Moja patrona koju sam skinuo letos sa bicikla i bilo mi zao da bacim, presla oko 3000km i pocela da proizvodi cudne zvuke. Resio sam da je otvorim u casovima dokonosti i nakon otvaranja zakljucio sam da joj nije joj nista nedostajalo osim masti. Patrona je nize klase Shimano BB UN 26. Mislio sam da ce biti problematicno, ali sam sklop patrone od nekoliko plasticnih u gumenih prstenova i plasticnog kaveza za kuglice je cine prilicno jednostavnom za podmazivanje. A cela zavrzlama pocinje sa potrebnim alatom
1. Pinceta spicasta (ili bilo sta drugo da je tanko i da ima jak vrh)
2. Pinceta ravna (zgodna za vracanje kaveza na mesto jer moze da pristisne dve strane istovremeno, moze naravno i bilo sta drugo)
3. Ravan manji Srafciger
4. Magnet (mislio sam da ce trebati za kuglice, ali posto je kuglice nemoguce izvaditi onda nista
5. Krpa (kuhinjski ubrusi koje volim da koristim za ciscenje od masti su ovde neupotrebljivi)
6. Mast
Dakle pocetak
Prvo skidamo plasticni prsten sa malim srafcigerom
Nakon skidanja plasticnog prstena dolazimo do gumice u kojoj se nalazi mali tanak prsten, mada moze sve zajedno da se skine sa spicastom pincetom
Ispod gumice se nalazi plasticni kavez za kuglice i njega skinemo sa spicastom pincetom ili nekim drugim raspolozivim alatom, ispod kaveza naravno kuglice. Kuglice ne mogu da se izvade tako da ciscenje mora da se obavi tako kako jeste, krpa i nesto tanko pa kruzno oko osovine dok ne uklonimo staru mast i necistoce.
Isto ponovimo na strani do sajbni
Malo upozorenje, posto strana do sajbni ima jako malo prostora za manipulaciju sa alatom treba biti oprezan prilikom skidanja prvog plasticnog prstena jer vrlo lako pukne. Tu bi trebalo primeniti neku bolju tehniku, tako da sam otvoren za predloge
Sklapanje patrone
Prvo kuglice vratimo na mesto na razmak kakav je na kavezu, i izmedju svake ubacimo mast, ovde se spric pokazao kao izuzetno korisnom alatkom.
Vratimo kavez na mesto, tu moze da nastane mala problematika ako kuglice nismo doveli u pravilan raspored. Zgodno je koristiti neku alatku sa kojom mozemo da napravimo pristisak na dva mesta istovremeno jer visak masti deluje kontra silom pa se moze desiti da vraca kavez unazad ako pritiskamo samo jednu stranu
Vracamo gumeni prsten sa tankim tankim plasticnim prstenom u njemu
I na kraju plasticni prsten (koji sam vadeci ga ostetio, ali vrsice funkciju)
Isto ponovimo sa druge strane patrone
Mast, plasticni kavez, gumeni prsten sa plasticnim prstenom u njemu i plasticni prsten
Ako se ucini da se osovina okrece malo teze onda znaci da ste previse gurnuli poslednji plasticni prsten pa ga sa malim srafcigerom podignite za milimetar. Pogledati sliku 2 u postu.
Da li patrona za bacanje ili ne je uvek diskutabilno pitanje, ja sam moju uspeo da spasim i da je montiram na cerkin bicikl. Probao sam i ponasa se odlicno, takoreci kao sveze podmazana patrona
Vreme potrebno je oko 20 minuta, a moze da ustedi 1000 din koliko patrona kosta.