Obozavam suceljavanje misljenja I rasprave jer smatram da iz svake rasprave sa pametnim ljudima moze da se nesto novo nauci. Tako gledam I ovu temu.
Ja, kako sam vec pisao, pripadam grupi onih ljudi koji smatraju da kaciga treba da se nosi ali da bude licni izbor, ne zakonska obaveza. Samim tim, gledam sebe, nije me sramota da iznesem svoj stav ali postujem I suprotne.
Ali, kada procitam tekst da je kaciga zapravo stetna jer biciklisti misle da su zasticeniji a I vozaci tada smatraju bicikliste obezbedjenijima a su tim manje pazljivi( voze 3 in blize:-)))???), moram da se oglasim.
Po toj analogiji, kvalitetnije auto gume koje bolje prijanjaju I imaju vrhunske performanse su zapravo stetne jer se vozaci osecaju bezbednije pa brze ulaze u krivine, kasnije koce itd..... )) isto je sa airbag-ovima ili pojasevima koji mogu da ozlede vozaca u odredjenim situacijama.....ukinuti!
Sve u svemu, neka kaciga ostane stvar licnog izbora I afiniteta I shvatanja....
To za bicikliste i vozače je bilo istraživanje u Engleskoj. Stvarno su kola ostavljala 10ak cm manje mesta biciklistima sa kacigom.
Za kola, Švabe su radile eksperiment: dali ista kola sa i bez ABS-a većoj grupi taksista i pratili statistiku. Svako je znao da li mu auto ima, ili nema ABS. Oni sa ABS-om su imali više udesa, jer su bili manje pažljivi, oslanjali se na ABS.
Tako da ima tu istine. Ipak, glavni argument kod propagiranja kaciga, a to je pokazano u praksi, je što propagiranje nošenja kacige, čak i ako nije zakonska obaveza, dovodi do doživljavanja biciklizma kao opasnog sporta, te smanjenja broja biciklista. To je pokazano na primeru Švedske, gde je kampanja za nošenje kacige pokazala trend smanjenja broja biciklista. Australija, gde je uvođenjem obaveze kacige broj povreda glave ostao približno isti, a broj biciklista se znatno smanjio.
Još jedna bitna stvar, kod broja biciklista, je što veći broj biciklista povećava bezbednost istih u saobraćaju - vozači su više naviknuti na njih i više obraćaju pažnju. Tako da kaciga, smanjenjem broja biciklista, praktično utiče na pad bezbednosti.
Zato je, pomalo apsurdno, najbezbednije da se u društvu ne propagira nošenje kacige na bajsu, da nije zakonska obaveza, a ti da uzmeš i nosiš je. Ako si u stanju zadržati isti nivo opreza kao i bez kacige - što nije slučaj najčešće.
ono