Jump to content

Photo

Izbor guma

• Please log in to reply
945 replies to this topic

#61 Biodiesel

Biodiesel
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 771 posts
  • LocationBeograd

Posted 17 November 2008 - 05:16 PM

Vrlo je bitno kakva je temperatura napolju, tj. da li je suv ili vlazan sneg!
Ako je vlazan, onda je bolje da gume budu za nijansu tanje i visim tvrdjim sarama. I naravno redjim.
A ako je sneg suv...mozes koristiti i deblje gume sa manje pritiska u njima npr 2-2,5 bara za tubeless, za drot nesto vise. Povoljno bi bilo da su staze sa utabanim snegom!Da ti bicikla ne bi bila 3-4 kg vise zbog snega koji bi tockovi nosili, i snega koji bi se zadrzavao na kriticnim mestima.
Za led ipak postoje spec. gume npr. Schwalbe ICE SPIKER, koje su pogodne i za utabani sneg i mestimicne poledice na putu.

Koliko bi bilo gotivno voziti po ledu sa ovim gumama.....uuuuuuuuuuuu. Bolesno =D> =D> =D> =D> =D>
  • 0
Bože mili, čuda velikoga!
Kad se ćaše po zemlji Srbiji,
po Srbiji zemlji da prevrne
i da druga postane sudija,...

o__
_.>/ _
(_) \(_)

#62 mtb_pile

mtb_pile
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 346 posts
  • Locationbeograd

Posted 17 November 2008 - 05:18 PM

hahahah gde po ledu da se isprosipas ko moj komsija u selu sto je cepao onaj veliki bajs
sa kontrom po ledu i kocio i kad je jendom opalio mudima u sipku onu na bajku tad se
naucio da se po ledu ne vozi biciklo pa ma kakve gume imalo ! ne igraj se sa djavolom
da vozis zimi brate garantujem ti :!: :!: :!: =D>
  • 0
Postavljena slika

#63 Biodiesel

Biodiesel
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 771 posts
  • LocationBeograd

Posted 17 November 2008 - 05:24 PM

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
  • 0
Bože mili, čuda velikoga!
Kad se ćaše po zemlji Srbiji,
po Srbiji zemlji da prevrne
i da druga postane sudija,...

o__
_.>/ _
(_) \(_)

#64 lasica

lasica
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 540 posts
  • LocationBeograd

Posted 17 November 2008 - 05:29 PM

hahahah gde po ledu da se isprosipas ko moj komsija u selu sto je cepao onaj veliki bajs
sa kontrom po ledu i kocio i kad je jendom opalio mudima u sipku onu na bajku tad se
naucio da se po ledu ne vozi biciklo pa ma kakve gume imalo ! ne igraj se sa djavolom
da vozis zimi brate garantujem ti :!: :!: :!: =D>

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Brate komsija ti car!!!

Ocu da ga upoznam, ako jos nije umro od alkohola!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • 0
Postavljena slika

#65 stolegrom

stolegrom
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4578 posts

Posted 17 November 2008 - 11:13 PM

jel su ovo neki metalni siljci na zadnjoj slici za voznju na ledu i snegu? :shock: :shock: :shock:

Fabricki ugradjeni kramponi u gumu, tzv gume jezevke. :)
  • 0

#66 barda

barda
  • Members
  • PipPipPip
  • 133 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 21 January 2009 - 10:38 AM

Da ne otvaram novu temu teba mi mali savet:

Imam na biciklu Schwalbe Silento gume i odlične su mi po gradu (do posla i izleti do Fruške Gore po asfaltu).
E, sada, dok ne kupim drugi bicikl za svoju dušu (čitaj skupljam novce n:write ) i za izvan grada, koji je vaš predlog za kombinaciju asfalt - offroad.

Predlog br.1 - napred da ostane Schwalbe Silento a nazad Schwalbe Black Jack 1.90

Predlog br.2 - napred da ostane Schwalbe Silento a nazad Schwalbe Little Albert 2.10

Predlog br.3 - i napred i nazad jedna od ove dve pomenute Black Jack 1.90 ili Little Albert 2.10

P.S. u listanju foruma sam pronašao da neko savetuje silento nazad a kramponku napred što meni i nije baš logično #-o

Vaše mišljenje?
  • 0
TRIP (Totalno Rekreativno Inventivni Pokret) - moja FOTO priča -> prati moj TREK

#67 gordan

gordan
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 517 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 21 January 2009 - 10:48 AM

P.S. u listanju foruma sam pronašao da neko savetuje silento nazad a kramponku napred što meni i nije baš logično #-o
Vaše mišljenje?

