Jump to content

Fotografije
* * * - - 7 glasovi

Rasprava o kacigama - koliko pomažu, trebaju li biti obavezne

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
604 odgovora na ovu temu

#121 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4467 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 26 November 2015 - 07:28 PM

koliko sam shvatio, da si zvao hitnu i da su intervenisali dobio bi prijavu za saobracajni prekrsaj...ugrozavanje (svoje) bezbednosti ucesnika u saobracaju, kao ona gospoja u NS sto joj se bicikl okliznuo na bici stazi pa otisla do urgentne pa je nakon previjanja sacekali panduri i uradili zapisnik i prijavu...tako da...

Ne bi bilo nikakve prijave. Ja sam (piše u mom posti uznad) u julu ove godine poljubio asfalt kod Kladova oko 21,30h. Došla je hitna po mene, odvezli me u bolnicu, tamo me zakrpili (2 konca kod levog oka). U bolničkom nalazu navedeno: pao sa bicikla bez učešća drugih učesnika u saobraćaju, udario glavom i kolenom. 

Naravno da nema prijave jer se nezgode dešavaju, ljudi padnu i povrede se. Da sam naveo da me je neko sa automobilom isekao i naterao u kraj puta naravno da bi bio zapisnik saobraćajne policije. U mom slučaju nije bilo potrebe za saobraćajnom policijom jer sam pao svojom nepažnjom. Niko nije ugrožen, povredjen, nikome nije pričinjena šteta i to je to.. sedi kući dok ne prodju povrede i sve je OK.

Kacigu i dalje koristim, nije pukla.. ostao samo ožiljak na njoj od udara. Da nije bila na glavi ne znam kako bi se sve završilo.. verovatno ne bi bilo dobro.

• 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#122 packelini

packelini
  • Members
  • PipPipPip
  • 86 posts

Postavljeno 26 November 2015 - 08:38 PM

Нисам одолео па сам морао и ја да се огласим.

Познајем тројицу њих који да, нису имали кацигу на глави, данас вероватно не би возили земаљским путевима већ небеским.

Неће ми замерити ако их поменем а они су:

Дуле, Дмитар и Спаса.

Сва тројица су имали несрећу да, падну са бицикла и срећу да, исту имају на глави. Сва тројица могу потврдити да, никад више неће сести на бицикл без да прво ставе предмет ове теме на главу.

Такође поуздано знам да, су одмах сутрадан отишли и купили нову.

Свако одговара за себе или би бар требало да буде тако.

Мислим да, би требало завршити ову тему после ових 7 страна јер је све већ речено тј., написано. Ко није схватио,разумеће на овај или онај начин.

П.С. Кацига ти треба само једном у животу.

• 0
.

#123 packelini

packelini
  • Members
  • PipPipPip
  • 86 posts

Postavljeno 26 November 2015 - 09:21 PM

Spasina kaciga 1.jpg Spasina kaciga.jpg

Оно што је остало од Спасине кациге. Дмитрову могу приказати, такође (ако сам успео да ово урадим а да буде видљиво).   

• 0
.

#124 Bobanultegra

Bobanultegra
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 435 posts
  • Locationleposavic

Postavljeno 26 November 2015 - 09:36 PM

ove godine dva drugara ozbiljni padovi kaciga pukla ali odradila svoje

• 0

#125 Reloaded92

Reloaded92
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 178 posts

Postavljeno 28 November 2015 - 08:53 PM

Posto sam odlucio i da uzmem kacigu, a standardne mtb i drumske mi se ne svidjaju i mislim da ne daju toliku zastitu kako ove za bmx i skejt. Sada mene zanima kako su vam se takve kacige pokazale leti, posto imaju ventilaciju ali ne kao klasicne bici kacige. Za zimu ne brinem, planiram fantomku pa kacigu.

2000013050632-750601-55-130-SK8-KACIGA-T4964n2W2084876493_558af9b169ccb.jpeg

• 0

#126 damir78

damir78
  • Members
  • PipPipPip
  • 156 posts

Postavljeno 28 November 2015 - 10:13 PM

@reloaded 92

Nemoj improvizovati. Kupi normalnu mtb/drumsku kacigu.
  • 0

#127 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14992 posts

Postavljeno 28 November 2015 - 10:22 PM

Te bmx su dobre za zimu i kisu ali ako leti vozis duze od 1h u kontinuitetu onda postane toplo pa ne bih preporucio takve preko leta, mada zavisi gde se vozi i kako ko podnosi vrucinu. Sta ima da ti se svidjaju klasicne biciklisticke pa ne gledas se u ogledalo dok vozis...

