Jump to content

Fotografije
* * * - - 7 glasovi

Rasprava o kacigama - koliko pomažu, trebaju li biti obavezne

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
604 odgovora na ovu temu

#501 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 08 May 2018 - 08:25 PM

Elem, ja imam dve kacige, i to dobre, lake, udobne i uglavnom ne nosim nijednu n2:hahaha

• 0

#502 pavaobg

pavaobg
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1706 posts

Postavljeno 08 May 2018 - 08:34 PM

Meni ne smeta što F-boy ili bilo ko drugi ne nosi kacigu ali mi jako smeta kada bilo ko ubeđuje druge da ne treba da nose.
Ja ne bih imao hrabrosti da se igram tuđim glavama.

Послато са SM-G928F уз помоћ Тапатока
  • 2

#503 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 08 May 2018 - 08:43 PM

Sad će opet da vam ponovi da nikad nije druge ubeđivao, kao što i nije :mrgreen:

Ja nosim kad idem s drugima na grupne vožnje, to smatram rizičnim. Solo vožnju ne smatram dovoljno rizičnom da bih se cimao s kacigom

• 0

#504 pavaobg

pavaobg
  • Members
  • 1706 posts

Postavljeno 08 May 2018 - 08:50 PM

A i znaš da padneš ko neki :)

• 0

#505 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 08 May 2018 - 09:07 PM

Pa bas me zanima razlika dal manje boli kad padnes sam ili u drustvu? n2:hahaha

• 2

#506 niipheus

niipheus
  • Members
  • 902 posts

Postavljeno 08 May 2018 - 09:25 PM

Podjednako je apsurdan i taj primer. Ne može te na svakoj raskrsnici udariti kombi, inače niko živ ne bi ostao na bajsu. Nije stvar koja se dešava svaki dan. Po toj logici bi se moglo reći da je lud svako ko ne nosi kompletnu zaštitnu opremu - i za leđa, ruke, noge, štitnik za vrat od lomljenja...

Opet - odgovaram na prozivke. Nemoj me prozivati, pa ti neću odgovarati.

Naravno, jer vozila nisu u svakoj raskrsnici i ne predstavljaju potencijalnu opasnost nego samo po neki je opasan. Isto tako likovi ulicom trce i pucaju ko na svadbi pa je broj ispaljenih metaka skoro isti kao broj vozila na ulici - stoga: kaciga = pancir?

Primer nije uopste apsurdan, nego si ti zadrti kontras koji misli da sve zna, a ustvari o mnogo stvari o kojima pises ovde nemas blage veze (cela ova tema je odlican primer). Daning-Krugerov efekat.
  • 0

#507 alx

alx
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 679 posts

Postavljeno 08 May 2018 - 10:07 PM

Da li treba da budu obavezne?

oldlady.jpg

Da li i koliko pomažu?

https://snowbrains.c...new-york-times/

https://www.theguard...-70-study-finds

• 0

when you look into abbyss, the abbyss looks into you        www.bikecologic.com
(kad pogledas u Bezdan, Bezdan pogleda u Tebe)            www.facebook.com/bikecologic

#508 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 08 May 2018 - 10:10 PM

^^^

Ma ja kad vozim sam onda ne padam haha

• 0

#509 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 09 May 2018 - 04:45 AM

Naravno, jer vozila nisu u svakoj raskrsnici i ne predstavljaju potencijalnu opasnost nego samo po neki je opasan. Isto tako likovi ulicom trce i pucaju ko na svadbi pa je broj ispaljenih metaka skoro isti kao broj vozila na ulici - stoga: kaciga = pancir?

Primer nije uopste apsurdan, nego si ti zadrti kontras koji misli da sve zna, a ustvari o mnogo stvari o kojima pises ovde nemas blage veze (cela ova tema je odlican primer). Daning-Krugerov efekat.

Prelaziš na vređanje? Isključiću se iz rasprave do daljnjeg.   n2:kava 

• 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#510 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 09 May 2018 - 04:55 AM

^^^
Ma ja kad vozim sam onda ne padam haha

U pravu si, i ja dok sam vozio sam nisam padao, a onda je naišao crveni golf i isekao krivinu...

