Jump to content

Fotografije

Odmašćivač

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
150 odgovora na ovu temu

#81 zeljko92

zeljko92
  • Members
  • PipPip
  • 47 posts

Postavljeno 07 November 2014 - 05:09 PM

Negde na netu sam nasao ovaj recept za DIY odmascivac. Stvar radi odlicno, lanac sam potopio i malo muckao malo trljao starom cetkicom za zube. Mogu vam reci da sam koristio i nitro i benzin i axel sgrasso ali nista nije ocistilo lanac ovako dobro, posebno ne ovako brzo i sa ovako malo muke kao ovaj odmascivac.

Evo sastojaka: 60% spiritusa (koristio sam petrolej posto nisam mogao naci spiritus), 5% soda bikarbona, 5% deterdzenta za sudove i ostatak voda. Probajte pa javite vase utiske, bas me zanima da li je i drugima pomoglo :)

• 0

#82 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4450 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 07 November 2014 - 08:50 PM

Ja koristim AKRA odmašćivač u boci sa pumpicom.. cena je oko 270 din. Lanac uglavnom skidam (ako ga ne skidam onda stavim novine oko točka iza kasete jer se felna sva u*ere od prskanja) , sačekam 2-3 minuta i isperem mlazom vode sa creva. Kad se osuši podmažem sa MOTIP teflon sprejem. Teflon hoće malo da zacrni lanac (ne odmah) ali ništa mu ne fali.

Uglavnom sve uredno fercera posle tretmana. 

• 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#83 grbic

grbic
  • Members
  • 6663 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 07 November 2014 - 09:00 PM

Skidam lanac, perem u benzinu. Tehnika: u flasu od dve litre sipam pola litre benzina, ubacim lanac i promuckam, pustim par minuta da odstoji i opet promuckam, benzin procedim u drugu flasu i opet ga koristim 3-5 puta zavisi koliko se brzo zaprlja, lanac isprem mlazom vruce vode. Za kasetu koristim neku cetku koju sam uzeo u PB. Pogon sa krpom i uz pomoc stapa i kanapa. Posle ulje i to je to.

• 0

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.

#84 zeljko92

zeljko92
  • Members
  • PipPip
  • 47 posts

Postavljeno 07 November 2014 - 09:38 PM

Skidam lanac, perem u benzinu. Tehnika: u flasu od dve litre sipam pola litre benzina, ubacim lanac i promuckam, pustim par minuta da odstoji i opet promuckam, benzin procedim u drugu flasu i opet ga koristim 3-5 puta zavisi koliko se brzo zaprlja, lanac isprem mlazom vruce vode. Za kasetu koristim neku cetku koju sam uzeo u PB. Pogon sa krpom i uz pomoc stapa i kanapa. Posle ulje i to je to.

Da ali ja kad sam tako radio UVEK je ostajo deo prljavstine na unutrasnjem delu. Ne mogu da nadjem link gde sam ovo procitao ali liku je zanimanje pravljenje odmascivaca pa je i objasnio cemu koji sastojak sluzi. Ne bih sad da lupam ali znam da je jedan od ova tri bas za uklanjanje toga. Bio sam skeptican kad sam procitao, ali kad sam probao odusevio sam se :D

• 0

#85 grbic

grbic
  • Members
  • 6663 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 07 November 2014 - 09:44 PM

Da ali ja kad sam tako radio UVEK je ostajo deo prljavstine na unutrasnjem delu. Ne mogu da nadjem link gde sam ovo procitao ali liku je zanimanje pravljenje odmascivaca pa je i objasnio cemu koji sastojak sluzi. Ne bih sad da lupam ali znam da je jedan od ova tri bas za uklanjanje toga. Bio sam skeptican kad sam procitao, ali kad sam probao odusevio sam se :D

Aj nadji link, bas me zanima.

• 0

#86 zeljko92

zeljko92
  • Members
  • PipPip
  • 47 posts

Postavljeno 07 November 2014 - 09:55 PM

http://bicycles.stac...greaser-liquids

drugi odgovor

• 1

#87 grbic

grbic
  • Members
  • 6663 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 07 November 2014 - 10:03 PM

Hvala

• 0

#88 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 08 November 2014 - 07:34 AM

chamade, on 07 Nov 2014 - 9:50 PM, said:
Ja koristim AKRA odmašćivač u boci sa pumpicom.. cena je oko 270 din. Lanac uglavnom skidam (ako ga ne skidam onda stavim novine oko točka iza kasete jer se felna sva u*ere od prskanja) , sačekam 2-3 minuta i isperem mlazom vode sa creva. Kad se osuši podmažem sa MOTIP teflon sprejem. Teflon hoće malo da zacrni lanac (ne odmah) ali ništa mu ne fali.
Uglavnom sve uredno fercera posle tretmana.

+1 za Akru. Ne ostavlja masno i prljavo za sobom, kad se ispere ('ladnom) vodom, sve bude suvo posle.

Ko je rekao da koristi benzin: veoma je zapaljiv i otrovan. Nafta je manje zlo. Uljni razređivač je još bolji (mislim da nije ništa skuplji po litri).

Lično se odavno ne cimam sa skidanjem lanca. Ali šta god da se želi odmastiti, uglavnom Akra ili uljani. Ovo bih probao kako radi. Možda će neki hemičar znati objasniti princip i zašto je baš ta smeša. Kontam da deterdžent čini da se mast može pomešati s vodom i lakše sprati (postaje hidrofilna), ali što baš ti sastojci u toj razmeri? :)
  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#89 vivicav

vivicav
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 567 posts
  • LocationПанчево

Postavljeno 08 November 2014 - 07:42 AM

Negde na netu sam nasao ovaj recept za DIY odmascivac. Stvar radi odlicno, lanac sam potopio i malo muckao malo trljao starom cetkicom za zube. Mogu vam reci da sam koristio i nitro i benzin i axel sgrasso ali nista nije ocistilo lanac ovako dobro, posebno ne ovako brzo i sa ovako malo muke kao ovaj odmascivac.
Evo sastojaka: 60% spiritusa (koristio sam petrolej posto nisam mogao naci spiritus), 5% soda bikarbona, 5% deterdzenta za sudove i ostatak voda. Probajte pa javite vase utiske, bas me zanima da li je i drugima pomoglo :)

Када кажеш 5% соде бикарбоне да ли је то 5% тежине или волумена од укупне течности? Није јасно јер шпиритус, детерџент за судове и вода су течности и није проблем у милилитрима доћи до рачунице. Сода бикарбона је чврста и није уобичајено да се мери у ml већ у gr...
  • 0

#90 kasalovic1996

kasalovic1996
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1240 posts

Postavljeno 08 November 2014 - 08:56 AM

Ово делује као добро средство.Ја лично користим разређивач и за сада сам задовољан и не планирам да га мењам,њега користим за ланац а неки авакс за зупчанике,то је неки одмашчивач,није лош,а није ни скуп.

• 0

#91 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 08 November 2014 - 09:19 AM

Када кажеш 5% соде бикарбоне да ли је то 5% тежине или волумена од укупне течности? Није јасно јер шпиритус, детерџент за судове и вода су течности и није проблем у милилитрима доћи до рачунице. Сода бикарбона је чврста и није уобичајено да се мери у ml већ у gr...

Kontam da je oko 50 grama. Ali stoji primedba. :)
  • 0

#92 chamade

chamade
  • Members
  • 4450 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 08 November 2014 - 09:25 AM

+1 za Akru. Ne ostavlja masno i prljavo za sobom, kad se ispere ('ladnom) vodom, sve bude suvo posle.

Ko je rekao da koristi benzin: veoma je zapaljiv i otrovan. Nafta je manje zlo. Uljni razređivač je još bolji (mislim da nije ništa skuplji po litri).

Lično se odavno ne cimam sa skidanjem lanca. Ali šta god da se želi odmastiti, uglavnom Akra ili uljani.   :)

Benzin otrovan.. nafta je mnogo masna i nakon pranja u nafti lanac ostane previše mastan i posle sve to prska po felni. Uljani razredjivač može ali ipak akra ili famin su sredstva namenjena čišćenju i odmašćivanju i lako se ispiraju normalnim mlazom vode sa creva. Ne može oštetiti ništa na biciklu jer se koristi za pranje automobilskih motora a na motorima uvek ima neka osetljiva komponenta.

Ja se vodim prostom logikom.. zašto prati u benzinu koji smrdi ili u nafti a nafta pritom zamasti beton u dvorištu, zamasti sve oko zadnjeg točka i posle je problem oprati sve to oko sebe. Ljudi su izmislili hemiju popot akre i sličnih stvari koja posle tretmana vodom ne ostavi ništa.

JUa se držim ovog a a ostali neka rade po svojoj volji.

• 0

#93 kasalovic1996

kasalovic1996
  • Members
  • 1240 posts

Postavljeno 08 November 2014 - 09:41 AM

Колико кошта та акра виђао сам је по пумпама али никад нисам загледао цену?Од овог авакса не остају никакве флеке или било шта,испирам флашом воде на којој је чеп избушен да бих добио млаз,пошто црево немам .А кад чистим ланац скинем га ставим у теглу наспем разређивача промућкам и заменим једном разређивач поновим поступак и готово,онда га исперем водом на чесми добро осушим,средим зупчанике све лепо вратим подмажем и готово,возимо даље  :smile:

• 0

#94 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 08 November 2014 - 11:32 AM

Akra ima na Nisovim pumpama, skuplja je od uljanog i nafte, ali što reče kolega, stvarno nikakav trag ne ostavlja na betonu, niti farbi. Spere se hladnom vodom sva masnoća, ulje, čak i ono staro, zapečeno sa finom prašinom i ne ostanu nikakvi tragovi, niti farba matira i slično.
  • 0

#95 nesh_pa

nesh_pa
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 244 posts

Postavljeno 08 November 2014 - 11:35 AM

Ja sam verovatno jedini ovde koji skoro nikad ne cisti lanac.. Ocistim ga jedino posle voznji po pescari, a to je bilo jednom do sad :mrgreen:

• 0

#96 zeljko92

zeljko92
  • Members
  • PipPip
  • 47 posts

Postavljeno 08 November 2014 - 11:41 AM

Ne znam i meni je bilo nelogicno ali tako pise u uputstvu :D Ja sam na 2l stavio litar petroleja, kesicu sode i tecnosti za sudove odokativno. Nista nisam merio i radi super :)

• 0

#97 chamade

chamade
  • Members
  • 4450 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 08 November 2014 - 07:00 PM

Колико кошта та акра виђао сам је по пумпама али никад нисам загледао цену?Од овог авакса не остају никакве флеке или било шта,испирам флашом воде на којој је чеп избушен да бих добио млаз,пошто црево немам .

Akra je bila oko 270 din u boci sa pumpicom od 750ml. A akra, famin, avaks.. sve ti je to uglavnom manje-više isto. Meni ta boca Akre traje od zimus a koristio sam je i za čišćenje betona na koji sam prosuo firnis kad zam farbao neke gredice, te za uklanjanje fleka od preradjenog ulja sa betona takodje pri farbanju nekoh gredica.. i još je ima. 

• 0

#98 kasalovic1996

kasalovic1996
  • Members
  • 1240 posts

Postavljeno 08 November 2014 - 08:09 PM

Хвала на одговору.Разређивач је 240 дин,али се много брже потроши,што је и нормално са обзиром како се користи.Што се тиче авакса,који исто има пимпицу, њега само користим за зупчанике уз четку која је неизоставан део у процесу чишћења.За ланац он и није баш најбољи избор бар се код мене није најбоље показао,зато и користим разређивач.
  • 0

#99 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 08 November 2014 - 08:13 PM

Akra je bila oko 270 din u boci sa pumpicom od 750ml. A akra, famin, avaks.. sve ti je to uglavnom manje-više isto. Meni ta boca Akre traje od zimus a koristio sam je i za čišćenje betona na koji sam prosuo firnis kad zam farbao neke gredice, te za uklanjanje fleka od preradjenog ulja sa betona takodje pri farbanju nekoh gredica.. i još je ima.

Poslednji put kad sam kupovao, ta Akra je bila jeftinija od domaćeg Famina. Odlično radi posao.
  • 0

#100 kasalovic1996

kasalovic1996
  • Members
  • 1240 posts

Postavljeno 08 November 2014 - 08:22 PM

Верујем нисам пробао.Да ли си скидао ланац када си радио са њом?

• 0

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika