Jump to content

Fotografije
- - - - -

Novo ili polovno, sta kupiti?

staro polovno delovi bicikli

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
150 odgovora na ovu temu

#101 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 13 November 2014 - 09:22 AM

Postoji 20 razloga zbog koji vise ne treba da koristis xp a win 7 jos mozes da koristis. Ali zvog cega bi ka koristio kada je 8 bolje optimizovana od njega.

Možda zato što imam legalnu kopiju Win 7 i ne kupuje mi se Win 8? Na primer?

Za neke primene nije sve jedno koji se OS koristi na računaru. Zašto me proizvođač sputava i tera da koristim baš jedan određen?

XP je sasvim OK i dalje na mašinama sa manje RAMa.
  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#102 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1530 posts
  • LocationVrsac

Postavljeno 13 November 2014 - 09:28 AM

Ako imas legalan softver predpostavljam za firmu, kao sto imam i ja 7 radi posao ne mozes reci da nesto koci posto ti racunari sluze uglavnom za neke daktilografske poslove. A xp vise ne sluzi nicemu. Iz razloga sto prepoznaje samo 2gb rama. A sa novim updateom flasha i ostalih gluposti ne mozes vise ni da odgleda yt snimak a da ti ne koci. A pod tim da ces nekada morati da promenis tu 7 pa boze moj valjda je ta 7 zaradila samu sebe i preko pa je logicno da kupis bolje brze. Brzi rad brza obrada podataka veca zarada. Zasto zaliti za necime sto moras da platis ako ce ti to doneti novac.
  • 0

#103 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 13 November 2014 - 09:34 AM

Ne znam razumeš li šta hoću da kažem. Na silu uzimaju pare. Ako imam stari bicikl i radi, ne može sutra na pumpi da mi kaže: možeš da pumpaš gume samo ako ti je nov bicikl. Ovaj ti se već otplatio.

To je ta varijanta - ako za to što ja radim XP, ili Win 7 zadovoljavaju, kako smeju proizvođači da namerno prave računar da ne mogu to da instaliram, već me teraju praktično da platim još i kupim Win 8.

Hajde da oni meni plate po dolar od svakog prodatog računara, zašto ne bi, kad im to donosi novac?

Isto ide i sa biciklima - stalno se menjaju standardi, povlači se oprema iz proizvodnje, tako da moraš menjati komplet grupu, ili budžiti, da bi koristio stare stvari koje još uvek rade (a crkne samo šamaraljka, na primer).

Pre si mogao da kupiš jeftinije, manje dobro, pa to radi traje, asmo nije tako lepo i praktično možda. Skupo je bilo udobnije, lepše. Sad moraš stalno da plaćaš, kupuješ - i skupo i jeftino se pravi tako da crkne u relativno kratkom roku i da popravka bude skupa.
  • 0

#104 grbic

grbic
  • Members
  • 6665 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 13 November 2014 - 09:45 AM

Hajde da oni meni plate po dolar od svakog prodatog računara, zašto ne bi, kad im to donosi novac?

:)

• 0

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.

#105 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1530 posts
  • LocationVrsac

