Jump to content

Fotografije
* * * - - 7 glasovi

Rasprava o kacigama - koliko pomažu, trebaju li biti obavezne

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
604 odgovora na ovu temu

#481 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 08 May 2018 - 12:11 PM

U svom najepic padu ikada nisam nosio kacigu jer smo išli uzbrdo.

Ubeđen sam da mi je to nenošenje malkice spasilo glavu, jer sam se premetnuo oko nje/sebe koristeći obraz kao oslonac.

E sad, nije da sam pao na glavu nego sam nekako (iz onog čega se sećam) uspeo da ispružim samo jednu ruku, pa sam se sa druge strane dočekao između glave i ramena.

Elem, u tom premetanju sam toliko zavrnuo glavu da sam bio ubeđen (tih pola sekunde traje jedno 2 minuta tokom pada) da će sad da bude "krc" i da ću slomiti vrat i to će biti to.

Ne znam šta bi bilo da sam imao i kacigu pa da mi je napravila još veći ugao kao dodatni odstojnik. A tako sam bio zarovao da su mi se naočari izgrebale sa unutrašnje strane a i nozdrve su mi bile pune zemlje. Za divno čudo, nisam imao ni modricu ni ogrebotinu na glavi. Stradali su drugi delovi...

I tako, nisam slomio vrat. Da li bi isto bilo i sa kacigom, ne znam. Već sam rekao na Nemagreške, kaciga ti statistički ne treba nikad, jer ćeš pasti tako da razbiješ lobanju jednom ili nijednom a sešćeš na bicikl hiljadama puta. A za ovo praćenja biciklističke zajednice na internetu sam nekoliko puta viđao slike delimično polupanih faca i znatno polupanih kaciga uz tekst "sva sreća pa sam nosio kacigu".

Pa ajd' sad. Svako nek' donese svoj zaključak.

• 0

#482 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • 2433 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 08 May 2018 - 12:28 PM

Pa ajd' sad. Svako nek' donese svoj zaključak.

Slažem se. Bez obzira na tvoj primer, samo na nizbrdicama i u gustom saobraćaju turam kacigu. A sve ostalo je lutrija i sudbina. Al kaciga ipak ne može da škodi :)

• 0
Homesick for a place you've never been...

#483 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5802 posts

Postavljeno 08 May 2018 - 12:40 PM

Pa i ja je često kačim o volan uzbrdo (vidi primer) a na "sitnim" vožnjama je ne nosim. Ali kad se piči nizbrdo, ne zajebavam se. Ako ništa, na MTB-u mogu da u slast ignorišem grane i grančice koje bi me glatko skalpirale bez kacige.

• 0

#484 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 08 May 2018 - 12:52 PM

Vidiš, o kadi nisam razmišljao, a ima logike. Al kako kosu da operem onda?! :)

Kacigu skidaš tek kad sedneš u kadu i vežeš pojas! Nemoj se s tim igrati! :)

Poslato sa sokocala mobilnoga
  • 1

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#485 vidak

vidak
  • Members
  • 4673 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 08 May 2018 - 12:59 PM

Prvo Parkur, malo džudoa, kung-fu, pa onda osvajanje biciklizma.
Tim redosledom, pa može i bez kacige...

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
  • 2

#486 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 08 May 2018 - 01:14 PM

Prvo Parkur, malo džudoa, kung-fu, pa onda osvajanje biciklizma.
Tim redosledom, pa može i bez kacige...

Da, zvuči pretenciozno - ali to je najnormalnije dečije igranje - od malena naučiš šta možeš, šta ne možeš, kako treba da padneš da manje boli i slično.

Isto važi i za vožnju bicikla.

• 0

#487 vladagm

vladagm
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1436 posts

Postavljeno 08 May 2018 - 01:15 PM

Ne traje dugo....

• 2

#488 vidak

vidak
  • Members
  • 4673 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 08 May 2018 - 01:17 PM

Ne traje dugo....

Ko ih j..e kad nisu isli na Parkur, Judo i Kung fu!!!

• 2

#489 vidak

vidak
  • Members
  • 4673 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 08 May 2018 - 01:20 PM

Da, zvuči pretenciozno - ali to je najnormalnije dečije igranje - od malena naučiš šta možeš, šta ne možeš, kako treba da padneš da manje boli i slično.
Isto važi i za vožnju bicikla.

Da jeste, u pravu si, ja nikada nisam bio mali rodio sam se sa 25 godina i zato sad nosim kacigu...

• 4

#490 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • 2433 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 08 May 2018 - 01:30 PM

Relja, kad se radi o broju lančanika (6,7, 8, 9...), mogu da razumem svaku odbranu stava, uz puno poštovanje znanja koje imaš, ali mislim da mešaš bezbednost glave i bandoglavost :)

I sve bi to bilo super kada bi ti stvarno mogao da preduprediš sve što bi ti se na drumu ili u šumi moglo desiti. Ali ne možeš, kakve god padove imao u refleksu i treningu. Zašto ne bi imao i neko dopunsko obezbeđenje, ipak? Od viška glava ne boli...

