Jump to content

Fotografije
* * * - - 7 glasovi

Rasprava o kacigama - koliko pomažu, trebaju li biti obavezne

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
604 odgovora na ovu temu

#441 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 26 February 2017 - 10:12 PM

@ске Да видим да ли сам добро разумео... Причаш о скретању ка Газели када си већ прешао Саву из смера Топчидера? Ишао си уз десну ивицу, а онда је требало да "пресечеш" то скретање, па је налетео возач који је баш скретао десно? Мени су то најгоре и најопасније ситуације, а има их на неколико места (куда ја возим). Најгоре ми је на Ибарској, код Орловаче, смер ка Београду. Кад се пређе искључење за аутопут, иде скретање десно за Железник. Да би наставио право, мораш да се убациш лево у највећу гужву и на иначе непрегледном и опасном месту. Ту се осврнем унапред неколико пута и чак пре тога и станем (на проширењу), ако проценим да је сувише ризично. А ако није гужва, онда се много раније (на равном делу) пребацим на леву страну (десну ивицу леве траке). Друга слична локација је Кнеза Милоша у Београду, смер ка Топчидеру. Увек идем десно, ка Сајму, иако би ми право више одговарало, само зато што је пресецање тог скретања (кад већ идем десном ивицом)... изазивање судбине. Кад идем пешице из града сачекам и пређем на надвожњак ка Топчидеру, али кад сам на бајку некако ме мрзи.

И кружни токови су незгодни због тога, али је ситуација ипак далеко боља.

• 0

#442 ske

ske
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 250 posts

Postavljeno 26 February 2017 - 10:15 PM

Ali Cane, ja kad dolazim iz Topcidera na most, ja ne znam da tim mostom nije dozvoljen sabracaj za bicikliste, nema znak a nema ni biciklisticke staze, tako da ja idem kolovozom. A kad stignem do staze ona se uopste i ne vidi od one ograde, tako da ja opet ne znam da tu postoji nesto sto neki zovu bici staza...i nastavljam kolovozom...To ne znaci da vozaci automobila imaju pravo da me obaraju...

• 0

#443 niipheus

niipheus
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 902 posts

Postavljeno 26 February 2017 - 10:49 PM

Не ради се о нечем безазленом, при малим брзинама, него о путу по ком се вози брзо, па су и последице потенцијално катастрофалне.

Kako volim kad ovakvu recenicu bapne neko od ovih nenosaca kacige.

• 0

#444 caneee

caneee
  • Members
  • 1899 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 27 February 2017 - 12:10 PM

@nipheus Биће ти лакше када постанеш барем мало објективан, уместо што све наводиш на своју воденицу. Рецимо, у изјави: "Никад више по сред аутопута без кациге" суштина није у кациги, него у угрожавању. Ни реченица коју си цитирао (није сасвим јасно да ли се са њом слажеш или не) нема никакве везе са (не)ношењем кациге, него са одговорношћу за своје понашање.

@ске Дакле, ниси знао да на мосту постоји офарбана стаза, на оном делу потпуно издвојеном од саобраћаја, нити си је икада видео, долазећи са новобеоградске стране? У претходној поруци сам избрисао цео пасус управо о томе што си поменуо. Редовно истичем (и у својим филмовима) проблем да бициклиста једноставно не зна када негде постоји бициклистичка стаза. Прво возиш по коловозу, јер је дозвољено, а онда почне стаза, али на самом коловозу не постоји знак. Као, рецимо, што постоји знак да је у близини паркинг или пумпа. То је огроман проблем. Мени се сигурно десило да сам возио где нисам смео, јер нисам могао да знам. Сећам се деонице између Старе и Нове Пазове. Лепа и дугачка стаза, али док је приметиш... А често кад пређем на стазу, она траје још 20 метара, па онда ајде назад на коловоз на који је много ризичније укључити се него само остати. Слично у Зрењанину. Кроз целу индустријску зону постоји тзв. стаза, али ако ниси локалац не можеш да знаш. Срећом, тамо сам био када је сва индустрија већ била затворена, па није било никога. Али, замисли како би се нервирали возачи камиона да им се гура бициклиста, а има стазу поред, направљену баш зато да се не гурају са камионима?

