msm da je pre kontra, kad dobijes distribuciju dobijes je samo i iskljucivo za svoje dvoriste.
Proizvodjac ti ne da da pisas drugome u caj!
Ako te uvate da muvas, rebnu te po dzepu/rabatu,
tako da ti ne treba sitna prodaja koja moze da postane problem.
U EU je to malo problematičnije zato što svi mogu da slobodno trguju sa svima - znam ljude koji imaju distribuciju za određene proizvode u Sloveniji i pizde najstrašnije zato što amazon.de isporučuje šta god u Sloveniju overnight besplatno, dakle čim je neka akcija u Nemačkoj svi Slovenci kupuju tamo, baš ih briga ko je distributer u Sloveniji.
E sad što se Shimana tiče isto tako niko ne može da zabrani bike24 ili bike-discount.de da šalju u Srbiju bez obzira na to kakvog distributera imaju. Problem je izgleda druge prirode, na bike discount stoji lepo:
Due to legal restrictions this product can't be send to your chosen delivery country
A sa druge strane sličan SRAM menjač možeš da poručiš najopuštenije. I onda počneš da menjaš zemlje i vidiš da bilo gde u EU nema problema da se Shimano poruči, a bilo gde van EU ne može. Nije Kragujevačka firma distributer za Albaniju, Alžir, Belorusiju, nisam dalje ni kliktao Što mene navodi da pretpostavim da je problem u EU/non-EU državama, tj Shimano se moguće proizvodi van EU, tipa Japan, i onda se pod posebnim uslovima, carinama i sl, uvozi u EU. Da bi oni to ponovo izvezli van EU zone moguće da imaju ili administrativne probleme ili značajne dodatne troškove i onda im je prosto lakše da se time i ne bave.
Dakle problem će se rešiti kad mi uđemo u EU