Nego, kada sam skidao "staru" gumu da bi uzeo tocak za ovaj moj Duletov setup © ta guma Rubena Shield 26 x 1. 75 je bila znacajno "gumastija" od Kendi u istom cenovnom rangu, kada sam je posle vracao na felnu lako se namestala i bila u pravcu prava ko strela, te me je to iznenadio jer na osnovu ove koju sam imao u rukama cini mi se da je bolji izbor od Kendi. Posle sam pogledao na internetu i Rubena vise ne pravi biciklisticke gume, kupila ih je korporacija iz Svedske i sada se proizvode pod brendom Mitas. Nesto me kopka ne verujem da bi Svedjani dozvolili los kvalitet, mozda Mitas gume i nisu lose?
Mitas je fabrika u Srbiji
Dušane, proizvodi Rubena itekako, potpuno je sve isto, fabrika ostala na istom mestu, isti ljudi i td. samo privatizovana od tih šveđana. To su češke fabrike u biti što bi rekli braća hr, nekada Barum, pa Rubena i sada Mitas -samo komercijalni naziv promenili, brend, ništa više. Verovatno znaju zašto su to menjali nakon što ih je kupila ko što si napisao švedska korporacija Trelleborg Group (isto stari proizvođač guma). Za bike program su šveđani i za traktore..., za auto program ih je kupio Conti, i odvojio pogon sa starim nazivom Barum (imaš sajt isto gume dobre kažu). Česi imaju dugu tradiciju za gume, zapravo je to sve pokrenuo otac sa dva sina oko bicikala, lepo radili, ukrala država posle rata ali i podigla na veći nivo vremenom...
U prodavnicama kada nađete Rubenu, znajte da je guma sa zaliha minimum 1.5 godina, a ako je Mitas, novija je! Šveđani su kupili 2015. E sada, da li su šveđani na svim gumama uneli neke inovacije, ne znam, ali vidim da sada imaju za drumaša Mitas Srynix folding, što nekada nisu, dakle kupili su mašine verovatno, tehnologiju. Za traktorske gume pišu da su već uneli mnoge inovacije...tehnlogiju zapravo.
Ima jedna anegdota koja mi je ispričana, stric mi je radio nekada u Češkoj, i vidi punu prodavnicu guma, jedna mu se sa izloga dopada i pita da li imaju za njegov bicikl, ima, kad pogleda Obilićevo Jugoslavija . Jbga. Šteta što naši ne prave ovakve gume jer i mi nismo loši sa gumom...kada hoćemo. Pirot sada drži Mišlen, drugi samostalni pogon radi opanke, čizme i još brdo proizvoda i oni su sada krenuli da dobro rade jer imaju izvoz u EU dobar...
I da, ono s početka, Mitas-ova dosta "jaka" fabrika u Srbiji, koja ima gume za prvu ugradnju jeste RumaGuma Mitas, Ruma! Rade traktorske i te veće...Mitas Agri.
https://www.mitas-tyres.com/rs/
Mitas radi u tri države. Češka, Srbija, Amerika (plus sada SWE ali kao Teleborg). Ne znam od kada imaju u Americi, da li su to česi ranije kupili tj neko ko ih je prvi put privatizovao...jer piše da su napravili tu fabriku 2012.
https://youtu.be/p5bGOEHRFRE?t=234
Za KENDU nisam gledao History na netu, imam Kendu K191 drumaška, nije loša, lagana a džabe oko 800 din., duplo jeftinija od Contija a sa težinom su iste i ima lep oblik "balona", bolji od Srynixa. Kao da je KENDA full made in prc.
Ne znam, možda s proleća u BGD Decatlon donese neke gume sa još jeftinijom cenom, odnosno sa istom ali bolji kvalitet, videćemo.
Jel probO neko:
https://www.aliexpre...ac-07166cf6f673