Postavljeno 13 November 2014 - 09:52 AM

Ko kaze da ne mozes vise da instaliras xp na kompu? To sto vise ne postoji podrska za xp iz razloga sto je star kao biblija i ne isplati im se ja sasvim logicno. Ti mozes i 486 da imas sa 3.11 winom niko ti to ne brani ali kako ce tomraditi u odnosu na danasnje racunare je pitanje. Mozes i kucacu masinu koristiti. I danas moze kupiti jeftino a neprkaticno. Evo ti hiper marketi puni rafovi laptopova od po 25k dinara. Te komponente o kojima non stop pricas iz proslosti nisu nikada bile jeftine. To sada deluje jeftino posto su prosle decenije od njihovog izlaska na trziste. Seti se ranije koliko je kostao jedan bicikl. Koliko je kostala jedna tastatura. Kada su kod nas zaziveli personalni racunari tastatura je kostala 100 maraka a sada ih imas za 500din da biras. Koliko je kostao jedan lap top. Lap top sam samo u filmu video posto je kostao preko 3000maraka. Isto i sa mobilnim telefonima a sada ih imas za jedan dinar kod operatera. E kada sam kupio prvi ericsson 765 cini mi se. Kostao je papreno. A da ne pricam o pejdzerima koji su kostali preko 300maraka. Upravo iz razloga da ljudi prodju jeftinije i da se napravi paleta proizvoda koja ce mozda manje trajati ali sluze svrsi dosli smo na stanoviste koje je danas. Da li se secas koliko je kostala navigacija za kola? Ja se secam. A danas? Danas ih imas za 50e da biras. Ma imas ih i na telefonu. Svi ovde kukate skupo ovo skupo ono a stvari sto tehnicke sto druge prirode nikada jeftinije. Skupo vam je da odete u radnju da kupite nov bajs nego kupujete polovno. A kao biste tek platit majstoru za neki rucni rad da vam napravi bajk? Svi bi mi da se jeb..o a da nam ne udje. I najlakse je kukati kako je ranije bilo bolje. Da li si ranije imao bicikl za 100maraka nisi. Da li si imao telefon mobilni, kompjuter, internet itd. Da li si mogao za dzabe da skines film sa neta ili si morao da gubis vreme da odes u videoteku i da molis boga da imaju taj film da nije izdat, onda opet vrati taj isti u videoteku. Ovako mogu da nabrajam do prekosutra.

Ps niko tebi ne moze uzimati pare na silu ako ti ne zelis da ih das. Svi bi mi ali ne bi da nam udje...
  • 1

#106 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 13 November 2014 - 10:04 AM

Skenuli smo skroz sa teme. Na mnogim novijim laptopovima proizvođači prave bios i podršku takve da jedino Win8 i noviji mogu da se instaliraju na iste. To je bukvalno teranje - crkao ti je laptop, treba ti - e, moraš i Win8 da kupiš!

Mobilni mi pre 20 godina nije ni trebao. Sad ljudi nisu u stanju da se dogovore ako nemaš mobilni - velika većina, posebno mladih. Tako da jeste pre mobilni bio skup, ali nije bio neophodan, sad su mladi ljudi bez mobilnog i Fejsbuka praktično isključeni iz društva. To je malo šira tema.
  • 0

#107 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1530 posts
  • LocationVrsac

Postavljeno 13 November 2014 - 10:08 AM

Nista nije sira tema. Koristis ono sto ti treba ono sto ti ne treba ne koristis. Kako ja nisam iskljucen iz zivota a nemam fb? To da prave bios na novijim laptopovima nije tacno. Na kraju krajeva ko tebe tera da koristis windows. Eto ti linux za dzabe pa ti instaliraj linux.
  • 0

#108 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 13 November 2014 - 10:18 AM

Za ovaj konkretan slučaj, znam da nekad pomaže flešovanje BIOSa, a negde ni to. Bio mi u rukama, na stolu laptop. Pitao i pametnije od sebe - NE MOŽE. Znači kupiš Win7 i Office i onda te tera da kupiš i Win8 ako hoćeš da uzmeš nov laptop (jer je stari, recimo oštećen, pokvaren...).

To se radi u svim sferama - negde više, negde manje bezobrazno.
  • 0

#109 himzo

himzo
  • Members
  • 1310 posts

Postavljeno 13 November 2014 - 06:06 PM

Nije to planirana zastarelost, jednostavno ti hoćeš ili moraš da nastaviš da koristiš prastari ili prevaziđeni operativni sitem, a kompanije idu dalje jer moraju da opstanu. Operativni sistem je potrošna roba ne?

• 0
Pozdrav

#110 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 13 November 2014 - 07:26 PM

Softver po definiciji nije potrošna roba, ne haba se.
  • 0

#111 chamade

chamade
  • Members
  • 4469 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 13 November 2014 - 07:56 PM

Al' ste vi otišli dalekoooo... polako zalazite u svet kompjutera :)

Ma ja jesam za polovno očuvano, s' tim da ne bude baš iz praistorije. Ne bih baš jurio bajs star 10+ godina ali neki koji je 2-3 god star i ako je u odličnom stanju zašto da ne. Uostalom moj KTm je star neke 4 god (kod mene je skoro 3) i fercera odlično.

Imam i peugeot drumaš iz '85-te godine (kod brata je u Šapcu).. jbg, niko ga i ne vozi. Ručice menjača su mu dole na kosoj cevi rama i stvarno je nezgrapno menjanje brzina dok se vozi posebno što ručice nemaju nikakav odredjen hod već se mora šaltati na osećaj. 

• 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#112 kasalovic1996

kasalovic1996
  • Members
  • 1240 posts

Postavljeno 13 November 2014 - 07:58 PM

Ал сте скренули са теме,могли би се мало вратити теми из наслова.Ево ја бих поставио једно питање мислим да је честа дилема почетника да ли треба купити нове или половно,имали смо таквих питања на форуму.

• 0

#113 kasalovic1996

kasalovic1996
  • Members
  • 1240 posts

Postavljeno 13 November 2014 - 08:00 PM

Al' ste vi otišli dalekoooo... polako zalazite u svet kompjutera :)

Ma ja jesam za polovno očuvano, s' tim da ne bude baš iz praistorije. Ne bih baš jurio bajs star 10+ godina ali neki koji je 2-3 god star i ako je u odličnom stanju zašto da ne. Uostalom moj KTm je star neke 4 god (kod mene je skoro 3) i fercera odlično.

Imam i peugeot drumaš iz '85-te godine (kod brata je u Šapcu).. jbg, niko ga i ne vozi. Ručice menjača su mu dole na kosoj cevi rama i stvarno je nezgrapno menjanje brzina dok se vozi posebno što ručice nemaju nikakav odredjen hod već se mora šaltati na osećaj. 

Нису лоши ти пежо имао сам прилику да возим један,мењачи јесу проблем,али им је за похвалу то што су веома лагани.

• 0

#114 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1530 posts
  • LocationVrsac

Postavljeno 13 November 2014 - 09:03 PM

Softver po definiciji nije potrošna roba, ne haba se.

Ne haba se ali cim prestane kompanija da salje podrsku za njega umire.
  • 0

#115 vladags

vladags
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 351 posts

Postavljeno 13 November 2014 - 10:12 PM

Kada sam došao ovde, počeh sa čitanjem tema. Od saveta da je neki menjač djubre, do toga da maltene po sezoni se menjaju 2 lanca I dve račne ili kasete.

Da treba uzeti ovako ili onako... ne kažem, ima dobrih saveta ali ima I preterivanja (ili ja nisam toliko u materiji, pa to tako doživljavam).

Onda sam počeo da se pitam šta ja uzeh od bicikle. Inače neka "Mifa" alu ram 28 točkovi trekking.

Uzet polovan 70 evra. u medjuvremenu stavljene nove gume, zadnji bandaš, paknovi, patrona pogona.

Slatko se vozim... E da menjač zadnji Shimano turney što kažu niža klasa, ali ljudi... radi... polovan i radi.

Tako da prestah da se opterećujem šta imam, a u jednom trenutku sam počeo da se ozbiljno brinem za sebe gledajući nove bicikle

i misleći sam sa sobom, šta uzeh...

Rezime je uživajmo u vožnji, polovno novo, nek svako jaše šta može, želi i ima...

• 5

#116 chamade

chamade
  • Members
  • 4469 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 14 November 2014 - 07:37 PM

Rezime je uživajmo u vožnji, polovno novo, nek svako jaše šta može, želi i ima...

+1

• 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#117 kasalovic1996

kasalovic1996
  • Members
  • 1240 posts

Postavljeno 14 November 2014 - 08:41 PM

Изгледа да је тако, испада на крају после сто и кусур постова нема неког јединственог става по овом питању,свако има своју рачуницу,али као што колега каже битно је да се воза  n2:drinks

• 1

#118 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 15 November 2014 - 12:53 AM

Pa džabe sto postova kad ništa nije bilo ontopic :mrgreen: sve nešto o moralu, stanju u državi, standardu, garancijama...

• 0

#119 vladags

vladags
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 351 posts

Postavljeno 15 November 2014 - 06:53 AM

Sudbina 99% foruma...

Šta da radimo kad volimo da pišemo, pa je dovoljna jedna rečenica da pokrene lavinu drugih...

Čak i kad se ubode srž teme, opet 99% ostane pri svojim stavovima...

al nema veze, dok bar pričamo i komentarišemo dobro je... :)

• 0

#120 zeljko992

zeljko992
  • Members
  • 1 posts

Postavljeno 15 November 2014 - 12:23 PM

Ma bre polovno je novo novo :D

• 0

Also tagged with one or more of these keywords: staro, polovno, delovi, bicikli

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika