@bakara Онда ипак није кацига ту са надом да ти неће затребати, него зато што си проценио да је ризик оправдава. Моје досадашње вожње и искуство су другачији, па је другачија и процена. Лично бих рекао да је за друмаша ризик далеко већи, јер си обавезно увек у саобраћају, вози се много брже, глава (очи и уши) су (много) ниже, уске гуме су далеко подложније проблемима које изазивају оштећења асфалта (упадање у процеп), а имам неку идеју о томе да су кочнице лошије од дискова (можда није тачно). Притом ми је утисак да је и стил вожње агресивнији, односно друмаш се обично и вози да би се ишло брже. Због тога је, по мени, кацига обавезна опрема уз друмаша. Наравно, неко ко заиста вози друмаша може да има сасвим другачије мишљење. А и схватање опасности се мења како се навикаваш на другачију вожњу. Ја углавном возим к'о баба, па није исто. А ако се деси да удариш главу, наравно да је боље имати кацигу.
@маврас Мора да постоји још неко Жарково осим овог на Чукарици које је легло дивљаштва у саобраћају. Слободног тротоара практично нема, а и тамо где су обележена паркинг места (нпр, Јулино брдо, Трговачка) обавезно се паркира попреко, да се блокира цео тротоар. И притом се то ради директно у пешаке, по систему "ко се склони, склонио се". Пролази се на црвено, остаје у раскрсницама, мигавци изгледа већини неисправни. Ако је десна страна коловоза попуњена аутомобилима паркираним на тротоару, возачима је "добар дан" да се пребаце на леву страну директно на пешаке и сматрају да су пешаци дужни одмах да им се склоне, чак и када виде да нема места.
@шамад Има много возача аутобуса. Многи су веома коректни и према бициклистима и према пешацима, али не сви. На Бановом брду морао да пређем на коловоз због огромног комбија паркираног по сред тротоара, испред тржног центра. Притом, у том тренутку није ни било возила којима бих сметао. Кад ми је остало било још можда 2 метра наиђе аутобус и почне да ми свира, а онда стане, отвори врата и пита он мене да ли сам нормалан, да је коловоз за возила. "Не видиш овај комби који сам морао да обиђем?" Ћути. А кад сам га питао за пушење у возилу (наравно да пуши) само је затворио врата и продужио, и даље убеђен да ја нисам нормалан. Иначе, у Пожешкој улици су при реконструкцији постављене бетонске коцке на тротоарима, али су већ све изломљене и расклимане вожњом и паркирањем, па представљају опасност по пешаке.
Итд, мислим да је ипак ово ван теме. А да има лудака и пешака, то свакако. Него, газите њих. Само не на тротоарима и прелазима.