С друге стране, у Борчи постоји (легендарни) део где је вожња бицикла забрањена и мора да се пређе на тротоар без стазе, где је и велика гужва. Тамо постоји и знак забране, али изледа да нама бициклистима већином опет не одговара.

Дакле, јесте велики проблем и разумем да може без намере да се направи прекршај. Да ли си ти био на том делу не знајући за стазу ти најбоље знаш. Наравно да не значи да неко треба да те удари кад год направиш било какав прекршај. А опет, нико и не каже да је ово био први пут, зар не? Ко зна колико је прекршаја (и горих) направио свако од нас и прошао је без последица. Но, свако одступање од правила и норми (почев од норми кућног васпитања), само повећава ризик по свакога. Зато бих ја више волео да возиш стазом (па са или без кациге, твој избор), него да возиш тако преко моста и са мото кацигом и штитницима. А онда организујемо (у ствари, организујеШ :)) протесте, па избоксујемо завршетак изградње моста и добијање стазе којом би могло да се пређе скроз од/до Топчидера (веруј ми, и мени би одговарало). Само што морамо да разумемо да ће све стазе у градској средини углавном бити оптерећене и да неће моћи да се користе за тренинг спринта, него за рекреацију и углавном лагану вожњу. Бар док се однос броја аутомобила и бицикала на улицама не обрне.

Бтв, ја бих у таквој ситуацији дао знак руком за слретање у лево, односно престројавање. Мада је и то све ризично, јер ако долази више аутомобила, први возач ће да те види, а остали су већ под великим знаком питања. Хтедох још нешто важно да додам, али ми побеже мисао.

• 0

#445 ske

ske
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 250 posts

Postavljeno 27 February 2017 - 03:20 PM

Cane, za veliku vecinu stvari koje ti ovde na ovom forumu navodis si , po mom misljenju, u pravu. Jedino ne znam zasto si bas, bas tolko protiv kacige?

I da, naravno da znam za biciklisticku stazu na mostu, i  naravno da sam kolovoz koristio svesno i namerno, i opet cu, ali sam naveo da za istu ne znam jer ti moju pricu o ostecenoj kacigi od pada zbog sudara sa automobilom , okreces na pricu dal sam ja smeo i trebao da vozim kolovozom mosta. Sto neko vec rece : okreces vodu na svoju vodenicu. To je prica za neku drugu temu

• 1

#446 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 27 February 2017 - 03:49 PM

Бакара, по сопственом признању, вози коловозом преко тог истог моста, па је јасан мотив да се не прича о одговорности и закону.

Што се мене тиче, у овом случају се не ради о кацигама, него о угрожавању себе и других.

Ne, Cane ovde se bas radi o kacigama, jer je sustina da glavu treba da cuvas.

I kad krsis i kad ne krsis propise jednako je vazna, jer druga nece da izraste.

• 3

#447 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5518 posts

Postavljeno 27 February 2017 - 09:31 PM

Ne, Cane ovde se bas radi o kacigama, jer je sustina da glavu treba da cuvas....

super cuvas glavu kad...

...naravno da znam za biciklisticku stazu na mostu, i  naravno da sam kolovoz koristio svesno i namerno, i opet cu...

ili

..."Никад више по сред аутопута без кациге"...

Ne mogu da se pohvalim da razumem logiku

kad nekoga udari auto na mestu na kojem nije trebalo da se nalazi

i "udareni" kaze da ce opet tako da vozi.

Ne znam koji ishod se ocekuje ? :(

Kod nas i dalje vazi: tri kornera - penal!

Ja bih pokusao da izbegnem ponavljanje "udarene" situacije.

Govorim samo o delu odgovornosti bicikliste, koji je sigurno veci mego da se kretao po propisu...

i slazem se sa...

...To ne znaci da vozaci automobila imaju pravo da me obaraju...

ali msm da je veca verovatnoca da te obore kad/gde te ne ocekuju

tj tamo gde ti nije mesto nego tamo gde ti je mesto po ZOBS.

Msm da je situacija zahteva mnogo ozbiljniji pristup od

imas plusic za nosenje kacige i minus za voznju gde ne treba

U svakom slucaju drago mi je sto ti je bila "od koristi"

ali mi nije drago sto si je "koristio" :)

Nadam se da razumes sta hocu da kazem.

• 2

#448 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 27 February 2017 - 10:24 PM

A da ne postoji ta kvazi biciklistička staza onda ga taj automobilista ne bi udario?

• 1

#449 ske

ske
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 250 posts

Postavljeno 27 February 2017 - 10:43 PM

Kaciga je odradila svoje i to je bitno za ovu temu. A dal sam ja trebao i smeo da budem tu, to je vec za drugu temu.
  • 7

#450 Sideshow

Sideshow
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 231 posts
  • LocationCANNONDALE Quick

Postavljeno 12 March 2017 - 06:08 PM

Da ne otvaram zasebnu temu, pa ću pitati ovde.
Zanima me, da li može da se namesti tockić sto fali na ovoj kacigi? Ako moze, jel samo treba da se nađe tockić i jel se samo zavrne ili je neki drugaciji princip? U pitanju je bikemate kaciga. I da li neko zna gde da se nabavi taj tockic?
Hvala

Attached Thumbnails

• C__Data_Users_DefApps_Windows Phone_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_big-38966637_58189ac3d16d72-7876735114914576_328380937524120_1224665096_n.jpg

• 0

#451 grbic

grbic
  • Members
  • 6665 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 12 March 2017 - 07:08 PM

Mehanizam za podesavanje nisam siguran da mozes da nabavis, mozda sa neke polovne kacige. Resenje mozda moze biti cicak traka kao na kacketima

• 1

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.

#452 Sideshow

Sideshow
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 231 posts
  • LocationCANNONDALE Quick

Postavljeno 12 March 2017 - 07:52 PM

Hvala na savetu. :)
  • 0

#453 Machiavelli89

Machiavelli89
  • Members
  • PipPip
  • 31 posts
  • LocationSutomore

Postavljeno 12 March 2017 - 09:49 PM

Ja sam kupio neku sa aliexpressa, ne skidam je, naročito otkad sam stavio spd pedale pa se vodim onom da svi moraju da padnu, a ja još nijesam. Mada ne znam koliko bi ona služila svrsi. A i imam dugu kosu pa mi dobro dođe da se vjetar ne igra s njom :)

• 0

#454 Bradonja

Bradonja
  • Members
  • PipPipPip
  • 111 posts
  • LocationSmederevo

Postavljeno 13 March 2017 - 10:12 AM

Mada ne znam koliko bi ona služila svrsi. 

Ona samo moze da pomogne,da odmogne ne moze.Ako dodje do necega nezeljenog,glava ce mnogo bolje proci sa njom nego bez nje.Ali misljenja su podeljena.Ja recimo moju kao i ti ne skidam.

• 1

#455 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 16 March 2017 - 06:28 PM

Da li je ovom trebala kaciga?

• 0

#456 vladagm

vladagm
  • Members
  • 1436 posts

Postavljeno 16 March 2017 - 06:36 PM

Samo da nauci kako da se doceka na noge i ne treba mu...
  • 3

#457 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • 1446 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 16 March 2017 - 09:09 PM

Auuu sinkoooo... i opet mi nije jasno na sta je naleteo. Bajs je odleteo kao da je stao na nagaznu minu, ili sajlu.

• 0

#458 ZareSD

ZareSD
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 236 posts

Postavljeno 17 March 2017 - 07:07 AM

Uhhhhh.....gadno:-((

Sent from my Samsung
  • 0

#459 MTB021

MTB021
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 385 posts

Postavljeno 17 March 2017 - 10:14 AM

Da li je ovom trebala kaciga?

Jok, njemu su trebale naočere sa dioptrijom.

• 2

#460 Sapsan

Sapsan
  • Members
  • PipPip
  • 69 posts

Postavljeno 21 April 2017 - 02:09 PM

U dilemi sam pa da postavim pitanje ovde
naime poznato je koliko sam citao da drumske kacige poseduju vise otvora za ventilaciju sto vise tih otvora kaciga se smatra boljom(mozda se varam) .Sada gledajuci sve ove voznje na pro-tour primecujem da se sve ove kacige prave gotovo sa minimalnim otvorima poput na primer modela BRIKO ,KASK,BBB i td.... sada da li je to samo neki estetski trend ili....??? Hvala.
  • 0

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika