chamade, on 10 Nov 2014 - 7:42 PM, said:
Neće baš biti da je tako... Švabe prodaju automobile za male pare a ti automobili su kupovani novi. I većina tih automobila završavaju u Srbiji, BiH, Bugarskoj, Makedoniji jer taj isti Švaba ne može prodati Francuzu ili Švajcarcu taj auto jer je on u isto tako dobroj finansijskoj situaciji kao i Švaba.
Suština je da su tamo skupe ruke majstora. Najjeftinije je, najpametnije, kupiti nov auto svakih 5 godina. Stari prodaš i dobiješ neke novce, taman kad je sve krupnije pred zamenom (izduvni sistem, ogibljenje, kočioni sistem i tako dalje...).
Plus što, zbog kapitalizma, imaju neke zajebancije kad voziš "previše star" auto. Znam za austriju da nov auto ne mora prvih 2, ili čak 3 godine da ide na tehnički i slično.
Slično je i sa biciklima.. kod njih je jednostavno takav mentalitet.. neće godinama da vozi istu stvar već hoće da promeni iz ovog ili onog razloga. I to je kod njih normalno samo iz tog razloga što su im cene gotovo iste kao i kod kod nas.. a plate su višestruko veće i zbog toga može da menja staro za novo kad god mu se prdne. O kamatama na kredite da i ne govorim.. u Srbiji je kamata na kredit u odnosu na Nemačku višestruko veća. Kod njih su kamate male pa može da se sprda sa kreditima koliko god mu volja.
Koliko sam imao priliku nemaca upoznati lično: svaki dinar triput premere pre nego ga daju. Nisam siguran da baš bacaju dobre bicikle za džabe. Čak ni dobrostojeći.
Mi smo jednostavno rečeno toliko bedan narod da smo primorani da uzimamo skupe kredite i banke to koriste kako bi se bogatile.. što bi rekli "para na paru ide" (bankama naravno).
Zabole me više u ovoj zemlji za moral.. naravno da ne želim da vozim nešto što je nekome u Srbiji ukradeno jer mnogi od nas ili voze loše bicikle ili teško dolaze do dobrih. A da ulazim u to kako je došla tura bicikala iz Evropske Unije.. ma baš me zabole kao što i njih zabole ki*a za Srbe.. vidim daju nam šakom i kapom sa kojekakvim kamatama pa posle 10 godina nas ucenjuju.
VolEm Srbiju i naš narod a za one tamo boli me q..c.
Meni uvek bude tužno kad skontam da većina ljudi, pogotovo mladih, ovako razmišlja.