I ione dok je vozio sam nije padao, a onda je naisao pas...

Zaključak: dok vozimo sami bezbedni smo

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
  • 1

#511 chamade

chamade
  • Members
  • 4467 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 09 May 2018 - 05:54 AM

Pa i mene je prošle godine pokupio auto, i završio sam na krovu auta.
Eto imao sam sreću pa sam lepo pao.
Ali ne služi nas uvek sreća, pa je bolje imati kacigu.

Nisi ti lepo pao nego si znao da letis pa si zavrsio na krovu.
Sad da ides na casove padanja.

Da li je ironija ili ne.. malo je neozbiljno pisati kako treba pasti. Valjda je bitno sacuvati glavu.. a tu nema neke filozofije.
Falout.. mozes ti pisati i tvrditi bilo sta, kaciga ipak glavu cuva.
  • 2
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#512 chamade

chamade
  • Members
  • 4467 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 09 May 2018 - 06:39 AM

Podjednako je apsurdan i taj primer. Ne može te na svakoj raskrsnici udariti kombi, inače niko živ ne bi ostao na bajsu. Nije stvar koja se dešava svaki dan. Po toj logici bi se moglo reći da je lud svako ko ne nosi kompletnu zaštitnu opremu - i za leđa, ruke, noge, štitnik za vrat od lomljenja...

Opet - odgovaram na prozivke. Nemoj me prozivati, pa ti neću odgovarati.

E jeba ga sad, pa nije isto polomiti ruku i razbiti lobanju.
A i tvoj stav znam da padam ne prolazi tek tako ako te neki auto zalepi otpozadi. Dok skapiras sta se dogadja lobanja je vec na zemlji.
  • 0

#513 Atomislav

Atomislav
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 546 posts
  • LocationNiš, Palilula

Postavljeno 09 May 2018 - 07:03 AM

Kao i uvek kad se raspravlja o necemu, ima misljenja na jednu i drugu stranu. Nazalost ima i onog naseg nipodastavanja i osudjivanja zbog drugacijeg misljenja. Ioneov primer i primeri mnogih drugih koji su doziveli padove idu u korist nosenja kacige. Nece ona obavezno da nam sacuva glavu, ali ako postoji barem mala sansa za to, ja sam za nosenje. Moze covek sto puta da padne i izbegne teze posledice. Ali ko zna kakav ce biti sto i prvi pad?

• 0

#514 zoran031

zoran031
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 392 posts
  • LocationUzice

Postavljeno 09 May 2018 - 08:31 AM

Nije lepo što nervirate čoveka. 

Ako je on vežbao padanje od malih nogu, ko ste vi da mu popujete i protivrečite. Već po imenu Fallout možemo zaključiti da je padanje nešto što čoveka prati kroz život. Kaže on da dosta pada i zato ceo život vežba i usavršava padove. Svaka čast na tome, al što ne pokušaš da ne padaš. Da nije problem sa centrom za ravnotežu, a i da jeste, bar si utreniran i izvežban da prođeš bez povreda. Ipak se prekontroliši. Jedino ako nemaš negde prolaz kod riba, u društvu.... pa se hvališ sa tim padovima.

Zezamo se malo, a što neko reče, ne treba ubeđivati druge da kaciga ne čuva glavu.

Kacigu ne nosim, idem onom logikom, jbg nije obavezna. Ako zakon bude nalagao da se nosi, nosiću. Kad sam išao u Tuzlu, nosio sam je, tamo u BiH je obavezna.

Na skuteru je stavljam na glavu, posle nekoliko godina bez iste,  a kupio sam i unuku, jer nije mi do plaćanja kazni i gubljenja vremena sa policijom. A vozikamo se po gradu i ladno mogu da kažem, ne jurimo, al zakon je zakon. 

