http://mountainbikew...e-no-analogico/
Zanimljivi tekstovi
Posted 29 April 2016 - 05:21 AM
O kompatibilnosti. Planiram seriju tekstova narednih nedelja, obradiću ceo pogonski sklop (menjači, ručice menjača, kasete...). Za početak, uvod:
http://www.bikegreml...ze-kombinovati/
I kompatibilnost lanaca, koji može s čim da ide:
http://www.bikegreml...ibilnost-lanci/
Sve kritike & sugestije su dobrodošle. Ideja je da na jednom mestu može da se nađe komplet info šta sa čim može da se zameni - u slučaju da nema delova na raspolaganju iz bilo kog razloga.
Posted 29 April 2016 - 11:36 AM
Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Posted 29 April 2016 - 01:03 PM
Tabelarni prikaz je neprocenjiv ako vec o tome pises obavezno ubaci. Izvini moram odmah da te demantujem procitao sam tekst, ali da znas da 10faz asimetricni lanac sasvim normalno radi na tripl pogonima, a 10faz lanac radi najnormalnije na 11faz pogonu, obe stvari imam na biciklu i ne pricam napamet, i to 105 11faz kompakt pogon koji radi sa 10faz grupom i 10 faz tripl xt pogon koji radi sa asimetricnim lancem, ciklokros bicikl sa tripl fsa drumskim pogonom 10faz koji normalno radi sa asimetricnim lancem uparen sa devetofaz zadnjim xt menhacem a sve na 10faz drumskoj grupi sa mtb kasetom pozadi.
3 puta procitao i dalje ne mogu da skontam sta si sa cime upario i koliko kombinacija/bicikala je u pitanju
Posted 29 April 2016 - 01:04 PM
Tabelarni prikaz je neprocenjiv ako vec o tome pises obavezno ubaci. Izvini moram odmah da te demantujem procitao sam tekst, ali da znas da 10faz asimetricni lanac sasvim normalno radi na tripl pogonima, a 10faz lanac radi najnormalnije na 11faz pogonu, obe stvari imam na biciklu i ne pricam napamet, i to 105 11faz kompakt pogon koji radi sa 10faz grupom i 10 faz tripl xt pogon koji radi sa asimetricnim lancem, ciklokros bicikl sa tripl fsa drumskim pogonom 10faz koji normalno radi sa asimetricnim lancem uparen sa devetofaz zadnjim xt menhacem a sve na 10faz drumskoj grupi sa mtb kasetom pozadi.
Slažem se za tabelarni prikaz. Najverovatnije ću ubaciti.
Što se 10-11 lanaca kombinacije tiče, i napisao sam da su dosta blizu i da se mogu kombinovati. Nije idealno, ali radi.
Za pogone pravim poseban članak, ali oni su generalno dosta manje osetljivi i može se kombinovati svakakv lanac, manje više. Zadnji zupčanici su kritični uglavnom.
Što se asimetričnog lanca tiče: neka kombinacija radi skoro kao original, neka radi osetno lošije. Verujem da u tvom slučaju sve fercera, ali misliš li da mogu napisati da se asimetričan lanac slobodno stavi na tripl i da će svakome raditi kako treba?
Posted 29 April 2016 - 01:12 PM
Što se asimetričnog lanca tiče: neka kombinacija radi skoro kao original, neka radi osetno lošije. Verujem da u tvom slučaju sve fercera, ali misliš li da mogu napisati da se asimetričan lanac slobodno stavi na tripl i da će svakome raditi kako treba?
koliko se secam, prilikom kupovine kompletne XT 78... 3ple grupe sa CRC isporucili su asimetricni lanac...ne jednom...
Posted 29 April 2016 - 01:18 PM
1. MTB Bajs shimano tripl xt pogon10 faz sa asimetricnim lancem to je fabricka postavka apropo price da asimetrican kanac ne radi sa triplom kako treba3 puta procitao i dalje ne mogu da skontam sta si sa cime upario i koliko kombinacija/bicikala je u pitanju
2. Drumas Ultegra 6600 10 faz grupa uparena sa 11faz 105 drumskim compact pogonom sve radi savrseno vezano za to da 10faz lanci ne rade kako treba sa 11faz komponentama
3. Ciklokros 3x10 drumska grupa uparena sa 9faz zadnjim mtb xt menjacem sa usmerenim desetofaz lancem koji je nastavljan sa par karika pozajmljenih od neusmerenog lanca 105 lanca i sve radi jako treba vezano za to da tripl ne radi sa usmerenim lancem ovaj put i na drumskoj tripl grupi (tripl drumski pogon fsa) dokazano lepo radi, mogu da vam slikam ako me ne bude mrzelo, ali ako nekom treba dokumentovano moze i da dođe da proba kako to funkcionise posto su to moji bajsevi.
Posted 29 April 2016 - 01:19 PM
Da probao sam i stvarno radi imao sam na drumasu i imam na ciklokrosu i radi bez problema. Jedino mora da se okrene kako treba lanac jer ako je okrenut na pogresnu stranu pravi velike probleme.Slažem se za tabelarni prikaz. Najverovatnije ću ubaciti.
Što se 10-11 lanaca kombinacije tiče, i napisao sam da su dosta blizu i da se mogu kombinovati. Nije idealno, ali radi.
Za pogone pravim poseban članak, ali oni su generalno dosta manje osetljivi i može se kombinovati svakakv lanac, manje više. Zadnji zupčanici su kritični uglavnom.
Posted 29 April 2016 - 01:24 PM
Da probao sam i stvarno radi imao sam na drumasu i imam na ciklokrosu i radi bez problema. Jedino mora da se okrene kako treba lanac jer ako je okrenut na pogresnu stranu pravi velike probleme.
Samo da potvrdim da sam dobro razumeo: i na MTB i na drumskom tripl pogonu ti je radilo sve bez problema sa asimetričnim lancem?
Posted 29 April 2016 - 02:50 PM
2. Drumas Ultegra 6600 10 faz grupa uparena sa 11faz 105 drumskim compact pogonom sve radi savrseno vezano za to da 10faz lanci ne rade kako treba sa 11faz komponentama
10 i 11F pogoni su apsolutno kompatibilni, čak često i koriste iste lančanike, tako da i treba da rade i sa 10 i sa 11F lancem.
Problem nastaje pozadi ako su 11F kaseta i menjač. Onda mora i 11F lanac.
Posted 29 April 2016 - 02:54 PM
10 i 11F pogoni su apsolutno kompatibilni, čak često i koriste iste lančanike, tako da i treba da rade i sa 10 i sa 11F lancem.
Problem nastaje pozadi ako su 11F kaseta i menjač. Onda mora i 11F lanac.
Bolje 11faz, ali trebalo bi da sve radi i sa desetofazom. Minimalna je razlika u širini lanaca.
A pogoni u principu trpe sve. Slično kao i prednji menjači.
Posted 29 April 2016 - 02:55 PM
Posted 03 May 2016 - 08:49 PM
when you look into abbyss, the abbyss looks into you www.bikecologic.com
(kad pogledas u Bezdan, Bezdan pogleda u Tebe) www.facebook.com/bikecologic
Posted 03 May 2016 - 08:52 PM
A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.
Posted 03 May 2016 - 09:49 PM
ok je to,
ali komentari na FB strani bici zajednice daju uvid u jednu stranu,
ovo je isto zanimljivo "zvanicna verzija"
kako nas (bicikliste) drugi vide...
when you look into abbyss, the abbyss looks into you www.bikecologic.com
(kad pogledas u Bezdan, Bezdan pogleda u Tebe) www.facebook.com/bikecologic
Posted 04 May 2016 - 06:00 AM
ok je to,
ali komentari na FB strani bici zajednice daju uvid u jednu stranu,
ovo je isto zanimljivo "zvanicna verzija"
kako nas (bicikliste) drugi vide...
Eh, kao i političari: sve što kažu jedni o drugima je istina. Kod nas su i vozači i pešaci i biciklisti bahati. Velik procenata barem. Samo zavisi kad je ko u prilici da ispolji nepažnju i bahatost.
S druge strane, dosta normalnih stvari su zabranjene zakonom (a u nekim zemljama nisu): vožnja bicikla suprotnim smerom u jednosmernoj, provlačenje između kola koja stoje na semaforu i tako dalje. Pošto je protivzakonito, onaj ko to radi isto deluje bahato.
3 user(s) are reading this topic
0 members, 3 guests, 0 anonymous users