Evo ja sam vozac od 89-90kg (koji je nekada imao 25kg vise)
na svim fulcrum tockovima stoji da su za vozace od 80kg...dok za iste campagnolo stoji da su za vozaca od 100kg
Imao sam fulcrum 7, imao sam shimano, mavic...
Fulrum mi nije pukao pod tezinom ali mi je pukla felna od naprezanja na strani do kasete, isto tako mi je pucao i shimano, nikada mi ni na jednom tocku nije pukla zica i ako sa njima redovno preskacem lezece policajce i rupe.
Misljenja sam da su jeftini tockovi slabiji (obruc je slabiji) i da to nema toliko veze sa brojem zica, jednostavno skuplji tockovi su i brzi i jaci.
broj zica ima veze sa udaranjem po rupama i fizickim ostecenjem tocka, gde vise zica svakako doprinosi da tocak bude mehanicki otporan.
Manje žbica traži veću tenziju svake - što opterećuje felnu neravnomerno (u tački spoja sa niplom). Tad felna i sam spoj iste s niplom moraju biti vrhunski.
Žbice uglavnom pucaju usled zamora materijala (promene tenzije, efektivno se dobija "mikro-savijanje" žbice - kada se olabavi, pa dotegne po prestanku dejstva sile - dodatno zatezanje je pri tome minimalno, samo kod pedalanja, ali ta sila je za jačinu žbice zanemariva, više trpe one koje se pri tome olabavljuju, da ne ulazim dublje u detalje).
Naravno - stoji da u slučaju žbice iz bilo kog razloga (bilo da je fizički udarac, kačenje, ili pucanje usled zamora), što više žbica, to manja deformacija točka u tom momentu.
ja sam stekao da je teska zabluda to sto se na ovom forumu propagira da su jeftini i teski delovi izdrzljiviji, jer ja zaista u praksi nisam dosao do istog zakljucka.
Ako je meni upućeno - sam si naveo koji su ti točkovi i gde bili havarisani.
Ja sam naveo svoje mišljenje i iskustvo.
I sta ce onda kad sve to kupi da sastavi tockove od 3kg za 350eur?
da li ce biti zadovoljan... ?
Stvarno super savet.
Ako hoće da budu robusni - da. Težina je cena koja se plaća u tom slučaju, osim ako vija baš egzotične komponente.
Ima sve opcije i objašnjenja, pa neka bira čovek sebi.