Nisam skoro video prednji točak a da nije radijalno pleten.
Ne znam kakve su te Novatec nable i šta proizvođač preporučuje, nisam se udubljivao. Tj oslanjao bih se na praksu, dakle kako ih većina korisnika koristi i kakva su iskustva po netu. Tj kako fabrički točkovi sa njima dolaze. Nekako više verujem proizvođačima tj inžinjerima nego forumima.
O konusima kuglicama i ležajevima ne znam da li uopšte da pišem nije ni bitno moje mišljenje. Ja ću da radim kako mi je mnogo bolje a svako neka bira za sebe. Ali ukratko, većina proizvođača je prešlo na ležajeve s razlogom. I Shimano će, živi bili pa videli.
Radijalno pletenje opterećuje nable i čini točak manje jakim - ne vidim svrhu istog, osim čisto estetske, na uštrb funkcionalnosti.
Pa vidiš da nije na uštrb funkcionalnosti, većina prednjih točkova je takva i nema nikakvih problema.
Konusi se mogu relativno lako i jeftino održavati i kod kuće.
Uz redovan servis jednom godišnje, traju decenijama.
Ovo si pisao mnogo puta, ali koliko god puta da ponoviš ne znači da će postati istina tj da će trajati decenijama. Mogu da traju toliko ako bicikl stoji kući. Ako se eksploatiše i trpi svakodnevno konusi neminovno propadaju, može mast biti čista i kuglice nove koliko god hoćeš, makar servisirao nablu na dnevnom nivou.
Prosto kao što se kaseta na primer pre svega troši od eksploatacije, a ne samo kada je lanac previše izdužen. Inače bi kasete trajale večno ako redovno menjamo lance. Dakle stavi svaki dan nov lanac i kaseta će se potrošiti, uobičajeno vremenom, od vožnje.
Risevi na konusima su veliki pain in the ass. I događaju se ljudima, često, na održavanim nablama, što ih smori. Da ih planet ima u svako doba, i da koštaju 100 din a ne reda 600-1000 din možda ljudi ne bi bataljivali takve točkove.
Dalje servis je pain in the ass, kompletno rasturanje, umašćivanje do lakata, štelovanje (i opet ne može da priđe po lepoti kotrljanja ležaju osim ako na nabli ne piše dura-ace i konus košta 2000 din). Znam ja da taj otpor nije bitan ali je ružno i te nesavršenosti konusa i kuglica, tolerancije, iritiraju. Jeftinije nable (recimo 105) ne mogu da priđu po tome točkovima sa ležajevima od 100 dinara. Zatim kod konusa i kuglica stalno razmišljaš i gledaš u pasulj da li je vreme za servis, da li je ušlo malo vode ili neka trunka prljavštine. Ne skidaju ljudi svako malo točkove da provrte pod prstima i osete kako se okreću. A to je dok je nabla ganc nova još bože pomozi, a čim je točak vožen stalno se oseti neko sitno mikro mlevenje. Kod ležajeve te zabole i ako preteraš, i ne razmišljaš koliko su oštećeni kad ne može da se ošteti konus niti šolja. Ja ih zamenim jednom u par godina eto tako jer mi dune, a ne moram. Odem lepo u Savsku ulicu u Avalametal kad god mi se ćefne i uvek ima, kažem ležaj taj komada dva, daj. 2x100 din (pre su bili 80) hvala lepo doviđenja. U planet ulazim stidljivo "da nemate slučajno, možda, ovaj konus, oznaka ta" pa "da li će da bude ove godine, ili sledeće" pa onda idem do servisera pa oni mere šublerom druge slične konuse ne bi li se poklopila dužina, korak navoja, pa ugao konusa.. majko božija. Da je dura-ace točak pa da se cimam, a ne ovaj pišljivi najjeftinija entry serija. Za to bi moralo da imaju u svako doba dana i noći, i da bude jeftin. Neću sigurno da kupujem nove točkove ili nable i preplićem svaki put kad se stvori krater na konusu. Ili jurim po servisima i tražim polovnu havarisanu nablu.. Sad imam jednu pa sam miran neko vreme, dok traju felne a onda adios Shimano.
Zavisi od uslova u kojima se vozi i načina vožnje. Možeš i Shimano, pa i kineske Quando nable voziti godinama, bez da ih otvaraš, samo onda posle 10 godina neće biti i dalje u ispravnom stanju, već zrele za zamenu. Većina to i vozi tako - bez da ih ikada servisira.
Quando nable i da se servisiraju redovno džaba što možeš voziti godinama kad to sve klapara i kad je ganc novo, kvalitet je loš. Zato su ležajevi bolji, i jeftina nabla/točak se okreće savršeno (access, joytech itd) dok konus/kuglica mora biti skupa, visoka klasa. Ili novo, dok je novo.
Pominjan je ovde i egzotičan alat potreban za zamenu ležajeva, meni se taj egzotičan alat svodi na čekići i bilo šta čime kucnem ležajevi ispadnu, uzmem gedora ključ kucnem njime nove nazad i sve gotovo, miran sam godinama. I sve pedantno, čisto. A ne ono sa konusima i kilo masti, operaciona sala i rusvaj od pribora dok završim.