Да ли закон прописује да неко ко хоће да се пење на Копаоник мора да има кацигу? Да возач скејта или ролера мора да има кацигу? Девојчице које прескачу ластиш, па запну, падну и разбију се? По мени, кацига има пуно проблема, почев од цене. Потом, та чувена статистика. Сервирали су нам је на првом Београд-Велоград. Каже толико и толико повређених, толико и толико са повредама главе, итд. На обично питање какве су повреде главе у питању и где је анализа сваког појединачног случаја да ли би и колико кацига помогла, остали су збуњени. Нису ни размишљали на тему. Колико би оних који су загинули без кациге преживело да су имали кациге? Немају појма. Колико њих би били биљке због и даље тешке повреде главе? Немају појма. Највише падова које сам ја видео (уживо, на ТВ или сликама) било је на браду и делове главе које кацига уопште не штити. У неким случајевима, сматрам да облик кациге (обично издужен врх) може да доведе и до теже повреде, односно одбацивања главе уназад и (тешке) повреде врата.
Даље, нисам никада видео (не значи да не постоји) истраживање које се бави ефектима кациге на возача. Рецимо, повећана температура испод кациге, па тако сатима и сатима, јер не возимо сви по снегу или 50 на сат или само пола сата до посла. А зној (влага) и температура = гљивице. Такође, све кациге имају отворе на фиксним местима кроз које сунце може да пржи директно у главу, односно кожу. Десет сати на бајку, баш би било весело ако носиш кратку косу или си ћелав. Итд.
Све у свему, сматрам да је кацига решење за безбедност бициклиста исто колико и ношење оружја, односно прилично промашена тема. Пуно мањкавости о којима нико не размишља, јер њихово увођење као обавезне опреме није последица стварне анализе и бављења темом него само лобирања. Једни причају да је кацига одлична и потребна зато што су неки возачи манијаци. Па ваљда је решење њих да склонимо, а не да ми носимо оклопе? Други кажу да је то заштита ако сам паднеш. Како Фолаут рече, постоје ситуације у којима и сам возач може да очекује пад, јер вози брзо и агресивно (ризично) на тешком терену. За остале - како кациге нису обавезне у Холандији, земљи са највише бициклиста? Возе боље од нас, па не падају?
Да направе капу са ваздушним јастуком која кошта 100 динара, то бих свакако купио и носио, по резону "може бити корисно". Кацигу не, бар генерално гледано. Но, то чак и није битно, јер овде причамо о законском обавезивању на кацигу, а ја стварно не видим поенту. Стварно, као да законом пропишу обавезне штитнике за колена за оне који се пењу уз степенице, а носе послужавник у рукама. Зашто закон не обавезује да кувари морају да носе заштитне гумене рукавице, да се не посеку?
Ја мислим да су деца најбитнија, али постоји ниво заштите при ком се чини медвеђа услуга. Ако су од свега потпуно заштићена, онда неће ни научити да брину о себи. Погледајте, рецимо, децу коју су родитељи мазили и пазили и која и са 20 година не умеју себи ни сендвич да направе, камоли да испрже јаја. Сад одох предалеко, али уопште не разумем толику жељу некога да ношење дела бициклистичке опреме буде законом прописано. Осим ако је лобирање. Мада...