propolis – njega bih izdvojio pod broj 1! 10 – 20 kapi (ukoliko ste previše osetljivi na ukus, razmešati u čaši sa kašikicom meda) svako jutro treba da postane svakodneva navika! Njegovo povoljno dejstvo i neverovatnu moć u jačanju organizma možete osetiti i u roku od nekoliko dana ukoliko ga ranije niste koristili! Matični mleč – uz propolis, sastojak u prirodi sa najvećom t.j. najsnažnijom biološkom vrednošću! Najsavršeniji proizvod prirode. U rastvoru sa medom i polenom (jedini način da se sačuva njegova prava nutritivna vrednost) predstavlja “bombu” za jačanje imuniteta! Jesti iskljulivo drvenom ili plastičnom kašikicom jer u dodiru sa metalnom gubi pravu nutritivnu vrednost.
● Koštunjavo voće – bademi, lešnici, orasi. Osim što su bogati dobrim mastima (nezasićenim) sadrže velike količine antioksidanata , minerala i vitamina E (odgovoran za zdravlje kože), a takođe i cijanida u malim količinama, koji pomaže u sprečavanju razvitka svih vrsta tumora pa čak i raka. Takođe, uvesti semenje- bundeve, suncokreta, zbog bogatstva veoma važnih, neophodnih minerala, čiji manjak ozbiljno može oštetiti funkcionisanje organizma i imunitet – cinka i magnezijuma!
● Voda! U što većim količinama. Popiti minimalno 2 – 2.5 l, odnsono i 4 i više litara uz bilo kakvu fizičku aktivnost. Obratiti pažnju na unošenje pre, a ne nakon obroka.
● Fizička aktivnost! Svakodnevnom primenom fizičkih aktivnosti oslobodićete se toksina, povećati respiratorne sposobnosti, sprečiti atrofiju mišića, ubrzati metabolizam, sagoreti višak kalorija koji su glavni razlog za gojaznost koja direktno smanjuje otpornost organizma. Uz bilo kakav vid svakodnevne minimalno 30-minutne fizičke aktivnosti osećaćete se bolje i zdravije!
● San! 8 h minimalno treba da vam iznosi period čistog noćnog sna. Kasnim leganjem poremećen je normalni bioritam što se dalje negativno odražava na mnoge stvari. Bitan je noćni san, ukoliko spavate i preko dana uz nedovoljan noćni san, činite “đavolju uslugu” vašem telu.
Dodaci ishrani
Oni su danas postali jedan od ključnih faktora u očuvanju zdravlja i jačanju imuniteta, zbog nesposobnosti čoveka da se 100% posveti svojoj ishrani. Stoga su osnovni dodaci ishrani u velikoj meri preporučljivi uz do sada nabrojane načine zaštite od bolesti jačanja imuniteta, sledeći:
● Kompleks multivitamina i multiminerala. Proizvodi poput Natrol-ovog TakeOne-a, Universal Nutrition-ove Daily Formula-e i Spa Pak-a, Twinlab-ovog Daily One Caps-a ili Optimum Nutritionovog OptiMen-a su odličan izbor za bilo koga.
● Iz porodice vitamina posebno treba izdvojiti anitoksidante koji uništavaju slobodne radikale i poboljšavaju oslobađanje tela od toskičnih materija (Antioxidant formula – Natrol), i vitamin C – veoma važan sastojak za jačanje imuniteta (Easy-C Time Release – Natrol, Vitamin C ili Buffered Vitamin C – 500 mg – Universal Nutrition)
● Ekstrakti lekovitih biljaka od davnina poznati po svojim sposobnostima u izlečenju i imunološkom jačanju. Gingko Biloba (Ginkgo Biloba – Universal, Ginkgo Biloba (ekstrakt 50:1) – Natrol), Ehinacea (Echinacea/Goldean Seal – Natrol) beli luk i peršun (Garlic and parsley – Scitec Essentials)
● Aloe vera i Noni (ili indijska šišarka, Now Foods) – za opšte zdravlje organizma i jačanje prirodnog imuniteta
● Omega – 3 masne kiseline (riblje ulje). Nezasićene masne kiseline (EPA i DHA) imaju više nego ogromnu ulogu u organizmu u zaštiti kardiovaskularnog sistema i regulisanju loših (zasićenih) masti i holesterola. Natrolov Omega – 3 Fish Oil svakako treba da zauzme mesto na vašoj polici.Takođe, kompleks vrsta Omega-3,6,9 masnih kiselina (Omega 3-6-9 Complex – Natrol)
● Za ljude sa povišenim holesterolom (Cholesterol Balance –Natrol), uz Omega 3 riblje ulje zagarantovano snižava vrednosti holesterola u krvi…
● Koenzim Q10. (Pročitati više na strani 8)(CoEnzyme Q-10 – Natrol)
● Bakterije korisne za sistem organa za varenje. Acidophilus Probiotic je vitalan sastojak za pravilan rad probavnog sistema. Takođe utiče na smanjenje krvnog pritiska. (Acidophilus Probiotic – Natrol)
Najvažnije je polako menjati loše navike, a ubacivati dobre. Sve prethodno nabrojano je prosto higijena tela, drugačiji vid življenja enormno opterećuje i zagađuje organizam i telo. Slušati svoje telo je od velikog značaja. Bol, loš osećaj ili neraspoloženje su samo jasan znak da se telo ne nalazi u potpuno zdravom stanju jer su to urođeni odbrambeni mehanizmi kod čoveka, kada telo sugeriše da
organizam ne funkcioniše dobro.
Tema na Forumu