• 1

#491 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5802 posts

Postavljeno 08 May 2018 - 03:07 PM

Nekako mi se čini da se većina argumentacije o nepotrebnosti kacige ovde zasniva na "školskim" padovima u pravcu kretanja. OK, tako se, fakat, najčešće pada i može se lepo dočekati na ruke i prekotrljati se i štasvene - padao sam i tako... a i onako. Jedino još nisam isprobao padanje "kao džak", kako je to Profa opisao kad se lomio.

A pri bočnim padovima? Kako se onda premeće?

• 0

#492 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 08 May 2018 - 04:11 PM

Nekako mi se čini da se većina argumentacije o nepotrebnosti kacige ovde zasniva na "školskim" padovima u pravcu kretanja. OK, tako se, fakat, najčešće pada i može se lepo dočekati na ruke i prekotrljati se i štasvene - padao sam i tako... a i onako. Jedino još nisam isprobao padanje "kao džak", kako je to Profa opisao kad se lomio.
A pri bočnim padovima? Kako se onda premeće?

Ima tehnika za sve. Jednostavno nikad nisam deknuo glavom, a nije da nisam padao i ispitivao granice.

Argumentaciju sam naširoko izneo u prethodnim postovima.

Izuzetno retko nosim kacigu na bajsu. Grupne vožnje drumom, kad greška jednog dovodi do opšteg karambola su izuzetak - tu cenim da je rizik dovoljno visok da se isplati cimanje - a i to je bilo na insistiranje bezbednosno savesnijih koleginica & kolega.

• 0

#493 zare

zare
  • Members
  • 4299 posts

Postavljeno 08 May 2018 - 04:24 PM

Ma da ima za sve tehnika na papiru. Bas bih voleo da vidim kojom tehnikom ces da preskocis kombi koji izlece ispred tebe na 2 metra. Kako ces da ga preskocis i u nindja saltu docekas sa druge strane dok se bicikla raspadne ko trska od udara. U taj isti kombi. Ili ces u svoj toj svojoj tehici da ostenes fleka na kombiju. 

• 5
.

#494 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 08 May 2018 - 04:28 PM

Kako izbeći metak, da nosim i pancir? Dešava se, po NS, nije da se ne dešava...

Moj izbor, moja stvar. Ne branim nikom nošenje kacige, a mišljenje na temu i obrazloženje svog izbora sam već izneo.

Ovde sam pitao kolegu kako je i šta se desilo, kad je postavio sliku sa zavojem, pa su me ljudi krenuli prozivati.

• 0

#495 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • 2433 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 08 May 2018 - 05:00 PM

pa su me ljudi krenuli prozivati.

Ma kad god si tako nešto neobično kategoričan, setim se svega što sam oduvek želeo da ti saspem u lice n2:hahaha

• 4

#496 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 08 May 2018 - 05:36 PM

Ma kad god si tako nešto neobično kategoričan, setim se svega što sam oduvek želeo da ti saspem u lice n2:hahaha

Nemoj, znaš da sam nezgodan na babu!  n2:Heristical

• 1

#497 niipheus

niipheus
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 902 posts

Postavljeno 08 May 2018 - 06:05 PM

Odrastao covek sa nepunih 40 godina banalizuje nosenje kacige poredeci sudar sa vozilom koji moze da se desi na apsolutno svakoj raskrsnici sa primanjem metka u gradu/nosenjem pancira i na to sve dodaje njegove vestine izbegavanja. To on zove argumentovanjem.

Vec treci put ponavljas gradivo, ajde ucini nam uslugu svima i svoju energiju utrosenu za baljezganje ovde preusmeri na nesto korisno. Na primer idi vezbaj preskakanje kombija.

• 4

#498 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 08 May 2018 - 06:26 PM

Odrastao covek sa nepunih 40 godina banalizuje nosenje kacige poredeci sudar sa vozilom koji moze da se desi na apsolutno svakoj raskrsnici sa primanjem metka u gradu/nosenjem pancira i na to sve dodaje njegove vestine izbegavanja. To on zove argumentovanjem.

Vec treci put ponavljas gradivo, ajde ucini nam uslugu svima i svoju energiju utrosenu za baljezganje ovde preusmeri na nesto korisno. Na primer idi vezbaj preskakanje kombija.

Podjednako je apsurdan i taj primer. Ne može te na svakoj raskrsnici udariti kombi, inače niko živ ne bi ostao na bajsu. Nije stvar koja se dešava svaki dan. Po toj logici bi se moglo reći da je lud svako ko ne nosi kompletnu zaštitnu opremu - i za leđa, ruke, noge, štitnik za vrat od lomljenja...

Opet - odgovaram na prozivke. Nemoj me prozivati, pa ti neću odgovarati.

• 0

#499 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 08 May 2018 - 07:42 PM

Fallout u svakom od svojih kontroverznih stavova na forumu ima delimično poentu, koju jasno vidim i kapiram, i manjim delom se slažem, ali u većem delu nije u pravu hahah n2:Heristical

• 0

#500 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 08 May 2018 - 07:44 PM

Fallout u svakom od svojih kontroverznih stavova na forumu ima delimično poentu, koju jasno vidim i kapiram, i manjim delom se slažem, ali u većem delu nije u pravu hahah n2:Heristical

if-i-agreed-with-you-we-would-both-be-wr

:)

• 0

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika