Ukratko: ako sad uzimaš, AMD je najmanje loše rešenje. R5 3600, uz odgovarajuće prateće komponente.
Opširnije:
Napajanje
Za napajanje: kršteno (tipa pomenut Seasonic) sa pravih 500 W je sasvim dovoljno (OK, zavisi i od konfiguracije - ako se stave dve grafičke koje vuku Boga oca vati, pa još overklokuje CPU, onda neće biti dovoljno, ali ne vidim smisao toga za pomenutu namenu).
SSD
Sa 4K + SSD - kopiranje fajlova, koji budu ogromni, čisto (prvenstveno) iz tog razloga. Takođe, pošto su tu puno veći fajlovi, manji deo može stati u RAM (i keš memoriju, je li), pa računam da brži disk može da pomogne (nisam probao i merio da potvrdim, tako da ovo uzeti s rezervom).
SSD je lepa stvar (sad, kad su popeglali većinu dečijih bolesti), nemam ništa protiv. Brzo se podigne sistem, brže se otvore programi. Ali te dve stvari ne menjaju to koliko brzo će računar raditi obradu videa i ostale zahtevne poslove.
Recimo, ja ujutru pijem kafu. Tako da mi je sasvim sve jedno da li se računar podigne za 10 sekundi, ili za nekoliko minuta - svakako ću kuvati kafu za to vreme i još koji minut preko. Ko ima aparat, to je već druga priča...
Od poslova gde sam pomislio "jao kako bi bilo dobro da imam SSD" jedini je bio prepakivanje instalacija za operativne sisteme. Kad treba raspakovati instalacione fajlove, ubaciti željene izmene, pa sve opet zapakovati. Tu je disk usko grlo, pored procesora.
Ove godine me čeka još takvog posla, plus igranje sa dual boot i virtuelnim mašinama, tako da sam prelomio da konačno uzmem i sebi SSD. Mimo toga, meni je HDD radio posao sasvim lepo sve ove godine. Da ne pričam: kad ljudima reinstaliraš OS, možeš im reći da je ugrađen SSD i poverovaće, jer sve radi duplo brže nego do tada (kad je "brljao i drljao"). Ako umesto toga kupe SSD, pa se na njemu uradi sveža instalacija OS-a - deluje da radi neverovatno brzo, ali dobar deo toga je zbog sveže instaliranog sistema (naravno, radi i SSD svoje).
Suma sumarum: lepo, ali ne neophodno, koliko god ljudi danas trubili da je "must have".
Ako se kupuje: gledati kršten od barem 500 GB - da stanu i OS i svi programi i fajlovi na kojima se radi na SSD, inače gubi smisao.
Za laptop, gde je bitno da se što pre dovede u "vozno stanje" pri uključivanju i što pre isključi nakon rada - zbog uštede baterije - SSD ima puno više smisla. Tu ima smisla gledati i jeftinije, manjeg kapaciteta (tipa ti razni Kingstoni od 250 GB za 3.500 din.). Pošto je važna brzina startovanja sistema, kao i potrošnja struje (SSD vuče manje struje od HDD-a).
Još jedna bitna stvar vezano sa SSD, još uvek aktuelna: barem 10% kapaciteta treba ostaviti nealocirano (neformatiran deo, na kojem se ne može držati ništa) - to omogućava da lakše i brže radi i duže traje - pošto može lako premeštati najčešće upisivane/čitane podatke na deo ćelija koji je najmanje "izraubovan", kao i raditi TRIM optimizaciju puno brže. Na sve to, treba takođe računati sa nekih barem 10% praznog prostora na formatiranom delu, pogotovo ako se barata sa većim fajlovima - opet kako bi mogao lepo i brzo da radi (ovaj deo važi i za Hard Diskove - vezano za prazan prostor na formatiranom delu).
Ovo treba imati u vidu kad se razmatra koja veličina drajva da se uzima. Drugim rečima: 250 GB je u stvari 200, 500 GB je u stvari 400, 1 TB u stvari 800 GB...
Još da se osvrnem na NVMe SSD-ove. Štekaju se direktno na ploču. Brzine prenosa koje postižu su ogromne, ali neiskoristive za praktično sve osim serversku upotrebu. Koštaju nešto više od SATA SSD-ova. Uz to, na velikoj većini ploča je mesto za njihovo ubadanje blizu procesora, koji isto greje, pa ako kućište nema baš dobru promaju, biće prilično vrući u radu.
AMD vs Intel
Očekujem da se do kraja godine vidi kako se AMD-ove ploče ponašaju u praksi. Da li su ispeglali sve kako treba. Tj. znaće se već za mesec dana puno toga, ali tek za nekoliko meseci će biti sistema koji su mesecima testirani.
