Pitam zato što bih hteo da probam da sredim patronu, zamenim ležajeve koji grebu a nisam siguran koja je dimenzija, to ću znati tek nakon što ih izbijem. Više puta je pisano na prvim stranama, IgorN je pominjao da je ležaj standardan 6805/61805 (37/25/7 mm) koji se može naći svuda za smešne pare (100 din).
Ali Grbić je kasnije pisao da su tanji, nestandardni, što mi je sasvim logično i vrlo realno, kačio je i slike šolja obrađenih na strugu. Navodno originalni ležajevi 37/25/6 mm.
Imam dve patrone, SM-FC4500 i SM-BB5700, godinama ih već koristim u rotaciji, zamenim kad jedna počne da se čuje (ranije je znalo i da se popusti navoj pa zato, ali sada se čuju baš ležajevi i to na obe). Nikad do sada nisam otvarao, mislio sam da je komplikovano. NIsam bio svestan koliko se to lako otvara i podmazuje. Na ovoj 4500 desni ležaj je odličan a u levi je voda uspela da prodre i malo grebe ali i on radi ok može da služi još. Isprao sam ih benzinom i podmazao, sad se bar ne čuje iako se ne vrti savršeno glatko kao desni.
Na ovoj 5700 je desni stradao tj grebe. Možda ću i da uparim šolje dve odlične a druge dve "grebuckave" za sekundarni bicikl.
Mada najradije bih zamenio ležajeve ali mislim da to zahteva cimanje strugara.