Pozdrav,
Ugradio sam prednji geared hub motor pre nekih mesec i po dana. Od tada sam presao nekih 300km, gore dole po Beogradu. Ne znam na kakav bicikl planiras da ugradis motor, ali evo nekih detalja u vezi mog bajsa, pa mozda steknes bolju sliku i lakse odlucis sta tebi odgovara:
- Ugradio sam najmanji motor, 250w snage.
- Tockovi su 29ke, gume od 2 inca, glatka sara po sredini (Continetal Double Fighter).
- Na bicikli nemam amortizere, prednja vila je kruta.
- Trenutno nemam pedal assist, vec samo obican "gas" (ali planiram u nekoj buducnost da dodam i taj senzor).
E ovako, sto se tice upravljivosti, tu nisam osetio neku veliku razliku nakon ugradnje motora. Da su mi tockovi 26ce ili da je direct drive motor (vecih dimenzija i mase), verujem da bi upravljivost bicikla bila losija. Ovako stvarno ne mogu da se pozalim.
Proklizavanje prakticno da ne postoji na ravnom, na glatkoj povrsini (asfalt bez kvrga i rupa). Uz pun gas, bez diranja pedala, tocak ne proklizava. Problem sa proklizavanjem se moze javiti na uzbrdici, ako se previse dodaje gas (100% od jednom ). Ali uz neko umereno ubrzanje i pedalanje, ni tu nema klizanja.
Na rastresitoj i neravnoj povrsini su stvari malo drugacije - potrebno je kretati prvo nogama, pa tek onda polako dodavati gas, u suprotnom se lako gubi kontrola na prednjem tocku.
Pomenuo sam i kvrge na putu - svaki put kada se prelazi preko njih i kada tocak na trenutak izgubi kontakt sa tlom, on dodatno ubrza i onda naglo uspori i prilikom ponovnog kontakta. Ovo nije problematicno sto se kontrole tice, ali mislim da moze da utice na brze trosenje guma. E sad, moguce je da je ovaj problem mnogo blazi kod vila sa amortizerom.
Generalni utisak mi se poklapa sa onim sto sam vec citao na netu - proklizavanje postoji, ali se moze neutralisati sa razumnom voznjom. Bitan faktor je to sto je kod mene motor samo 250w i sto su tockovi 29ke. Manji tockovi sa jacim motorm ce sigurno mnogo vise proklizavati.
Tip motora je isto bitan - geared motor zbog redukcije ima bolje ubrzanje, pa je klizanje mozda jace nego kod direct drive motora.