Intel-ov odgovor na nove AMD Ryzen 3000 neće stići ove godine najverovatnije. Što je loše kome se žuri, a može biti veoma dobro ko može da čeka. Za sad jedino što mogu uraditi je dodatno obaranje cena. Što je isto OK. AMD-ovi procesori jesu jeftiniji, ali su krštene ploče skuplje, kao i RAM - pošto još uvek dosta zavise od kvaliteta i brzine RAM memorije. Uz to, još uvek, ne znam za programe koji se optimizuju za AMD, a ne i za Intel, dok je obrnuto češći slučaj (ružno & nepravedno, da, ali tako je - ti kao korisnik ne možeš to promeniti).
Sa izuzetkom Athlona pre nekih 15ak godina, kupovine & preporuke su mi uvek bile: pogledaj dobro šta ima na tržištu, izvagaj cene i ponude, pa kupi Intel.
Oko starijih Ryzena se digla prašina, "naterali" su Intel da poveća broj jezgara svojih CPU-ova (mada još uvek retko koji program koristi više od 4, pa cenim da je to pretežno marketing, osim za profi obradu videa i sl, ali tu je softver toliko skup da 200$ više za CPU ne menja mnogo, pogotovo što je to profesionalncima koji rade napolju kao nama reda veličine 20 $).
Ali imali su puno problema sa optimizacijom. Tek sa ovom serijom deluje kao da je to ispeglano i da sad, što se samog CPU-a tiče, nude više od Intela za dati novac.
Ali ostaje problem ploča, BIOS-a, testiranja stabilnosti. Kao i optimizacije programa. Po Internetu ljudi svašta pišu, ali ne znam da je neko to testirao više od mesec dana, koliko se dugo mogu kupiti od izlaska.
Preporuke (sve na osnovu specifikacija i još uvek malog broja povratnih informacija):
Ako se mora kupiti procesor u narednih mesec-dva, preporuka bi ipak bila Ryzen 5 3600, uz neku dobru & proverenu B450 ploču, kao i ulaganje u kršten Tower CPU cooler, nikako ostajanje na fabričkom (gledati pri izboru kućišta da prihvata visinu CPU cooler-a od barem 160 mm). Tpa Cooler MasterAir MA410P (ima jeftinijih koji rade ljudima dobro, ali s ovima je ventilator gotovo nečujan, čak i posle pet godina - barem je do sada bilo tako, mene jako nervira kad tandrču, kome ne smeta, vredi razmotriti budžet varijante svakako, uz napomenu da konkretan model nisam probao. Evo 212 ako se nađe sa prihvatom za AM4 procesore je provereno rešenje - još bolje - Cooler master pravi adaptere, samo nisam siguran ima li ih kod nas).
Ploča - najskuplja MSI B450 koju nađeš. Volim Gigabyte, ali za AMD ne briljiraju, pogotovo ako se i cena uzme u obzir.
RAM DDR4 3200 Mhz CL14.
Grafička: AMD RX570 od rudara (još se mogu naći korištene u rudnicima, pa zamenjene u garantnom roku, tako da su praktično nove, sa sve garancijom, za često ispod 100 evra). Premiere Pro i Davinci Resolve koriste AMD-ove kartice, ostali samo Nvidia (ili, češće, isključivo CPU).
Ako se gleda Nvidia, GTX 1660, ili 1650 ako je budžet tesniji.
Ako ne mora Nvidia, RX570 je odlična kupovina.
Skladište:
HDD Toshiba P300 od 3 TB
SSD Samsung 860 EVO od 1 TB (min. 500 GB).
Napajanje: Seasonic od 500 vati će raditi odlično. Ako voliš manje kablova, dodaš koji evro više za modularno. Ako novac nije problem, gledaš višu klasu (preko nivoa efikasnosti "bronze" od 80%).
APC UPS vijaš napolju, BX950U-GR (950 Volt-Ampera) - tvoj hardver i tvoji živci će ti biti zahvalni na tome.
Za bekape - kršten eksterni HDD + Backblaze - najjeftinije skladište u oblaku, iako ne najviših performansi. Ako nemaš dva odvojena bekapa, nemaš ni jedan. Previše puta potvrđeno u praksi. Hetzner Box je dosta brži, ali i dosta skuplji (mada i on još uvek u rangu budžet ponuda).
Kućište - katastrofa ponuda. Loši limovi, plastike s jeftinim ventilatorima za basnoslovne cifre. Kod onih koja valjaju po ostalim aspektima, pametni stavljaju prednje USB portove da gledaju ka gore - pa će biti napakovani nabijenom prašinom posle izvesnog vremena.
Tako da tu neka ti je Bog u pomoći.
Gledaj samo da prima CPU cooler od barem 160 mm visine i da se pri dnu prednje i pri vrhu zadnje strane može montirati ventilator prečnika barem 120 mm. Idealno ako i na gornjoj stranici može da se montira barem jedan ventilator, za izvlačenje toplog vazduha. Ako prihvata dva od 120 mm sa prednje strane - onda ne može bolje. Bočni ventilatori su budalaština, osim ako baš overklokuješ - pošto u velikoj meri remete strujanje vazduha. Isto važi i za CPU kulere koji duvaju ka dole (tj. nisu tower tipa) - topao vazduh sa procesora lepo rašire po okolnim komponentama, umesto da ga šibaju pozadi, ka napolje.