I šta kaže brojač? Ima li i kod nas?
Zanimljivi tekstovi
Postavljeno 29 May 2022 - 07:06 PM
Iz intervjua Jovana Erakovica (link):
"„Ja ponekad to radim kada imam osećaj da bicikl ne bi trebalo da bude sam, a nemam čime da ga zaključam“.
„Malo se olabavi na zadnjem menjaču, prstom se pritisne samo i niko ne može da prileti, skoči i odveze ga“, navodi Eraković.
Upravo se to, ističe, jednom desilo ekipi biciklista u Skadru.
„Seli da popiju nešto, bicikli bili naslonjeni na ogradu, momak pritrčao, seo i otišao. A bicikl skup, trkački…"
Postavljeno 04 June 2022 - 03:29 PM
Vrlo poučno. Ko ne barata engleskim, može da proba google translate pa lagano...
Postavljeno 05 June 2022 - 02:20 PM
Postavljeno 05 June 2022 - 03:25 PM
Postavljeno 10 June 2022 - 07:15 PM
(link)
Ja sve čekam da neko smisli elektronsku grupu za eBike... Zar nije potpuno logično da se iskoriste/unaprede već postojeći kompjuter, instalacije, baterija, samo stave dugmiće umesto ručica menjača, a nazad može i obična kaseta ili još bolje neki nexus/alfine ili eNexus/eAlfine?
Postavljeno 10 June 2022 - 07:55 PM
Ne bi valjalo, obicni lanci i kasete kratko traju na danasnjim elektricnim biciklima sa 80Nm... Automobil fica ima ~50Nm...
'Obična' u smislu ne-planetarna. Kaiš i menjač u glavi bi trebalo da su izdržljiviji, ali ne znam šta je posebno u deore kasetama i sličnim koje viđam na eBajkovima?
Postavljeno 10 June 2022 - 09:35 PM
...ali ne znam šta je posebno u deore kasetama i sličnim koje viđam na eBajkovima?
Nista, zato su umesto Shimano "Hyperglide" napravili "Linkglide" za elektricne bicikle. I ovi sadasnji menjaci u glavi ne traju dugo ako ih koriste sportisti a kamoli kad se doda 80Nm... Posebne menjacke kutije tipa Pinion i slicne su resenje ali su skupe a sve dodatno komplikuje da takve elektricne bicikle koriste MTB vozaci sto znaci da je potrebno sve to uskladiti sa zadnjim oslanjanjem. Ali razvoj elektricnih bicikala svakako napreduje iz godine u godinu i bice na kraju kako sam rekao, svi cete voziti elektricne bicikle
Postavljeno 11 June 2022 - 09:21 AM
Postavljeno 11 June 2022 - 01:55 PM
Ako ne grešim, automobilski svet je usvojio električni pogon sa jednom brzinom, nešto što bi totalno leglo u trenutni trend 1x u biciklizmu... Dakle, razviti kontrolere motora i power management tako da ne mora više ni menjač da postoji, samo jak lanac... Ali onda ode u propast celo težište za upotrebu posebnih menjača za eBajkove
Izgleda da si pobrkao elektricne motorcikle i elektricne bicikle. Ne moze covek da okrece pedale i vozi bicikl bez brzina, mislim moze ali izuzetak ne cini pravilo.
Postavljeno 11 June 2022 - 02:36 PM
Postavljeno 11 June 2022 - 03:39 PM
Ne shvatas koncepciju e-bike, tj pomoc motora pri pedalanju. Koncept je slececi kolikom ti snagom guras pedale motor pojacava u zavisnosti od rezima... Znaci kad vozis uz brdo tvojom maksimalnom snagom isto se umaras kao i bez motora samo sto ti motor omoguci da tu deonicu predjes brze.
6 članova čita ovu temu
0 članova, 6 gosta, 0 anonimnih korisnika