Želeo bih da pokrenem ovu temu,nisma nigde našao sličnu problematiku.Čitao sam o dilemi "da li voziti žutom trakom",ali mislim da bi ovo trebelao da proširimo.
Bezbednost biciklista je ugrožena sa više strana.Ja bi želo da ukažem da ugroženost biciklista od strane pasa lutalica!!Juče sam vozio deonicu(N.Sad-Kamenjar-Futog-Begeč),jutro,hladnjukavo,prvi put u 2015-oj da isteram moju "rafinatezzu":-).Sve bi bilo vrlo lepo da me nisu napadali kerovi u tri navrata,najgore je bilo kada sam se vraćao,kod Kamenjara 4 me napao rotvajler (oko 70 kg,sav besan)sa čoporom od 3-4 psa.To ko nije doživeo ne zna o čemu pričam,ali mogu da vam kažem da osećaj je užasno loš,sam na putu,jutro,besni gladni psi:-(.
Ovo nije prvi put da mi se dešava na toj deonici pa i na keju da napadaju psi.Dugo sam razmišljao kako da pokrenem akciju da se ovaj problem reši,mislim da bi mi sa Foruma mogli to da pokrenemo.Mnogi šetači,biciklisti su doživeli da ih napadnu psi lutalice,pa čak i psi čiji vlasnici ne kontrolišu kretanje svojih pasa!Čitao sam kako je to sve lepo regulisano "Odlukom o držanju domaćih životinja",formirana je Zoohigijena.Šta to sve vredi kada se NIKO,BAŠ NIKO u praksi ne bavi ovim problemom.Gde su ti ljudi da izadju dva puta nedeljno na teren i da pohvataju te pse lutalice i grad bi bio miran.
Zar smo mi tako primitivno društvo da ne možemo da se izborimo protiv besnih,gladnih pasa lutalica,na način kako to radi civilizivan svet(da ne bi krenule optužbe iz organizacija za zaštitu životinja).Ja sam lekar i imao sam u svojoj praksi a i u praksi kolega vrlo ružne i teške povrede koje ljudi dožive nakon napada pasa.
Da li treba da čekamo neki jako ružan događaj,da nekoga na smrt izujedaju besni psi,kao što se desio događaj sa puštenim vukom u Kalemegdanskom parku,pa da se javnost zabrine za ovu pojavu.Moja želja je da počnemo sa akcijom,da delujemo preventivno,i da možemo da vozimo bajkove sa uživanjem,da ljudi mogu da se šetaju bezbedni i bez STRAHA!Doca 021