I ja sam jednom leteo i baš je bilo zanimljivo, prošao bez povreda, malo se ogrebao. Preleteo preko gidona, otkotrljao se, kolega iza mene kaže da je bilo kao u filmu. I hvalio se kao FalloutBoy. međutim kad sam pao, nije bilo za pohvalu. Rođendan unuku, ja brzinski na Kadinjaču, decembar, led, proklizavam u krivini, kroz glavu prolazi misao, sjebah veselje, padam na ruku koja je uz telo i glavom od asfalt. Nije bilo svejedno kad sam čuo i osetio udar glave od asfalt.

U oba slučaja nije bilo šanse da se pripremim za doček na zemlju, pa mi ne pije vodu priča o nekim vežbama. Sve se dešava u deliću sekunde. 

Tebi FalloutBoy svaka čast ako si to izvežbao, al me čudi da te ne zovu ove svetske ekipe da obučiš njihove bicikliste po raznim Turovima, jer malo, malo pa neko padne i bude polomljen.

Odužih, da nije bezbedno, ne bi je ni pravili, može da pomogne dosta pri padu, a ja ću je nositi kad bude obavezna.

• 3

5926 km u pola 2012    15605 km u 2013   11674 km u 2014   11858 km u 2015   7577 km u 2016   5423 km u 2017   prebačeno 12000 km u 2018

Da citiram profesora:

-Ovce moje budite u vinkli, evo mene stižem na bicikli

#515 chamade

chamade
  • Members
  • 4467 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 09 May 2018 - 08:43 AM

Ioneov primer i primeri mnogih drugih koji su doziveli padove idu u korist nosenja kacige. Nece ona obavezno da nam sacuva glavu, ali ako postoji barem mala sansa za to, ja sam za nosenje.

I ja sam vec jednom testirao mogucnosti kacige.
Nije bilo strasno sa njom na glavi.. bez nje ne bi bilo dobro.
Ja je koristim, ko smatra da nije potrebno ne mora je staviti na glavu.
Ali, da je korisna.. jeste.
  • 1

#516 leopoldbloom

leopoldbloom
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 351 posts

Postavljeno 02 June 2018 - 06:41 AM

https://www.youtube....h?v=RWhMEkMtLy0

• 2

#517 mirek200

mirek200
  • Members
  • 1370 posts

Postavljeno 02 June 2018 - 08:25 AM

Kome je zivot mio kaciga obavezna,tu ne bi ni trebalo da bude rasprave,i na treking biciklima,a da ne pricamo o drumasima gde se postize i 60km.na sat. Mislim cudi me da u ovoj drzavi pored mora idiotskih zakona ne uvedu jedan zakon koji bi stitio zivote biciklista. Naocare manje vise po izboru,i tu neka svako odluci,jer kako babu naterati da stavi naocare  kada ide na pijacu,ali kacigu bi trebalo da stavi. (Ako vozi drumom, i tu bi trebalo da se izuzme voznja biciklistickom stazom,ili trotoarom. napr kod nas, kako znam za sebe imamo siroki trotoar pa kada idemo na centar njime vozimo) Ali voziti po nasim izrovarenim putevima  bez kacige drumasa  je  bas hrabrost, i negde sam ovde procitao ,biciklisti moraju uvek da budu u defanzivi,da pretpostavljaju da ih vozaci ne vide.

• 0

#518 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 03 June 2018 - 07:24 PM

https://img-9gag-fun...G_460svvp9.webm

Uočićete kako se vešto dočekao na glavu i stopala da bi ublažio udar stomaka.

• 2

#519 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5518 posts

Postavljeno 03 June 2018 - 07:49 PM

auuu!

• 0

#520 chamade

chamade
  • Members
  • 4467 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 03 June 2018 - 09:10 PM

https://img-9gag-fun...G_460svvp9.webm

Uočićete kako se vešto dočekao na glavu i stopala da bi ublažio udar stomaka.

Malo mi nije jasno kako nije pokušao da ga izbegne obzirom da ga je udario u zadnji kraj? Malo da je cimnuo u levo i imao bi šanse da ga izbegne.. ili to samo tako izgleda?

• 0

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika