Danas sam opet bio prilicno dokon pa sam odlucio da odem do buvljaka da kupim mast i pogledam sta ima zanimljivo kod prodavaca polovne robe. Ugledao sam pedale platforme iste kao kod zene na bajsu, sasvim solidno ocuvane cak se moze reci neogrebane, ali skoro da se ne vrte. Posle malo cenjkanja i ubedjivanja da postoji mogucnost da ne uspem da ih osposobim pazario sam ih za 100 dinara
Potreban alat:
1. Kljuc 15
2. Gedora 12 u mom slucaju, moze i cevasti kljuc 12
3. Magnet da se izvuku stare kuglice
4. Tanji ravan srafciger
5. Pinceta ( zgodno je pincetu drzati dalje od magneta da se ne bi namagnetisala i posle prilikom slaganja kuglica pravila problem)
6. Mast ( koristim medicinski spric, jer je dosta zgodnije sa njim nanositi mast)
7. Rezervne kuglice 5/32" 52 komada
8. Papirni ubrusi ili toalet papir ili krpa
Zainteresovana publika
Potreban alat
Kad se skine plasticni cep koji stiti osovinu od spoljnog uticaja, vidimo kraj osovine za maticom 12 na njemu
Sad na scenu stupa kljuc 15 i gedora 12. Sa 15-om drzimo kontru dok sa 12 gedorom popustimo maticu, dovoljna je mala sila. Maticu skinemo.
Kad je matica skinuta vidimo podlosku, skinemo i nju. Ispod podloske se konus sa glavom za 12-icu koga je dovolno pridrzati prstom ili nekim prirucnim alatom dok odvrcemo osovinu.
Nakon toga uklonimo kuglice, ja koristim magnet
Osovinu, matice, konus, kuglice, solje na pedali ocistimo (kuhinjski papirni ubrusi su odlicni, moze toalet papir ili krpa)
Razlika izmedju kuglica je ocigledna, crne su bile u pedalama, sive su nove.
Nanesemo mast u solje
Poredjamo kuglice, ako niste brojali u svaku solju ide po 13 kuglica tj. 26 komada za jednu pedalu.
Kad su kuglice poredjane sa obe strane, prvo stavljamo konus i pritisnemo ga prstom dok ne nalegne na kuglice. Sa druge strane gurnemo osovinu i lagano je uvrcemo u konus pazeci da kuglice ostanu na svom mestu. Dok uvrcemo osovinu konus se mora pridrzavati da ne mrda sa mesta, najzgodnija alatka je cevasti kljuc 12, ako nemate onda improvizacija.
Konus podesimo tako da nema lufta, a da se pedala lepo okrece, ne zatezati silom. Vratimo podlosku. Vratimo maticu. Opet kljuc 15 za kontru i gedora 12 da zategnemo. Zategnemo malo pa probamo kako se pedala vrti, ako nismo zadovoljni onda ili zategnemo jos malo ili ako je pretegnuto malo opustimo.
Kad je sve zategnuto u solju sa maticom nanesemo jos masti i vratimo plasticni cep
Za kompletan servis na obe pedale je potrebno oko 20 minuta vremena.