Jump to content

Fotografije

Ciklo Kompjuter

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
1238 odgovora na ovu temu

#1181 bakara

bakara
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 26 January 2021 - 09:53 AM

@Bakara

A kako to misliš da ne možeš da iskoristiš sigmine senzore na trenažeru? Pa naravno da možeš. Montiraš senzor kadence standardno gde ide, traku na grudi i senzor brzine na zadnji točak. I radiće apsolutno isto kao bilo koji GPS uređaj na trenažeru.

prosto ne mozes  te senzore upariti ni sa racunarem, niti tu sigmu ne mozes povezati sa nekim trenazerom, niti ta sigma ima workout opcije za rad u zatvorenom prostoru.

Jasno je meni da navigacija na Garminu ne funkcioniše identično kao na autu ali ono što se vidi sa snimka kako navodi taj Garmin 130 je meni na primer neprihvatljivo. Deluje mi kao da koristis Komodore64 u eri gde vladaju tableti.

U sustini jako slicno radi navigacija na svim tim gps ciklokompjuterima razlikuje se samo u broju opcija.

naravno da nije bolja takva navigacija od one kakvu imamo na velikom android telefonu sa sve animacijama sa mnogo jacim procesorom i vise momorije, ali stvar je u tome sto vi na biciklu nemate dve ruke slobodne niti vremena da radite pinch to zoom, skrolujete, i kuckate na ekranu vec vam je sve servirano da ne morate u opste da gledate u ekran eventualno bacite pogled kada zapisti ekran, a s druge strane vas garmin je spojen i sa vasim telefonom

takodje nisam siguran da orux i osmand nude opcije koje trebaju biciklisti, kao sto su realtime na ekranu prikaz nagiba, kadencu, otkucaje srca ili koliko ima do kraja uspona.

Telefon moze da posluzi, ali da zameni namensku spravu...tesko.

• 1

#1182 chamade

chamade
  • Members
  • 4467 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 26 January 2021 - 11:08 AM

takodje nisam siguran da orux i osmand nude opcije koje trebaju biciklisti, kao sto su realtime na ekranu prikaz nagiba, kadencu, otkucaje srca ili koliko ima do kraja uspona.

Naeavno da može. Prikazuje bočni i vertikalni nagib, grafiku uspona i spusta. Radi sa raznim senzorima.

Screenshot_2021-01-25-15-10-37-352_com.orux.oruxmapsDonate.jpg

Ovo naslici je samo jedan deo.

Najveća mana je gabarit samog telefona kao što je Smesher naveo iznad.
Dakle, stvar ličnog izbora. Kome je potrebno kupiće GPS, kome ne zapinje radiće sve to sa telefonom.
Ja ne koristim čak ni senzore. Sve je stvar izbora svakog pojedinca.
  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#1183 vladagm

vladagm
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1436 posts

Postavljeno 26 January 2021 - 11:37 AM

Kako je pocelo sa savetima kolegi ce biti i Garmin Edge 1030 Bundle nedovoljan :)

Orux maps je savrsena aplikacija u svakom pogledu, za snalazenje u off road voznjama po meni nema premca.

Glavni i jedni licni razlog prelaska na GPS uredjaj je radi lakseg pracenja rute.

Naime, u sumskim uslovima gde ima stotine skretanja, ukrstanja, pracenje treka poprilicno otezava manipulacija i koriscenje telefona.

Pogotovo ako u svemu tome imate ekipu koja se osloni na jednoga koji tada vodi, sve je to licno meni kvarilo uzitak u voznji.

Sa Garmin uredjajem je to poprilicno lakse, a smatram i da neka jeftinija varijanta radi slican ili isti posao...

• 0

#1184 chamade

chamade
  • Members
  • 4467 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 26 January 2021 - 02:16 PM

Kako je pocelo sa savetima kolegi ce biti i Garmin Edge 1030 Bundle nedovoljan :)
Orux maps je savrsena aplikacija u svakom pogledu, za snalazenje u off road voznjama po meni nema premca.
Glavni i jedni licni razlog prelaska na GPS uredjaj je radi lakseg pracenja rute.
Naime, u sumskim uslovima gde ima stotine skretanja, ukrstanja, pracenje treka poprilicno otezava manipulacija i koriscenje telefona.
Pogotovo ako u svemu tome imate ekipu koja se osloni na jednoga koji tada vodi, sve je to licno meni kvarilo uzitak u voznji.
Sa Garmin uredjajem je to poprilicno lakse, a smatram i da neka jeftinija varijanta radi slican ili isti posao...

A zamisli da postoji kaciga sa head-up prikazom. Staviš kacigu sa vizirom i svi parametri ti se prikazuju u vidnom polju. Nema telefona, garmina i ostalih zajebancija i opušteno pičiš :D
  • 0

#1185 MI1966

MI1966
  • Members
  • 1884 posts

Postavljeno 26 January 2021 - 02:46 PM

... osetljiv na kišu

Može da se smota i čuva u nekom uglu torbice parče one tanke najlonske folije, pa ako počne da pada kiša omota se oko telefona, s tim da na ekranu bude lepo zategnuto, da bi radio na dodir, a dole ispod da se zgužva višak.
  • 0

#1186 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14989 posts

Postavljeno 26 January 2021 - 02:51 PM

(link)

• 0

#1187 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3315 posts

Postavljeno 26 January 2021 - 03:14 PM

U suštini pogodio si poentu. Ne sumnjam da je Garmin 1030 najbolja opcija ali u tom Bundle paketu kada se kupi kosta kao solidan bicikl. A iskren da budem nisam siguran koliko je pametno kupovati takav uredjaj koriscen jer mu upotrebom baterija svakako slabi. Ok ima da se kupi zamenska, ali najcesce to nije ni blizu onoga kao kad je uredjaj nov.

S tim u vezi, mislim da je skroz OK kupovina Edge 520 plus koji se jos uvek vodi kao aktuealn model. Dakle moze da se kupi nov, u maloprodaji je oko 160 eura, ima osvezene mape koje su dosta slicne onima na seriji 8xx, i jedino nema touch screen sto meni i nije pod moranje. I ja sve nesto nekako kontam da je to pracenje rute uz pomoc Garmina dosta olaksano pogotovo kada se bicikl vozi po jakom Suncu. Sem toga, to sto Bakara kaze, ona opcija kada imas podatak koliko jos metara traje ostar uspon, pa koliko malo blazi, pa kad ce opet ostar je jako korisna stvar kada se vozi po terenu koji je nepoznat, da biciklista moze lepo da rasporedi snagu na ceo uspon i da ne izadje na vrh brda sa jezikom po asfaltu. I jos jedna stvar zbog koje bih uzimao GPs je to tacno merenje visinske razlike na voznji jer koliko god mape sa telefona davale neke okvirne vrednosti, u toliko se cesto na istoj voznji razlikuju i po nekoliko stotina metara na razlicitim telefonima i aplikacijama, sto slozicete se nije malo...

Za pocetak neki 520 plus pa ako ne valja prodacemo, ako valja hvalicemo. :)
  • 0

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#1188 vidak

vidak
  • Members
  • 4672 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 26 January 2021 - 03:20 PM

Touch screen je ipak mnogo bolja opcija, dobro razmisli, imao sam i jednu i drugu varijantu i veruj mi bez touch screen-a je srednji vek. Vrlo neudobno i smarajuće.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
  • 0

#1189 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • 2433 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 26 January 2021 - 03:29 PM

Prikazuje bočni i vertikalni nagib, grafiku uspona i spusta.

Šta je bočni nagib? Ne pitam da zajebavam, nego da razumem :)

• 0
Homesick for a place you've never been...

#1190 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3315 posts

Postavljeno 26 January 2021 - 03:59 PM

Touch screen je ipak mnogo bolja opcija, dobro razmisli, imao sam i jednu i drugu varijantu i veruj mi bez touch screen-a je srednji vek. Vrlo neudobno i smarajuće.

A šta je to toliki problem kad nije touchscreen? Zar Garmin ne pokazuje 5,6 parametara u voznji istovremeno, pa ga bas iz tog razloga nije potrebno nešto mnogo čačkati? Šta to ima po njemu toliko da se tipka da smara tokom vožnje? Ja sam se baš uzdao u to da, pošto toliko podataka odjednom staje na ekran, da cu se što manje smarati brzinomerom da mogu da se koncentrišem na to da slušam svoje telo u vožnji, da pazim na saobraćaj, menjam brzine, a ne da se igram sa touchscreenom. :(
  • 0

#1191 vidak

vidak
  • Members
  • 4672 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 26 January 2021 - 04:48 PM

A šta je to toliki problem kad nije touchscreen? Zar Garmin ne pokazuje 5,6 parametara u voznji istovremeno, pa ga bas iz tog razloga nije potrebno nešto mnogo čačkati? Šta to ima po njemu toliko da se tipka da smara tokom vožnje? Ja sam se baš uzdao u to da, pošto toliko podataka odjednom staje na ekran, da cu se što manje smarati brzinomerom da mogu da se koncentrišem na to da slušam svoje telo u vožnji, da pazim na saobraćaj, menjam brzine, a ne da se igram sa touchscreenom. :(

Videćeš kad budeš probao.. ali hajde da uporedimo, kao kad bi te sad neko vratio na telefon bez touchscreen-a

• 0

#1192 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3315 posts

Postavljeno 26 January 2021 - 05:08 PM

U pravu si, samo sto nije touchscreen uvek i za sve najbolje resenje. Jeste za telefon, za navigaciju, ali meni recimo nema tog tableta koji može da mi zameni fizičku tastaturu na kompjuteru/laptopu jer se slepo kucati jedino može ako čovek oseća tastere pod prstima a ako nabada po ekranu mora buljiti u njega i sporije je.
Onda recimo u autu, meni lično je dalek praktičnije kada imam fizičke dugmiće za podešavanje klime i grejanja koje napamet znam gde stoje i dok ih podešavam ne moram da skidam oči sa puta za razliku od mnogih novijih auta u kojima da bi čovek pojačao ventilator prvo mora da uđe u komplikovan meni po kom mora da tapka po ekranu da bi došao do komanda klima uređaja i to sve naravno dok gleda u ekran da ne bi pogrešio.

Da me ne shvatiš pogrešno, ne mislim da je touchscreen loše rešenje, samo što ima primera gde i nije tako praktično.
  • 0

#1193 toxicm

toxicm
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 211 posts

Postavljeno 26 January 2021 - 05:18 PM

Za to što si naveo je tačno, ali za navigaciju je touch screen ipak daleko bolje rešenje. Pritom taj Garmin nema rešenje preko tastera, već moraš da koristiš telefon/komp da uneseš rutu, a to je značajna mana. Možda bi ti taj Vidakov Garmin bio bolje rešenje, malo je i jeftiniji od 530. Podržava senzore koliko vidim, ne znam samo kakav mu je prikaz svih parametra, ali verovatno može da se postavi kako odgovara.

• 0

#1194 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3315 posts

Postavljeno 26 January 2021 - 05:22 PM

Još jedno pitanje...

Pošto konkretno navigacija odnosno da se tako izrazim aktivno praćenje rute na Garminu takođe sisa bateriju, da li je na Garminu prilikom praćenja rute moguće uključiti neku opciju za štednju baterije gde bi recimo ekran bio ugašen a tek kad je potrebno skrenuti negde da se on upali i ukaže kuda treba ići?

Ako ima, koliko takav rad produžava trajanje baterije pri konstantnom korišćenju navigacije/praćenja rute?
  • 0

#1195 vladagm

vladagm
  • Members
  • 1436 posts

Postavljeno 26 January 2021 - 05:39 PM

A zamisli da postoji kaciga sa head-up prikazom. Staviš kacigu sa vizirom i svi parametri ti se prikazuju u vidnom polju. Nema telefona, garmina i ostalih zajebancija i opušteno pičiš :D

Uvek moze bolje :)

U suštini pogodio si poentu. Ne sumnjam da je Garmin 1030 najbolja opcija ali u tom Bundle paketu kada se kupi kosta kao solidan bicikl. A iskren da budem nisam siguran koliko je pametno kupovati takav uredjaj koriscen jer mu upotrebom baterija svakako slabi. Ok ima da se kupi zamenska, ali najcesce to nije ni blizu onoga kao kad je uredjaj nov.

S tim u vezi, mislim da je skroz OK kupovina Edge 520 plus koji se jos uvek vodi kao aktuealn model. Dakle moze da se kupi nov, u maloprodaji je oko 160 eura, ima osvezene mape koje su dosta slicne onima na seriji 8xx, i jedino nema touch screen sto meni i nije pod moranje. I ja sve nesto nekako kontam da je to pracenje rute uz pomoc Garmina dosta olaksano pogotovo kada se bicikl vozi po jakom Suncu. Sem toga, to sto Bakara kaze, ona opcija kada imas podatak koliko jos metara traje ostar uspon, pa koliko malo blazi, pa kad ce opet ostar je jako korisna stvar kada se vozi po terenu koji je nepoznat, da biciklista moze lepo da rasporedi snagu na ceo uspon i da ne izadje na vrh brda sa jezikom po asfaltu. I jos jedna stvar zbog koje bih uzimao GPs je to tacno merenje visinske razlike na voznji jer koliko god mape sa telefona davale neke okvirne vrednosti, u toliko se cesto na istoj voznji razlikuju i po nekoliko stotina metara na razlicitim telefonima i aplikacijama, sto slozicete se nije malo...

Za pocetak neki 520 plus pa ako ne valja prodacemo, ako valja hvalicemo. :)

Ako imas nekoga preko, verujem da polovna serija 530/830 moze da naleti dosta povoljno...

Još jedno pitanje...

Pošto konkretno navigacija odnosno da se tako izrazim aktivno praćenje rute na Garminu takođe sisa bateriju, da li je na Garminu prilikom praćenja rute moguće uključiti neku opciju za štednju baterije gde bi recimo ekran bio ugašen a tek kad je potrebno skrenuti negde da se on upali i ukaže kuda treba ići?

Ako ima, koliko takav rad produžava trajanje baterije pri konstantnom korišćenju navigacije/praćenja rute?

Moze da se iskljuci pozadinsko osvetljenje.
Licno imam uredjaj koji je na touch, mada imam dosta kolega koji iskljucivo koriste uredjaje koji nisu na touch.

Po meni je odlicno resenja varijanta Garmin Edge 530 MTB Bundle, po meni je to idealno resenje.

Ja imam Garmin Edge 830 MTB Bundle, verujem da Garmin 530 sa daljincem odradi slicno kao i jaca serija...

• 0

#1196 Woody

Woody
  • Members
  • 1479 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 26 January 2021 - 05:44 PM

Pobogu ljudi, kao da pričamo o upravljanju spejs šatlom... Ja sam koristio i taj veoma zgodni telefon kao 'navigaciju', ali kada sam prešao na Bolt sa monohromatskim ekranom, neosetljivim na dodir, veličine (i težine) malo veće kutije šibica sam se preporodio. Da ne potežem opet temu gde sam sve vozio, na mnogim kontinentima u mnogim različitim situacijama, sa i bez ucrtane rute, bez bojazni da će da istekne baterija (nisam cikloturista, ali tu pomažu dodatne baterije), jednostavno uključiš - radi. Kad god ti nešto treba ili je već na ekranu ili je tu za dva klika. Sa telefonom sam mnogo češće morao da stajem i preispitujem rutu ili pravac, ako nije ucrtana. Pali-gasi ekran da sačuvam bateriju, GPS mi pokazuje pomerenu orijentaciju... Ne kažem da su ciklokompjuteri savršeni, niti da telefon ne može da posluži, ali jednostavno su namenski uređaji praktičniji i upotrebljiviji, da ne spominjem robusnost i cenu. Takođe, ko je iskusio fizički i psihički umor i smrznute ili utrnule prste posle višesatne vožnje, zna koliko je nezgrapno koristiti nož i viljušku, a kamoli baratati pipavim i kompleksnim telefonskim softverom.

• 2
The sea, the sea

#1197 chamade

chamade
  • Members
  • 4467 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 26 January 2021 - 07:27 PM

Šta je bočni nagib? Ne pitam da zajebavam, nego da razumem :)

Bočni nagib terena po kome se krećeš. Realno to nama ne treba a Orux je outdoor softver i dosta tih podataka su potrebniji planinarima. A ja se inače i ne opterećujem time. Meni je potreban da me vodi po prethodno učitanoj ruti i da tu rutu koju vozim snimi i to je to.
  • 0

#1198 vidak

vidak
  • Members
  • 4672 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 26 January 2021 - 07:34 PM

Za to što si naveo je tačno, ali za navigaciju je touch screen ipak daleko bolje rešenje. Pritom taj Garmin nema rešenje preko tastera, već moraš da koristiš telefon/komp da uneseš rutu, a to je značajna mana. Možda bi ti taj Vidakov Garmin bio bolje rešenje, malo je i jeftiniji od 530. Podržava senzore koliko vidim, ne znam samo kakav mu je prikaz svih parametra, ali verovatno može da se postavi kako odgovara.

Sve senzore podržava, provereno, meni je i odlično to što u njega idu dve AA baterije i nosim dve rezervne sa sobom pa je i autonomija ogromna.
Podržava i OSM tako da mu je jedina mana što je malo deblji od običnih biciklističkih uređaja.

• 0

#1199 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3315 posts

Postavljeno 26 January 2021 - 08:30 PM

Možda je bolje da nastavak diskusije preselimo u temu GPS uređaji pošto se na kraju sve svelo na to da je faktički neisplativo kupiti napredan ciklokompjuter sa senzorima jer kako se čini po iskusrvima korisnika, GPS uređaji mogu mnogo više i mnogo bolje.

Hvala svima koji učestvuju u polemici i nesebično dela svoja iskustva, konstruktivna mišljenja, predloge, sugestije. To i jeste poenta foruma, da na nesebičan način pomažemo jedni drugima. Ovaj forum je i dalje pravo mesto za ljubitelje bicikala, bez sumnje...
  • 2

#1200 Milan777

Milan777
  • Members
  • 1113 posts

Postavljeno 26 January 2021 - 08:46 PM

Svaka čast kolegama... lepo je bilo čitati razna iskustva i učiti (za nas koji nismo mogli pomoći). Pritekli su svi u pomoć kao što je uvek i postavljač pitanja (Smasher) svima pomagao kada treba. Oduševljen sam koliko ljudi znaju i poznaju tematiku a i nesebično dele znanje. Pravi forum za istinske ljubitelje biciklizma.

Hvala svima i u ime nas koji smo o svemu ovome sada samo učili :)

Živi bili svi.

• 1

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika