Jump to content

Fotografije

Elektricni bicikli - misljenje i iskustvo korisnika

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
691 odgovora na ovu temu

#341 Nepozvan

Nepozvan
  • Members
  • PipPip
  • 37 posts
  • LocationPodgorica

Postavljeno 31 May 2019 - 10:17 PM

Elektro motor kao pomoc cu sebi dodati kad malo onemocam fizicki. Do tad ce i cijena pasti na smiješno niske u odnosu na sad :D
  • 0

#342 mirek200

mirek200
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1370 posts

Postavljeno 01 June 2019 - 05:06 AM

Svaki el. motor ima dva lezaja.

Nikada cena el. bicikala nece biti smesno niska,cinjenica je da je sada smesno visoka za nesto sto pomaze do 50km.  Ali -imaaaa se! moze se!. Zapadni penzioneri su tu najvise uticali. 650 E ugradnja el. motora sa elektronikom,sta moze covek da pomisli? samo da se nasmeje u sebi.A da ne pricamo o ceni novih el. bicikala.. I sada vec polako ide ,malo je 250W treba 1KW,(usput 1KW trosi kao ruska vozila)pa ce i to biti malo,pa ce uvesti registraciju el. bicikala,i nadrljace oni koji imaju normalne el. bicikle.

• 0

#343 Velimiraca

Velimiraca
  • Members
  • PipPipPip
  • 105 posts
  • LocationСрбија, Љиг

Postavljeno 01 June 2019 - 07:28 AM

Ако се добро сећам ти мањи мотори имају додатно још неких делова, дал беше зупчаника којима је век трајања неких око 25000км... а батеријама цена пада како време пролази, опет по сећању неких 50% на пет година. Што се тиче потрошње мотора она није сразмерна јачини па тај од киловат не троши много више од ових мањих, наравно ако се не форсира...
  • 0

#344 Velimiraca

Velimiraca
  • Members
  • PipPipPip
  • 105 posts
  • LocationСрбија, Љиг

Postavljeno 01 June 2019 - 07:32 AM

Вероватно је то ово што Фротро рече, нисам баш толико у материји.
  • 0

#345 mirek200

mirek200
  • Members
  • 1370 posts

Postavljeno 01 June 2019 - 08:44 AM

Da ponovim-svaki elektromotor od 1W do 100MW ima dve tacke oslonca,i to mogu da budu kuglicni,klizni lezajevi,valjkasti, axialni,radijalni,tanjirasti konusni itd. Kako ide dalja izvedba ,da li ide preko menjaca ili nekih planetarnih zupcanika to je stvar izvedbe i inzinjerstva.I u buducnosti  ici ce se na to . Ovo gde ima samo el. motor u tocku jeste prostije resenje, znaci rotor stator 2 kug. lezaja i nista vise

U svakom slucaju ako el bicikl ima mehanicki menjac brzina,to je ipak malo bolje (ali i to resenje ima nedostatke),bas zbog uspona,jer znamo svi da smanjujemo stepen prenosa na uzbrdicama.Cista logika.(ili ne?)

• 0

#346 kicavac

kicavac
  • Members
  • PipPip
  • 30 posts

Postavljeno 01 June 2019 - 09:14 AM

To je Teslin motor na naizmeničnu struju kome do dan danas niko nije imao šta da doda ili oduzme, napravljen je sa minimalno elemenata.
  • 0

#347 Velimiraca

Velimiraca
  • Members
  • PipPipPip
  • 105 posts
  • LocationСрбија, Љиг

Postavljeno 01 June 2019 - 07:22 PM

Добро бре Мирек, нико не спори да електромотор има два лежаја, овде је прича о дуготрајности тог склопа у задњем точку електро бицикла који ми називамо електромотор а у том склопу има још што шта зависно од конструкције.
  • 0

#348 mirek200

mirek200
  • Members
  • 1370 posts

Postavljeno 01 June 2019 - 08:41 PM

To je Teslin motor na naizmeničnu struju kome do dan danas niko nije imao šta da doda ili oduzme, napravljen je sa minimalno elemenata.

motori za el bicikle

Dosta je unapredjen Teslin motor, to je asinhroni motor  i radi na principu obrtnog magnetnog polja.

• 0

#349 kicavac

kicavac
  • Members
  • PipPip
  • 30 posts

Postavljeno 01 June 2019 - 08:53 PM

Ne znam šta je unapredjeno u odnosu na patent, mozda kozmetika.
  • 1

#350 mirek200

mirek200
  • Members
  • 1370 posts

Postavljeno 02 June 2019 - 03:30 AM

Pa nauci. Dao sam link da vidis kakvi se motori koriste za el. bicikle, a kada bi to bilo kako ti kazes onda bi se moglo staviti motor od mesalice za beton na bicikl, a ne moze.
  • 1

#351 frofro

frofro
  • Members
  • Pip
  • 29 posts

Postavljeno 03 June 2019 - 09:13 AM

Da ponovim-svaki elektromotor od 1W do 100MW ima dve tacke oslonca,i to mogu da budu kuglicni,klizni lezajevi,valjkasti, axialni,radijalni,tanjirasti konusni itd. Kako ide dalja izvedba ,da li ide preko menjaca ili nekih planetarnih zupcanika to je stvar izvedbe i inzinjerstva.I u buducnosti  ici ce se na to . Ovo gde ima samo el. motor u tocku jeste prostije resenje, znaci rotor stator 2 kug. lezaja i nista vise

U svakom slucaju ako el bicikl ima mehanicki menjac brzina,to je ipak malo bolje (ali i to resenje ima nedostatke),bas zbog uspona,jer znamo svi da smanjujemo stepen prenosa na uzbrdicama.Cista logika.(ili ne?)

