Ja kontam da je fora u tome da recimo nov FIrebird V2 je za cenu koju ima (onu zimsku), bicikl koji itekako odrađuje svoj posao. Kao što rekoh, ja čim sam ga uzeo ubrzo potom sam promenio sedlo koje mi je neodgovarajue jer je meko i udobno na dodir, ali već posle pola sata na njemu kreću problemi jer je premekano i gel tone. Druga stvar su stock promax kočnice o kojima sam već polemisao i koje po meni nisu ni trebali da ugrađuju na ovaj bajs. Sem toga, sve ostalo na biciklu je solidno i korektno odrađuje posao. 2x8 je sasvim dovoljan raspon brzina, mada su eto da naglasim možda mogli da stave tripl pogon jer je bicikl svakako pravljen za početnika kojem će na usponima sigurno biti lakše da pedala na najmanjoj šajbi nego na onoj srednjoj... Kontam ja da sve te sitnice na biciklu, kada se saberu na gomili itekako prave razliku između jeftinijeg i skupljeg/boljeg bicikla. Karbonsi ram, aerodinamični točkovi, lagani delovi i mala ukupna masa bicikla sigurno da malo po malo pomažu svaki za sebe, da za pola kilometra ili kilometar idete brže, pa kada još tome dodate nekog utreniranog biciklistu na njemu, eto kako se podižu prosečne brzine. Međutim, za većinu nas kojima pedaliranje prestavlja samo način rekreacije, uživanja i eventualno načina za gubitkom kilograma, FIrebird će itekako dobro raditi posao. Na kraju krajeva, sama cena ovog bicikla govori u prilog tome da nije namenjen za profesionalnce, zar ne? Suština je da će za ono čemu je namenjen, raditi posao sasvim korektno.
I da se vratim na felne... Proverio sam na svom bajku, i Crypton X su zaista šire kako ste i pretpostavljali, dakle 19mm. A što se kočnice tiče, obećao sam da ću slikati. Slike mi baš nisu najbolje ispale, ali nadam se da iz priloženog vidite da li je to duboki ili kratki dohvat čeljusti....
Ne znam kako ne videh tvoj post do sada.
Hvala za fotke!
Da, to su verovatno klešta plitka 49-39mm. Paknovi su ti u krajnem položaju i nadam se da hvataju felnu ravnomerno. Na krajnoj je granici, ali ne mari, i kod drugih ramova poznatijih proizvođača često paknovi budu i istom položaju kao kod ovog rama.
Vidi, na mom bajku sam imao gume Conti Ultra sport. Onda potroših, i kupih Rubene kao što su na Capriolu kod tebe. Kako ih stavih, i podigoh bajk da ga prebacim na drugo mesto, odmah utisak - rekoh sebi u bradu- u ala je ovo teško. I ukapirah - gume! Toliko teže od Conti i odmah se oseti.
Ako neko nema iskustva pišem opet - te Rubene, na njima piše 622x23, ali verujte da su 25, nema šanse da su kao Conti i sve druge od 23, ove su šire! Dakle mogu se staviti gume od 25 na ovom ramu bez problema!
Na kvalitet tih Rubena nisam imao nikakvu primedbu sem na tu težinu i robusnost. Ali odradile su posao vrhunski, i više od toga.
Dalje, kod kočnica, ako si držao u rukama plitku i duboku kočnicu (klesta) primetio si isto koliko su duboke teže i većih dimenzija, možeš njima konja da ubiješ, a ove pliće, laganije, prefinjene, i td. To se oseti i kod lule i guvernale. Lule poznatih proizvođača su lakše kao i guvernale, staviš lulu kvalitenu i korman kompakt na primer, odmah ćeš videti razliku. Kao što si napravio razliku kada si promenio Sora i prešao na 105. Išlo je i sa 8-com, ali bolje ide sa 9kom, sve je prefinjenije i lakše.
Da imam capriolo, sve ovo bih polako menjao a ram ostavio, i to bi bio vrhunski bicikl. Njemu neka karbon vila da legne, ne treba ti bajs nikakav drugi.
Točkovi su hbga malo teži, jer su širi u odnosu na 13cu, 14cu...i uopšte obruč je teži, ali radio posao. Nzm koje glave su ovde Sora, 2200 ili Kvando? I one su naravno teže i učestvuju u celoj masi točka podosta. I ja razmišljam da kupim te felne ili Nishi koje su 14mm činimi se, ali ista cena skoro pa da uparim neke točkove i da ih probam, ili ću ih prodati posle. Ta felna je prošle zime bila samo 500dinara na akciji, tako da ako se imaju neke žice i glave i pride te felne, bude to lep točak za nikakve pare. A žice uglavnom ne budu možda idealne dužine ako imaš neki stariji točak, kao ja, a koji hvata prašinu i možda nisu baš za tu felnu, ali napravi se kako tako lep točak.
U suštini sve je OK na bajku, ali menjaj komponente kada imaš neki štek ako te to interesuje i dobijaš sve bolji i bolji bajk bez da kupuješ drugi polovan...A ako te to ne interesuje, cepaj ga samo i uživaj, nema tu neke filozofije i niko neće a i nema pravo da ti zameri