Napraviću izuzetak od toga da neću da polemišem, samo jedno pojašnjene oko 10-faza koji je i meni navodno smetao.
Naime, prigovor se odnosio na Shimano seriju 5700/6700/7900, da zbog promenjene konstrukcije u odnosu na prethodne serije, teže i "drvenije" radi i da shodno tome treba povesti računa o montaži i smanjenju otpora klizanja sajli, a nikako da to ne treba kupovati i voziti.
Ja bih rekao.. za tvrdji rad kriv je sistem konstrukcije.. sama mehanika - menjači i šifteri sade besprekorno.
Jer kod mene na Cube-u upravo ta serija 6700 radi besprekorno baš zbog MTB konstrukcije na biciklu sa drumaškom opremom.
Rekao bih još da je malo tvrdji rad samih menjača i šiftera zbog skraćenog odnosa povlačenja u odnosu na 8/9 faz. Dobitak je u tome da je menjač brži i oštriji dok je na 9-ki nešto blago nelji i zahteva odsečnije šiftanje.
-Prednost 8/9 faza je mekše i lakše okidanje VS 10 faz brže okidanje
-Mana 8/9 je malo sporije menjanje brzina VS 10 faz za nijansu teži na okidanju
Sve su ovo mizerne razlike koje gotovo i ne utiču na izbor.. obe grupe sa kvalitetnom meam na KTM-u imao Deore okidače koje prošle godine zamenim za šamaraljke.. i nemam nameru da tu stvar skinem dok god bude radila.hanikom XT, SLX, 105, 6700 i dalje na gore rade odlično.
Ići unazad je vraćanje u prošlost.. bar sad ima povoljnih XT menjača na berzi, kupe se jednom i kod običnih rekretivaca traju do penzije.
Inače, kod našeg naroda primetna je jedna nelogična stvar.. nema 1000 din za nešto da plati ali dnevno potroši na cigarete 200-300 din + mora imati tač telefon, i to ako je ikako moguće samsung.