Neću ga koristiti samo za putovanja, ali iz mnoooogo razloga verujem da je Sony ILCE 3000KB bolji izbor
1. Cena - Olympus je skuplji za 20.000rsd od Sony-a
2. Senzor - Olympus koristi CCD 1/1.68", dok Sony koristi CMOS APS-C Exmor senzor
3. Stabilizacija - Sensor Shift protiv optičke stabilizacije (Sony OSS)
4. Objektiv - Kod Sony-a zameniv, mogućnost kačenja filtera, zonerice, adapteri za pentax, minolta... mada E-mount
5. ViewFinder - Sony ima, Olympus nema
6. Movie mode - Sony 1080 50i, Olympus 720p 30fps (zbog CCD senzora), potpuna ručna kontrola ISO, WB, EV.... kod Sony-a
7. ISO - Sony 16.000, Olympus 6.400
8.....
Olympus je bolji što je lakši, fotografiše 7fps, ima ugrađen ND filter, f/1.8... i ispravi me ako grešim, ali mislim da je to to, "Savršen" foto-aparat tražim već od novembra, a lista TOP 7 aparata se svela na:
1. Sony NEX-3K
2. Sony ILCE 3000 KB
3. Nikon D3100
4. Nikon D3200
5. Canon 1100d
6. Samsung NX 3000
7. Samsung NX 1100
Kao što se da videti na listi prednjače MILC (mirroless interchangeable-lens camera) koji se ne razlikuju toliko od DSLR aparata, sem po glavnoj stvari Ali opet cena je dosta niža zbog nižih cena prozvodnje. Sony sam odabrao jer poseduje potpuno ručno podešavanje parametara pri snimanju videa, može da snima u PAL-u 25fps, 50i i što ima telo DLSR/bridge aparata pa lepše leži u ruci od compact MILC aparata. Uz to sam i prvi put pazario kod naših severnih komšija gde je PDV 27% i time dosta uštedeo.
Da ne odem skroz u offtopic samo ću reći da je Majdanpek ipak izbačen iz priče. Prespavaćemo kod muzeja Lepenskog vira i ujutro nastavljamo ka Donjem Milanovcu i dalje ka Kladovu.