Hmmm , meni se cini da dobro dodje.Proveravao sam razliku u otporu kad hub radi i kad ne.
Ima je ali nije velika.
Volim prirodu i voleo bih da ponekad prespavam u sumi u vreci.Uticnica nema a meni tablet i mobilni prazni .
Mozda gresim , nisam vozio daleko , do 60 km oko grada , stvarno ne znam kako da se spremim.
Ne , ne mislim da je jeftinija , ako je vec stvorena steta je ne iskoristiti je.
Može da se napravi za sića lovu, ja sam napravio par komada sebi i drugarima.
Ono što treba imati u vidu pre kupovine, odnosno pravljenja je, po mom iskustvu, sledeće:
Dinama na bajsu daje o,5A na 6V dakle 3W pri brzinama između 5km/h - 20km/h (preko toga napon skače i preko 60V zavisno od brzine)
Prvih par puta kada sam koristio sopstveni punjač na dužim turama (Hilandar i Halkidiki 2015. 1100km i AAA Tour Venecija-Bilbao 2016. 2000km) imao sam neki Samsung sa baterijom od 1100mAh i to je radilo skroz ok. Baterija se punila oko 1% na 1km - dakle 11mAh/km
Poslednji put kada sam koristio punjač (Bike to North pole 2018. 4000km) praktično ga nisam ni koristio, jer je baterija na telefonu koji sam tad nosio (Xiaomi RedMe Note 4X) 4100mAh pa bi se na 100km napunila praktično na četvrtinu tj malo više od 25%. Uz to savremeniji telefoni imaju zaštitu od prepunjavanja zbog koje, kada jednom prestanu da se pune (izgube dotok zato što je bajs stao) jedini način da nastave sa punjenjem je fizičko izvlačenje USB priključka i njegovo ponovno vraćanje, što telefon očitava kao novi ciklus punjenja. Ovo se može premostiti punjenjem eksterne baterije (power bank) pa naknadnim punjenjem telefona iz iste, ali je količina dobijene energije svejedno ista, odnosno mala.
Rešenje sam našao u korišćenju solarnog panela (Anker 19w) kome je 4-4,5h direktnog sunca dovoljno da u potpunosti napuni eksternu bateriju od 7800mAh
Problem je, naravno, kada sunca nema, tj kada ga nema par dana, ali ovaj sistem svakako pruža mnogo veću energetsku autonomiju smanjujući zavisnost od stacionarnih izvora energije.
Uopšteno, smatram da je sistem punjenja preko diname, kojim sam i sam bio oduševljen, te sam zato punjač i pravio, nedovoljno efikasan u smislu potreba savremenih uređaja i kapaciteta njihovih baterija. Možda su ovi "kupovni" punjači bolji/efikasniji od mog ili možda neko zna da napravi efikasniji, ali verujem da ni to ne bi bilo ko zna koliko spektakularno bolje, odnosno upotrebljivije.