nelogicno :)
kramponka napred, silento nazad.
ako ti proklize zadnji tocak mozes se izvuci, a ako ti proklize prednji pad je skro 100% zagarantovan.
  • 0
--

#68 CopyCat

CopyCat
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 323 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 21 January 2009 - 10:53 AM

Mislim da sam ja o tome pričao Barda... šta da ti kažem sve zavisi od toga kakve gume imaš u svom arsenalu i kakav teren imaš nameru da voziš... meni se ta varijanta ( nazad slick a napred krampon) čini dobra kada hoću da vozim frušku samo po betonu i kad je u šumii blatnjavo i vlažno... zašto? Silento mi se na strmim asfaltnim putevima malo troši.. a opet imam dosta samopouzdanja u krivinama sa kramponkom napred.. što je mnogo bolja varijanta od one da stavim little albert nazad... jer mi se značajno potrošila posle samo dva tri uspona na Fruškać. Tako da ti sve zavisi od toga kako se penješ na frušku :D . Na primer kad se penjem u šumi ili makadamu bolje je imati kramponku nazad pa nek je i mekana little albert :| . Opet treba uzeti u obzir i tu prednost da se pri spuštanju sa fruške možeš sadsvim fino spustiti i sa slikom nazad... u zavisnosti od konfiguracije terena sa manjim ili većim proklizavanjima :mrgreen: ..kao i nedostatak svega ovog što sam ja prethodno naveo u smislu da je velika zezancija stalno menjati gume na bajku :mrgreen: . Dakle ovo je moje iskustvo pa se nadam da sam ti malo pomogao.
  • 0
"Always remember you're unique, just like everyone else."

#69 barda

barda
  • Members
  • PipPipPip
  • 133 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 21 January 2009 - 11:50 AM

to gordan:

Da , hvala na objašnjenu 8)

to CopyCat:

baš sam tvoj post našao i sada su mi jasnije kombinacija...

Mislim da ću napraviti kombinaciju Road koju već imam, i jednu sa Black Jackom pa ću da ih menjam po potrebi mada obično vozim asfalt uzbrdo, a šumu nizbrdo tako da bi i jedna kramponka napred odradila posao... a amortizer bi ublazio kramone na asfaltu :D
  • 0
TRIP (Totalno Rekreativno Inventivni Pokret) - moja FOTO priča -> prati moj TREK

#70 gamzzy

gamzzy
  • Members
  • 3667 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 21 January 2009 - 02:36 PM

Za offroad, a pogotovo za blatnjavi offroad kramponka i nazad a napred obavezno. Slik gube su isključivo za road. Čak i semislik za road, a da ima neka mala deonica offroad.
ako ćemo gledati šta se više a šta manje troši ne treba voziti bajk. Troše se gume, lanac, kaseta, šajbne pogona, pakne na kočnicama, pločice na sprintericama, pa čak i pedale, rotori, felne, kompletno svi ležajevi, ručice.... i to nije sve.
Da mene pitaš -kramponke su za sve osim za isključivi asfalt.
  • 1

#71 markoni6

markoni6
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 248 posts
  • LocationNovi Beograd

Posted 21 January 2009 - 03:57 PM

Za teren iskljucivo kramponi!! A slik ili semi-slik samo ako se vozi asfalt!! Ali iskljucivo!!! Jeste da semi-slik imaju kramponcice, ali to nije dovoljno!! Osim ako neko misli da vozi do 10 km/h po terenu sa njima! U svakom slucaju ko namerava da vozi teren, ne bi trebalo da razmislja o vrsti guma!! Ja licno vise volim i da mi trucka po asfaltu, ali zato van asfalta nemam frku!! E sad je pitanje da li postoji neki kompromis . . . tu uvek nesto trpi :| . . . Trenutno na bajsu imam Schwalbe smart sam, i dobro su se pokazale na terenu (ne blatnjavom), a na asfaltu su ok skroz, zbog rasporeda krampona! Pre ovih sam imao (na druom bajsu) kenda nevegal koje bas nisu za asfalt, ali meni ni to nije smetalo .. . . ne zurim bas toliko !!! :)
  • 0

#72 gordan

gordan
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 517 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 22 January 2009 - 07:28 AM

A slik ili semi-slik samo ako se vozi asfalt!! Ali iskljucivo!!!

Ne mora da znači, zavisi od off-road podloge. Naime, prometnije šumske staze po Fruškoj Gori su toliko utabane da se vožnja po njima, kada su suve, uopšte ne razlikuje od vožnje po asfaltu, pogotovo kada se ide uzbrdo[1]. Letos sam se bez ikakvih problema više puta penjao od Stražilova ka grebenu sa Schwalbe Silento 1.75, obe gume (s tim da na zadnjoj gumi nema ni tragova od nekadašnjih šara, potpuno je slick).

[1] prilikom vožnje nizbrdo ipak treba malo spustiti tempo, jer ako se upadne u neki kolotrag izlazak iz njega zna biti vrlo tricky...
  • 0
--

#73 markoni6

markoni6
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 248 posts
  • LocationNovi Beograd

Posted 22 January 2009 - 09:04 AM

Ok,ok,!! :D Ne kazem da je nemoguce voziti negde, osim po asfaltu sa slikovima!!normalono!! Samo kazem sta ja mislim o tome, i kako bih ja!!! Razmenjujemo misljenja!! :D Zato smo tu!! :wink:
  • 0

#74 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Posted 22 January 2009 - 09:13 AM

Slično iskustvo - ako je put... konzistentan, može se voziti i ćelavkama. Samo ćeš da vidiš šta ćeš ako naletiš na strmu deonicu sa sitnim kamičcima, vlažnim lišćem, itd - i ima da pipaš nizbrdo oko svake džombe.
  • 0

#75 barda

barda
  • Members
  • PipPipPip
  • 133 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 22 January 2009 - 09:25 AM

Odlučio ipak da uzmem dve Black Jack 1.90 pa da ih isprobam i potrošim uzdravlju! n:bicycle

Hvala na savetima! n:bye
  • 0

#76 Gary_Fisher89

Gary_Fisher89
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1215 posts
  • LocationPalace, Centar, Beograd

Posted 22 January 2009 - 10:01 AM

Slozio bih se sa Markonijevim pretproslim postom. Ja sam prosle godine,pred pocetak sezone razmisljao da stavim semi slik i sve kazem ocu, ali kad vidim onako malo da je "siromasna" (jbg navikao sam bio na kramponke) nekako odustanem, jer mi prodje kroz glavu i neki teren, sa raznim grancicama, kamenjem, kolotrazima, lisce i sl. Ipak ocu da kad skrenem sa puta da ne razmisljam, a to sto cu na drumu biti za nijansu sporiji nije uopste bitno. Da je to primarno, vozio bi specijalku. Imao sam Michelin, medjutim onako, a kad sam presao na Hutchinson..samo reci hvale. Voizm 2,10 i napred i nazad. Znaci sa H i po terenu, i po klizavom, krivine, drum..za sad sluzi odlicno.
  • 0
http://www.youtube.c...cycleFanatic89#

"The bicycle has a soul. If you succeed to love it, it will give you emotions that you will never forget."

Polar matrix - 14400km; Gary Fisher - 28983km; Wilier - ...in progress...

#77 as

as
  • Members
  • PipPip
  • 35 posts

Posted 06 March 2009 - 02:01 PM

Vozim uglavnom po asvaltu i pomalo Kosutnjak, ali planiram da malo krenem i van Beograda, za pocetak Divcibare (cudime da na forumu nema skoro niceg o ovoj planini a bas je blizu BG-a i deluje mi zanimljivo), pa me zanima vase misljenje o gumi RITCHEY Z Max Intuition kao i da li je ima kod nas, gde i po kojoj ceni; i koju bi ste vi gumu preporucili za moje potrebe u tom rangu?
  • 0

#78 gamzzy

gamzzy
  • Members
  • 3667 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 06 March 2009 - 02:26 PM

kontam da bi vozio u glavnom asfalt, pa bih ti zbog toga preporučio neke semi-slik gume. pogotovo ako ne ideš u blato...
  • 0

#79 as

as
  • Members
  • PipPip
  • 35 posts

Posted 06 March 2009 - 02:31 PM

Na planiram blato, ali mislim da sidjem dosta sa asfalta: makadam, utabana zemlja, trava...
  • 0

#80 BADIZIOL

BADIZIOL
  • Members
  • PipPipPip
  • 105 posts

Posted 06 March 2009 - 04:29 PM

Neko je pomenuo Schwalbe 26x1.75 gume, te su gume bile na mog matorog bajka pune 15 godine ! Koliko sam ja presao sa njima i gde sam samo vozio to je pravo ali su sigurno izdrzali jedno 10 000km. A onda sam privremeno stavio gume sa pijaca koje nisu bile ni 10 eura komad al sam ipak morao jer su ovi oni Schwalbe od kramponke pretvorile u slick :lol: .
I sad neko kje da kaze "baahh" ali kad sam seo na bajs nisam verovao kako lakse ide mozda jer su bile semi-slick. (Zaci definitnvno matora guma je gora cak i od one s pijaca).
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users