Ako ceo zadnji sklop u glavcini tocka, tzv. "hub motor", nazovemo motorom (jer se tako i inace naziva), onda moze da ima vise lezajeva. Hub motori sa elektro motorima manje snage tj. obrtnog momenta imaju prenosni sistem unutar same glavcine tocka koji je najcesce od plastike.

• 0

#352 MTB021

MTB021
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 385 posts

Postavljeno 11 June 2019 - 02:09 PM

Ako ceo zadnji sklop u glavcini tocka, tzv. "hub motor", nazovemo motorom (jer se tako i inace naziva), onda moze da ima vise lezajeva. Hub motori sa elektro motorima manje snage tj. obrtnog momenta imaju prenosni sistem unutar same glavcine tocka koji je najcesce od plastike.

Ja bih bo'me svemu što se odaziva na MOTOR zalepio tablice, a za tablice morao bi i tehnički pregled... Pa da lepo razdvojimo bicikliste od motorista, kao žito od kukolja pa ona lenja ekipa neka izvoli da plaća i porez i tablice i tehnički.. Dosta više pretvaranja.

• 1

#353 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14956 posts

Postavljeno 11 June 2019 - 03:39 PM

Ja bih bo'me svemu što se odaziva na MOTOR zalepio tablice, a za tablice morao bi i tehnički pregled... Pa da lepo razdvojimo bicikliste od motorista, kao žito od kukolja pa ona lenja ekipa neka izvoli da plaća i porez i tablice i tehnički.. Dosta više pretvaranja.

Nece to spreciti bogate ljude da ih voze bilo gde, cak stavise uvesce klasno raslojavanje medju bicikliste. Samo ce bogati moci da ih voze a sirotinja ce se i dalje muciti uz podsmeh vise klase, tipa nadji dva posla pa ces moci da kupis.

• 0

#354 mirek200

mirek200
  • Members
  • 1370 posts

Postavljeno 11 June 2019 - 07:52 PM

Pa nisu tu bas toliko novci u pitanju koliko princip. Ja da hocu kao el.mehanicar koji se malo razume u el. motore mogu sam da napravim el. bicikl. Ne bi mi bio ni problem napraviti bateriju. Ali i za mene je to onda motocikl,kako moze da bude biciklista na struju. Ali verujem i da ce uvesti registraciju za el. bicikle-u skoroj buducnosti.

• 0

#355 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14956 posts

Postavljeno 11 June 2019 - 09:34 PM

Zavist je tu u pitanju jer napisa covek lenji voze bicikle sa elektromotorom (lenji koriste digitron, lenji koriste google i internet a ne citaju knjige itd). A princip se lako resava, umesto da mora da se placaju dazbine moze umesto toga svako ko kupi pedelec dobije i papir na kome pise nesto kao "ovim se obavezujem da nisam bolji ni u kom smislu od biciklista koji voze bicikl bez motora", i na zahtev istih treba da javno procita tekst dok mu se "pravi" biciklisti smeju.

• 1

#356 mirek200

mirek200
  • Members
  • 1370 posts

Postavljeno 12 June 2019 - 04:25 AM

Govorim u globalu. Kako neko moze biti lenj kada vozi el. Bicikl, u Holandiji ga najviše kupuju penzioneri, znaci u pitanju su nemocni, i dosta stradaju jer su im smanjeni refleksi. Znaci mislim da ce tamo da uvedu neki tip registracije ili neki vid lekarskog pregleda, ovo kod nas kao trziste je zanemarljivo, ali sve sto se uvede na zapadu, odmah ce se prihvatiti i ovde. I mislim da su cene el. bicikala bezobrazno visoke, kao da je to neka tehnologija, nista posebno, ali trend je takav, ekologija, zdravlje, i lobiji to koriste.
  • 0

#357 zare

zare
  • Members
  • 4295 posts

Postavljeno 12 June 2019 - 08:04 AM

Kako neko moze biti lenj kada vozi el. Bicikl,

Mislis kako neko da ne bude lenj kada vozi el. bicikl n2:hahaha .

• 1
.

#358 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14956 posts

Postavljeno 12 June 2019 - 01:18 PM

Mislis lenj kao neko ko koristi daljinski upravljac za elektricne uredjaje.

• 1

#359 MTB021

MTB021
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 385 posts

Postavljeno 12 June 2019 - 06:32 PM

Ne, misli se lenj kao neko ko hoće da se svađa pa dođe na forum...
  • 1

#360 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14956 posts

Postavljeno 13 June 2019 - 11:53 AM

Evo jos modela za nemocne holandske penzionere, kako rece mirek200.

• 0

5 članova čita ovu temu

0 članova, 5 gosta, 0 anonimnih korisnika