TROLL

• 1

#128 Reloaded92

Reloaded92
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 178 posts

Postavljeno 28 November 2015 - 10:43 PM

Znam da se ne gledam   :mrgreen:, vise sam za ovu varijantu jer mi deluje cvrsce i pokriva vise glavu, sto mi je bitnije. ne znam kakvi su im sundjeri i gde su rasporedjeni, ako ih nema po celoj povrsini mozda i moze da se izdrzi leti, ili da za leto tj toplije vreme uzmem neku klasicnu

• 0

#129 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14992 posts

Postavljeno 28 November 2015 - 10:46 PM

Ja takve bmx vozim kad mi hladno a leti klasicnu. Znaci dve plus full plus jos poneka... ima ih.

• 0

#130 Architect92

Architect92
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 610 posts

Postavljeno 28 November 2015 - 10:49 PM

Ima jedan kolega koji ide ponekad na vožnju i baš ima takvu kacigu... na uzbrdici je skine, pa pre spusta ponovo stavi, jer mu bude jako toplo na usponu. Ako ti se ne dopadaju standardne biciklističke kacige, potraži nešto na ovaj fazon 
http://www.chainreac...4/rp-prod115061
Te enduro kacige imaju "produžen" zadnji deo, za dodatnu zaštitu i meni izgledaju zanimljivije.

• 0

#131 Reloaded92

Reloaded92
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 178 posts

Postavljeno 28 November 2015 - 10:52 PM

Ove enduro mi se svidjaju samo sto je cena paprena. Kod klasicnih mi se ne svidja sto prakticno stoje iznag glave i stite vise gornji deo glave dok su strane slabije zasticene, plus ruzno mi stoje na glavi.

• 0

#132 Architect92

Architect92
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 610 posts

Postavljeno 29 November 2015 - 08:06 AM

Veruj mi, štite one dobro glavu, testirao sam :D

• 0

#133 Reloaded92

Reloaded92
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 178 posts

Postavljeno 29 November 2015 - 12:22 PM

Verujem da stite samo mi ove bmx izgledaju kao da stite vecu povrsinu glave, plus taj izgled. :mrgreen:  Videcu, mozda uzmem prvo nju, posto planiram voznje zimi jer nisam stigao nesto preterano da vozim jer sam sklapao bajs, pa leti kad postane glava expres lonac prelazim na klasicne.  :D

• 0

#134 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14992 posts

Postavljeno 29 November 2015 - 12:58 PM

Ponesi i fantomku ili potkapu ili sta god mislis da nosis ispod kacige pa probaj na licu mesta, verovatno ce ti trebati veca kaciga nego kad stavljas kacigu na golu glavu.

• 0

#135 Reloaded92

Reloaded92
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 178 posts

Postavljeno 29 November 2015 - 03:15 PM

Sto je najgore planirao sam da narucim. Ipak cu prvo kupiti podkapu pa cu onda otici do NS da licno probam. Gde ima velik izbor mtb i bmx kaciga? Plis jos jesno pitanje, da li gledati da i podkapa bude od vestackih materijala ili moze i proci pamucna?
  • 0

#136 Architect92

Architect92
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 610 posts

Postavljeno 29 November 2015 - 04:42 PM

Danas je na vožnji jedan momak pao. Bilo je klizavo, a on je skočio i na doskoku mu je bicikli proklizao... okret 360 stepeni i pravac glavom u drvo pored staze. Nokautiro se na nekoliko trenutaka i polako došao sebi. Kaciga nije pukla al je odradila posao :) Tako da kacigu na glavu pa u šumu, jebeš ti to, "neću divljati" nisam ni ja pa mi se jednom iz čista mira izmakao prednji točak i glavom od zemlju...

• 0

#137 Serbian_SPIRIT

Serbian_SPIRIT
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1079 posts
  • LocationMeckenheim

Postavljeno 29 November 2015 - 06:02 PM

Tačno je da kaciga malo pokriva ali bar nešto je bolje nego ništa. Otprilike štiti od direktnog udara lobanju i kožu ne i mozak http://neurohirurgij...vrede_mozga.htm. Mozak štiti samo vazdušni jastuk za bicikliste ali ta naprava radi samo jednom (neke osiguravajuće kuće plaćaju nabavku drugog).

• 0

And now something completely different

https://www.youtube....d8weJKBVCnAPfgx

#138 Reloaded92

Reloaded92
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 178 posts

Postavljeno 29 November 2015 - 09:20 PM

Mislim da sam se odlucio za bmx kacigu za ove hladne dane, a dolaskom vrucina cu se verovatno prebaciti na klasicnu. Sad me zanima sta i kako nosite ispod kacige kada vozite zimi

• 0

#139 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14992 posts

Postavljeno 29 November 2015 - 10:43 PM

Traku za glavu i usi (link) i duboku masku za lice (link), pa u zavisnosti od temperature kombinujes, masku nosis kao sal, ako pocne da duva hladno dignes do brade a kad pocne ledeni vetar i kisa preko nosa.

• 0

#140 Reloaded92

Reloaded92
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 178 posts

Postavljeno 29 November 2015 - 11:03 PM

Kako su se pokazale bandane? Cini mi se da mogu da obavljaju funkciju te maske, a bolje dodju kao sal kad je hladnije?
  • 0

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika