Ovo potpisujem iz ličnog iskustva. Koristim 5703 grupu od prošlog leta, i to baš onu koja se Falloutu nije svidela.
Moje iskustvo je sasvim dobro. Kada je naštelovano kako treba, radi kao sat i tu problema nema. Recimo baš sam nedavno imao problem da je iskrivljena kuka menjača (Belgarath zna priču) i to je radilo sačuvaj me Bože. Mislio sam da sam pokrivio i sam menjač, ali srećom ne. Čim sam zamenio kuku menjača, opet je sve bilo pesma.
Uz malo zakrivljenje kuke menjača, minimalno, nije hteo da radi lepo. Istu boljku ima i 11faz. Mora se imati nova, skroz prava da bi radilo. Ja to smatram manom, samo je pitanje koliko kome smeta.
Dešava se da posle recimo 400, 500 km pređenih kilometara na određenom zupčaniku lanac ne odradi posao u istom momentu kada kliknem ručicom, nego reakcija zakasni sekund kasnije. Ali to se uspešno reši jednostavnim dotezanjem sajla koja je ipak materijal koji se od stalno upotrebe po malo isteže. Ništa strašno, ništa komplikovano i teško. NO moram priznati da i lanac i menjačku grupu perem redovno i temeljno. Možda je i do toga.
Slažem se, nije ništa strašno, ali jeste problem koji mora da se reši. Kod tebe su sajle i bužiri kvalitetni i grupa je u odličnom stanju (nema nigde lufta, nije pohabano). I opet traži da se povremeno došteluje. Sistemi sa boljim odnosom signal-šum, ovo uključuje i 11faz, nemaju takvih problema.
Inače, koristio sam i 2x8 grupu i ni tu nema nikakvih problema. Jedno što je kod desetofaza bolje jeste veći raspon brzina i lakše je na nekoj uzbrdici ili jakom vetru naći baš onu brzinu koja nam odgovara da njom postignemo neku željenu kadencu koja nam savršeno paše.
Raspon brzina je veći zato što imaš tripl na biciklu, ne zbog toga što je desetofaz. Čisto da se ne meša uzrok i posledica. Tripl je po meni fenomenalna stvar - i ja se vraćam na isti posle igranja sa dublom.
To za kadencu stoji - 10 i 11 faz imaju zadnje zupčanike razmaknute na po zub. Teško je naći takve kasete u drugim kombinacijama (čak i 9faz). Kome je bitno da ima gusto složene brzine, to mu rešava. I zamena brzine je brža i gotovo neosetna.
Jesu lanac i kaseta skuplji od desetofaza, ali i olakšavaju posao i pružaju veći užitak. To je bar moje subjektivno mišljenje....
Slažem se.
Ja sad planiram da se rešim i šamaraljki za osmofaz, jer mi ne treba na bajsu deo koji košta preko 100 evra i nema ga uvek na stanju po radnjama. Svako ima svoje prioritete.